Hlavní obsah

Trump zašlapává Obamacare. Vláda přestala vyplácet zdravotním pojišťovnám miliardy

Trumpova vláda zadržela peníze pro zdravotní pojišťovny.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa v sobotu zadržela platbu několika set milard korun pro zdravotní pojišťovny, které pracují pod zdravotnickým zákonem Obamacare. Odkazuje na nedávné rozhodnutí federálního soudu.

Článek

Americká vláda pod vedením prezidenta Donalda Trumpa přestala vyplácet zdravotním pojišťovnám miliardy dolarů. Ty měly pojišťovny dostat v rámci zákona o zdravotnictví Obamacare. Federální soud v Novém Mexiku ale rozhodl, že platby nebudou vyplaceny kvůli užití nesprávného vzorce při rozdělování plateb. Použití stejného vzorce v lednu povolil federální soud v Massachusetts.

Centra zdravotnické péče, která se zapojila do programu Dostupné péče, uvedla, že je v ohrožení téměř 230 miliard korun. Trumpova vláda se snaží znemožnit fungování zdravotnického zákona Obamacare poté, co se americký Kongres minulý rok neshodl na jeho zrušení. Zdravotnické ošetření v rámci programu dostupné péče využilo zhruba 20 milionů Američanů.

Platby měly pomoci stabilizovat trh zdravotních pojišťoven a měly kompenzovat náklady na péči o náročnější pacienty. Vláda tyto peníze vybírá od pojišťoven, které mají zdravější klienty, a nemusí tak vydávat velké náklady na jejich pojištění.

Centra zdravotnické péče, které jsou kontrolována americkým ministerstvem zdravotnictví, uvedla, že to byl očekávaný krok. Následuje totiž po únorovém rozhodnutí federálního soudu v Novém Mexiku, že federální vláda používala při rozdělování plateb nesprávný vzorec.

„Rozhodnutím soudu jsme byli zklamáni. Výsledkem soudního sporu jsou pozdržené miliardy dolarů určené na pokrytí plateb za rizikové pacienty,” řekla v prohlášení šéfka center zdravotnické péče Seema Vermaová.

Federální soud ve státě Massachusetts v lednu povolil použití vzorce na rozdělování plateb zdravotním pojišťovnám. Centra zdravotnické péče oznámila, že podala žádost k federálnímu soudu v Novém Mexiku, aby přehodnotil své rozhodnutí a pomohl tak problém rychle vyřešit.

Reklama

Doporučované