Hlavní obsah
Online

Trump zrušil sankce proti Ankaře. Kurdové se stahují ze severu Sýrie pod dohledem Turecka a Ruska

Foto: Profimedia.cz

Protest proti turecké agresi vůči Kurdům (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Konec sankcí americký prezident oznámil v den, kdy se před ženevským sídlem UNHCR zapálil syrský Kurd. Podle mluvčí UNHCR Liz Throssellové je muž naživu a byl převezen do nemocnice. Prezident Miloš Zeman podpořil stanovisko Sněmovny, která před týdnem odsoudila tureckou invazi do Kurdy obývané oblasti Sýrie. Turecko se podle něj dopustilo válečných zločinů.

Článek

Počítáno od středy 23. října mají kurdské milice šest dní na stažení z 30 kilometrů široké zóny u hranic s Tureckem. Splnění tohoto ujednání poté budou kontrolovat společné hlídky tureckých a ruských vojáků. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem se na tom v černomořském letovisku Soči domluvil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Syrští kurdští bojovníci v úterý sdělili americké vládě, že se zcela stáhli z oblasti na severu Sýrie, kde Turecko požaduje zřízení bezpečnostní zóny. S odvoláním na nejmenovaného činitele ve Washingtonu o tom informovala agentura AFP. Později stažení kurdských milic potvrdil také kurdský zdroj.

Podle Erdogana se ale Kurdové dostatečně nestáhnuli a před večerním prohlášením o prodlouženém příměří hrozil obnovením ofenzivy. Dřívější příměří, které USA vyjednaly s Tureckem vypršelo v úterý večer. I přes oficiální pětidenní klid zbraní se na severu Sýrie ozývala střelba.

Cílem turecké ofenzivy nazvané Pramen míru je vymýcení „hrozby teroru“, která vychází z kurdských „teroristických organizací“ na severovýchodě Sýrie, a nastolení míru v regionu, napsal turecký prezident Erdogan na Twitteru, jehož prostřednictvím spuštění akce ohlašované několik dní oficiálně oznámil.

Vývoj situace sledujeme online.

  • Turecko propustilo 18 vojáků zajatých u syrského města Rás al-Ajn

    Turecko propustila osmnáct, zřejmě syrských vojáků. Muže armáda zajala v úterý nedaleko města Rás al-Ajn na severovýchodě Sýrie. Agentura Reuters informovala, že turecké ministerstvo obrany nespecifikovalo, komu muže předalo. Podle ministerstva se jednalo „o výsledek koordinovaného postupu s úřady Ruské federace“.

  • Kurdské síly v Sýrii tvrdí, že Turecko zahájilo nový útok

    Arabsko-kurdská koalice SDF tvrdí, že Turecko a jeho syrští spojenci dnes zahájili velkou pozemní ofenzivu, ve které útočí na tři vesnice. Útok začal navzdory příměří, které má platit v oblasti na syrsko-turecké hranici, uvedla agentura Reuters. Koalice vyzvala Spojené státy, aby zasáhly a útok zastavily. Turecko je podle SDF zodpovědné za „zhoršení procesu příměří”.

  • Ústup Kurdů jde podle plánu, pochvaluje si Rusko

    Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Veršinin dnes oznámil, že kurdské síly pokračují ve stahování z oblastí poblíž turecké hranice v Sýrii. „S uspokojením musíme poznamenat, že dohody, kterých bylo dosaženo v Soči, jsou realizovány," citovala agentura Interfax Veršinina. Dohoda, ve které se hovoří o stahování kurdských sil, se netýká civilní kurdské populace, dodal Veršinin bez bližších podrobností. Jak dlouhá bude přítomnost tureckých vojáků v oblasti, nebylo stanoveno, doplnil náměstek ruského ministra.

  • O Sýrii dnes začnou jednat ministři obrany NATO

    Turecká vojenská operace v Sýrii bude ústředním tématem dvoudenního zasedání ministrů obrany Severoatlantické aliance, které dnes začíná v Bruselu. Spojenci budou jednat mimo jiné o německém návrhu zřídit na severovýchodě země mezinárodně kontrolovanou bezpečnou zónu. Věnovat se budou i výdajům na obranu, misi v Afghánistánu či kybernetické bezpečnosti.

  • USA evidují několik případů válečných zločinů Turků v Sýrii

    Turecko se na severovýchodě Sýrie dopustilo několika incidentů, které Spojené státy považují za válečné zločiny. Dnes to podle agentury Reuters během slyšení ve Sněmovně reprezentantů USA oznámil zvláštní americký zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey. Dodal, že plošné důkazy o etnických čistkách pod vedením Turků USA nemají.

    Jeffrey uvedl, že USA nyní zprávy o tureckém počínání v Sýrii prověřují a že si od Ankary vyžádaly vysvětlení. Poznamenal také, že USA vyšetřují, zda Turecko během ofenzivy použilo zakázaný bílý fosfor. Ten se v minulosti kvůli schopnosti samovznícení při styku se vzduchem používal k výrobě samozápalných pum a dělostřeleckých granátů.

    Jeffrey také potvrdil prohlášení amerického ministra obrany Marka Espera, že během chaosu při turecké invazi uprchlo z vězení v Sýrii přes sto členů teroristické organizace Islámský stát. „Nevíme, kde jsou,“ uvedl zvláštní zmocněnec.

    Americký odhad počtu členů IS, kteří utekli, je výrazně nižší než ruský. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl, že ze zajetí zmizelo asi pět stovek lidí včetně bojovníků IS.

  • Trump: Příměří. Kurdové s námi spolupracovali velice hezky

    Donald Trump na svém Twitteru ohlásil „velký úspěch na turecko-syrské hranici“. Podle něj se podařilo vytvořit „bezpečnostní zónu“.

    „Nastalo příměří a bojové mise skončily. