Hlavní obsah

Trump: Konec jaderné dohody s Íránem je reálný

Konec jaderné dohody s Íránem je reálný, říká prezident Trump.

 

Reklama

Ukončení jaderné dohody s Íránem je velmi reálnou možností. Prohlásil to v pondělí americký prezident Donald Trump. Osud dohody je nyní v rukou Kongresu. Trump přitom v pátek odmítl oznámit zákonodárcům, zda Írán smlouvu dodržuje.

Článek

Tím otevřel možnost obnovení amerických sankcí. Americký prezident přitom čelí výzvám západních spojenců či Ruska, aby USA od smlouvy neodstupovaly.

„Uvidíme, jaká bude druhá fáze. Druhá fáze může být pozitivní, a může být velmi negativní. Může dojít k úplnému ukončení (dohody). To je velmi reálná možnost. Pro někoho by to byla skvělá možnost," řekl v pondělí podle agentury Reuters Trump před začátkem jednání se členy své vlády.

Šéf Bílého domu dlouhodobě kritizuje dohodu, v níž se skupina světových velmocí předloni dohodla s Teheránem na zrušení sankcí výměnou za omezení íránského jaderného programu.

Poté, co Trump v pátek nepotvrdil Kongresu, zda Írán podmínky smlouvy dodržuje, mají nyní zákonodárci 60 dnů na to, aby znovu zavedli sankce, které jaderná smlouva pozastavuje. Mohou ale také například rozhodnout o změně zákona, jenž americký podíl na sankcích upravuje.

Reklama

Doporučované