Hlavní obsah

Tři roky v řadě. Rekord, který netěší, znovu padl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Země se otepluje.

 

Reklama

Nejprve to byl rok 2014. Pak rok 2015. Na začátku roku 2017 však už víme, že nejteplejším rokem v historii měření byl rok 2016.

Článek

Světová meteorologická organizace (WMO) už potřetí za sebou oznámila, že uplynulý rok byl tím nejteplejším v historii měření, tedy od roku 1880.

Jde o celosvětový rekord, WMO vychází z dat, která jí poskytly četné specializované instituce. Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), NASA i britská Met Office.

Průměrné teploty na povrchu Země – počítáno od kontinentů přes oceány – byly v roce 2016 vyšší o 1,1 stupně Celsia oproti preindustriálnímu průměru.

WMO připomněla, že hranicí, kterou téměř 200 národů odsouhlasilo v roce 2015 na pařížské klimatické konferenci, byla teplota maximálně o 1,5 stupně Celsia vyšší oproti preindustriální úrovni.

Zpravodajská stanice CNN k tomu poznamenala, že šestnáct ze sedmnácti zaznamenaných nejteplejších let v historických tabulkách spadá do období po roce 2000.

„Neočekáváme, že tyto rekordy budou padat i v dalších letech. Nicméně pokračující dlouhodobý trend oteplování planety je nesporný," uvedl pro agenturu Reuters Gavin Schmidt, ředitel Goddardova institutu pro vesmírné studie při NASA.

Poslední rok, který přepsal opačné tabulky - byl tedy tím nejstudenějším v historii měření - byl rok 1911.

Reklama

Doporučované