Hlavní obsah
Online

Třetí rekordní den v řadě. Pandemie koronaviru v USA nepolevuje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění v Česku i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Laboratoře v pátek v Česku odhalily 11 549 nově nakažených koronavirem. Proti čtvrtku je to pokles zhruba o 1700 případů, proti minulému pátku asi o 2000. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví. Do bilance obětí přibylo od večerní aktualizace dat dalších 42 úmrtí, celkový počet zemřelých s covidem-19 se tak zvýšil na 4526.

- Od čtvrtka do pátku přibylo v USA 127 021 případů, čímž se počet infikovaných od začátku epidemie zvýšil na 9,7 milionu. Hlášeno bylo také 1149 nových úmrtí pacientů s nemocí covid-19; celkem jich Spojené státy registrují již více než 236 000. Rekordní číslo hlásí USA již třetím dnem v řadě.

- Koronavirem se nově nakazil také personální šéf Bílého domu Mark Meadows. Meadowsovu nákazu potvrdili agentuře AP dva vysocí představitelé americké vlády. Neuvedli ale, kdy byla infekce u Meadowse zjištěna ani v jakém je zdravotním stavu. Tiskové agentury připomněly, že se Meadows v poslední době často objevoval na veřejnosti bez roušky, naposledy byl takto viděn ve středu brzy ráno, krátce po skončení prezidentských voleb.

- Velká část španělských autonomních regionů chystá další opatření proti šíření koronaviru i prodloužení zákazu nočního vycházení. Ten platí v celé zemi z nařízení španělské vlády dva týdny, v neděli ale jeho platnost končí. Například madridský region se ode dneška přes víkend uzavře pro cestování, které není nezbytné. V Katalánsku taková uzavírka platí už týden. Baskicko také od soboty zavře pro veřejnost restaurace a bary, budou smět prodávat pouze jídlo s sebou.

Dění jsme sledovali také v pátek

  • Ve Francii zemřelo přes 40 000 lidí s covidem-19

    Ve Francii počet obětí z řad osob infikovaných koronavirem překročil 40 000. Za poslední den ve francouzských nemocnicích zemřelo 306 pacientů, uvádějí úřady podle agentury Reuters. Celková smrtelná bilance tak vzrostla na 40 169, z toho 27 660 pacientů zemřelo v nemocnicích.

    V pátek francouzské úřady informovaly, že přibylo rekordních více než 60 000 nově nakažených, což bylo nejvíce od začátku pandemie. Obětí přibylo 828, zemřely jak v nemocnicích, tak v domovech pro seniory.

    Ve Francii od 30. října až do konce listopadu platí přísná celostátní karanténní opatření. Francouzi mohou opustit domov jen kvůli cestě do práce, na nákup nezbytných potravin, za sportem v okolí bydliště, ze zdravotních nebo závažných rodinných důvodů. Zavřené jsou restaurace a bary i obchody, kromě těch nezbytných, a omezený je volný pohyb i mezi jednotlivými regiony. Přísnou celostátní karanténu Francie zažila už letos na jaře, kdy stejně jako nyní patřila mezi koronavirem nejvíce zasažené země v Evropě.

  • V jižních Čechách dnes zemřelo 11 seniorů s koronavirem

    V jižních Čechách zemřelo za posledních 24 hodin 11 seniorů s koronavirem. Jihočeští hygienici evidují 809 nových případů. Laboratoře otestovaly 2465 vzorků. Aktuálně pozitivních je v kraji 10 726 lidí. V povinné karanténě bylo k dnešnímu večeru 3336 lidí. Novinářům to v tiskové zprávě sdělila ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    K nemocným přibylo 426 žen a 383 mužů. Nejvíce nových případů, 215, přibylo na Českobudějovicku. Ve více než 200 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, téměř ve dvou stech v zaměstnání.

  • Ve velké části Slovenska se koná druhé kolo plošného testování

    Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď řekl, že v sobotu dopoledne se nechalo otestovat přibližně 553 380 lidí, 3677 z nich mělo pozitivní výsledek testu, což je 0,66 procenta.

  • Na Vysočině zemřeli čtyři lidé nakažení koronavirem

    Na Vysočině zemřeli za posledních 24 hodin čtyři lidé nakažení koronavirem. Na webu to uvedla krajská hygienická stanice. Od začátku epidemie evidují hygienici v souvislosti s nemocí covid-19 v tomto kraji 228 úmrtí. Nově se v kraji prokázalo 795 případů covidu, přibylo 302 vyléčených.

    Nejvíc nemocných, 188, přibylo za dnešek v okrese Třebíč. V sociálních zařízeních na Vysočině je nyní asi 600 potvrzených případů.

