Hlavní obsah

Tohle nesmíme udělat, varovala vládu ministryně u energií. Přehlasovali ji

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vláda Andreje Babiše schválila nulovou DPH na energie navzdory odmítavému stanovisku ministryně Benešové.

Reklama

Novelu zákona, která umožní snížit DPH u energií na nulu po celý příští rok, rozporovali vládní legislativci. Marně.

Článek

Vláda na středečním zasedání schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu daně z přidané hodnoty na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela podle ministryně Aleny Schillerové zamíří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci, Schillerová k tomu podepsala potřebný dokument.

Že jde ovšem o problematický krok, který je v rozporu s unijním právem, vláda Andreje Babiše dobře věděla. Jak uvedl server Neovlivní.cz, předsedkyně legislativní rady vlády a ministryně spravedlnosti Marie Benešová radila Babišovu kabinetu, aby zákon neschvaloval. Protože je v právě v rozporu s právem EU.

„S ohledem na neslučitelnost předloženého návrhu zákona s právem EU, kterou ostatně přiznává i předkladatel v důvodové zprávě, předsedkyně Legislativní rady vlády doporučuje vládě neschválit návrh zákona,“ stojí ve stanovisku.

Marie Benešová pak redakci Neovlivní.cz potvrdila, že s návrhem nesouhlasila a při hlasování se zdržela. Ale ostatní ministři byli pro a přehlasovali ji.

Opoziční lídr a pravděpodobný nový premiér Petr Fiala už o víkendu označil nápady na snižování daní u energií za nelogické. A tvrdí, že nová vláda přijde s jiným řešením, které má pomoci s enormním zdražováním energií.

Osvobození od DPH u energií by mělo připravit veřejné finance měsíčně o 2,08 miliardy korun. V případě samotného státního rozpočtu jde o 1,3 miliardy korun. Veřejné finance celkově na DPH získaly letos ke konci září 323,6 miliardy korun, z toho do rozpočtu putovalo 208,7 miliardy korun.

Reklama

Doporučované