  • Itálie má nejvíc nových případů koronaviru od začátku pandemie

    V Itálii za poslední den přibylo 39 811 nových případů koronavirové infekce, což je nejvíce od začátku současné pandemie. V zemi, která na jaře patřila k těm nejvíce zasaženým, zemřelo dalších 425 pacientů s covidem-19, o několik desítek méně než předchozí den.

  • Velká Británie hlásí přes 20 tisíc nových případů

    V Británii za poslední den testy nákazu koronavirem nově prokázaly u 24 957 lidí, zemřelo 413 nemocných s koronavirem.

  • V ČR dnes přibylo 3942 nakažených, výrazně méně než před týdnem

    Laboratoře v ČR dnes do 18:00 odhalily 3942 případů koronaviru. Je to výrazný pokles proti minulé sobotě, kdy za stejnou dobu přibylo 6771 nakažených. Ve srovnání s pátkem je dnešní nárůst zhruba o 2000 případů nižší, o volných dnech se ale obvykle testuje méně. Bilance úmrtí s koronavirem se rozšířila o dalších 88 obětí, dosud zemřelo 4614 lidí. V nemocnicích je s covidem 8283 pacientů. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví.

    Od březnového začátku epidemie se nemocí covid-19 v Česku nakazilo 407 440 lidí, více než polovina z nich se vyléčila. V zemi je aktuálně zhruba 173 000 nakažených, většina s mírným průběhem. Počet hospitalizovaných v posledních dnech stagnuje. V těžkém stavu je přibližně 1200 pacientů.

  • V Lipsku se protestovalo proti koronavirovým opatřením

    V centru Lipska se v sobotu podle agentury DPA sešlo 20 000 lidí na demonstraci proti opatřením zavedeným kvůli koronaviru, povolených přitom bylo jen 16 000 účastníků. Protestující často nedodržovali předepsané rozestupy a téměř nikdo z nich si nenasadil roušku. Kvůli tomu úřady demonstraci později rozpustily. Město původně chtělo, aby se shromáždění konalo mimo centrum, na některém místě, kde je více prostoru, soud ale dnes ráno demonstrantům povolil sejít se ve středu města. „Lze jen těžko vysvětlit, že se v současnosti smějí sejít lidé jen ze dvou domácností, ale 16 000 lidí na náměstí demonstrovat může,“ řekl mluvčí lipské radnice Matthias Hasberg.

  • Den okének v Hradci Králové výraznější zájem lidí nevzbudil

    Většina restaurací a bister v centru Hradce Králové, která prodává jídlo okénkem, výraznější zájem v souvislosti s dnešním Dnem okének nezaznamenala. Případný zvýšený odbyt některé podniky na dotaz ČTK vysvětlovaly slunečným počasím, které lákalo k procházkám, jiné zase nabídkou svatomartinského menu. Na sobotu připadl tzv. Den okének v restauracích. Lidé mohli podpořit restaurace nákupem jídla u okénka, vyzvaly je k tomu Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace hotelů a restaurací (AHR) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

    „Určitě je to dobrý nápad, pro tuhle dobu se to hodí, mělo by to být častěji, aby se to dostalo více do povědomí lidí. Takové terno to dnes totiž zase nebylo, čekal jsem větší zájem. Většina lidí o výzvě ani nevěděla. Přesto v porovnání s minulou sobotou byl dnes vyšší zájem asi o 15 procent, souviselo to ale spíše s tím, že nabízíme svatomartinské husy,“ řekl v sobotu ve 14:00 ČTK Ota Macháček z hospody Na Hradě v historickém centru stotisícového Hradce Králové.

  • Dánové mají kvůli nakaženým norkům zákaz vstupu do Velké Británie

    Spojené království aktualizovalo pravidla pro vstup do země. Nově nesmí Velkou Británii navštívit Dánové kvůli obavám ze zmutovaného koronaviru, který se objevil u tamních norků. Občané Velké Británie, kteří pobývali v Dánsku, se smí do země vrátit, ale musí podstoupit čtrnáctidenní izolaci.

    Nový kmen koronaviru je přenosný ze zvířete na člověka, Dánsko proto rozhodlo, že vybije téměř 17 milionů zvířat chovaných pro kožešinu.

  • Rakousko hlásí rekordní počet nově nakažených

    V Rakousku za posledních 24 hodin přibylo 8241 nových infekcí SARS-CoV-2. Počet aktivně nakažených se zvýšil na 57 570. V nemocnicích je nyní poprvé do začátku pandemie více než 3000 pacientů s covidem-19. Z toho 432 lidí je hospitalizováno na jednotkách intenzivní péče. Počet úmrtí se zvýšil o 37 na 1377. Rakousko má asi 8,9 milionu obyvatel.

  • Svatomartinské přes výdejní okénko? To nebude fungovat, říkají vinaři

    Vinaři museli letošní produkci svatomartinského přizpůsobit covidovým podmínkám a omezením, protože se nekonají tradiční gastronomické akce spojené s pitím vína. Ke značce se letos hlásí o třetinu vinařů méně.

    Více v následujícím článku

  • Ve velké části Slovenska se koná druhé kolo plošného testování

    Ve velké části slovenských okresů se tento víkend koná druhé kolo plošného testování na koronavirus. Před týdnem se do něj zapojily dvě třetiny z pěti milionů obyvatel země a testy ukázaly, že je mezi nimi asi procento nakažených. Premiér Igor Matovič řekl, že pokud by lidé na Slovensku tyto odběry podstupovali pravidelně, mohlo by jít o alternativu k celostátní uzávěře.

    Šéf slovenské vlády podle Denníku N uvedl, že se domnívá, že kdyby se lidé měli rozhodovat, zda mají být zavřené obchody a další podniky, nebo zda se jednou za týden nechají otestovat, rozhodla by se jich drtivá většina pro druhou možnost.

  • Chcete se zorientovat v epidemii koronaviru? Tuto debatu si nenechte ujít

    Diskuze respektovaných vědců v rámci Neuron online clubu se poprvé otevře veřejnosti. Živě vám ji přinesou také Seznam Zprávy.

    Více v následujícím článku

  • Znovuotevření Machu Picchu

    Ruiny inckého města Machu Picchu se po měsících otevřely turistům.

  • Maďarsko a Slovensko hlásí rekordní počet úmrtí

    V Maďarsku počet nových případů stoupl o 5318, poprvé tak překonal hranici 5000. Počet úmrtí za den se zvýšil na rekordních 107. Počet hospitalizovaných s nemocí covid-19 v zemi stoupl na 5612, z toho 405 pacientů je na ventilátorech. Celkem se v takřka desetimilionovém Maďarsku nakazilo 104 943 lidí, z nichž 2357 zemřelo. Zotavilo se 24 847 infikovaných. Od středy v zemi platí přísnější opatření proti šíření koronaviru.

    Na Slovensku v pátek přibylo 2579 nakažených novým koronavirem a 34 úmrtí. Z nemoci se vyléčilo 1364 osob. V zemi, která má téměř 5,5 milionu obyvatel, bylo zatím pozitivně testováno 73 667 osob, v současnosti je aktivních 54 962 případů. Na Slovensku dnes začalo druhé kolo plošného testování obyvatel na koronavirus, které skončí v neděli.

  • Polsko hlásí rekord v počtu nově nakažených

    Polsko dnes oznámilo 27 875 potvrzených případů koronaviru za poslední den, což je dosud nejvíce od vypuknutí pandemie. Celkem se tak v zemi s 38 miliony obyvatel nakazilo více než 500 000 osob. S nemocí covid-19 zde nově zemřelo 349 infikovaných. Polské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že k dnešnímu dni leží v nemocnicích 20 249 pacientů s covidem-19, přičemž 1813 z nich potřebuje plicní ventilátory. Stát má k dispozici celkem 30 896 lůžek pro nakažené s koronavirem a 2357 ventilátorů.

    Polský premiér Mateusz Morawiecki ve středu v reakci na nárůst počtu nakažených oznámil zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Od dnešního dne se zavírají divadla, kina, muzea i většina obchodů v nákupních centrech, s výjimkou potravin, drogerií a lékáren. Hotely budou smět ubytovávat pouze hosty na služebních cestách a školy budou vyučovat dálkově žáky všech ročníků. Vláda také v pátek představila nová opatření za devět až deset miliard zlotých (53 až 59 miliard Kč), která mají pomoci podnikatelům přečkat druhou vlnu pandemie.

  • Británie zakázala vstup všem cestujícím z Dánska

    Británie s okamžitou platností zakázala na své území vstup cestujícím z Dánska. Reaguje tak na obavy ze zmutovaného kmene koronaviru na dánských farmách s norky, uvedla agentura Reuters. Dánsko po objevení mutovaného kmene u norků již oznámilo nová, přísnější omezení pohybu a rozhodlo se vybít celou populaci norků, kteří jsou chováni pro kožešinu.

    Británie reagovala na zprávu z Dánska ve čtvrtek rozhodnutím, že všichni příchozí z Dánska budou muset po příjezdu do izolace. Nyní, po získání dalších informací od dánských zdravotnických úřadů, zavedla úplný zákaz příjezdů z Dánska, s výjimkou dopravců a nákladu.

  • Šéf AstraZeneca: Možná začneme očkovat na konci prosince

    „Možná bychom mohli začít očkovat na konci prosince,“ řekl švédskému serveru DN Pascal Soriot, šéf britsko-švédské firmy Astra Zeneca. Vakcína by podle něj měla chránit šest až dvanáct měsíců. Vývoj vakcíny se aktuálně nachází v 3. fázi testování, kdy se vakcína testuje na 50 tisících lidech z několika zemí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy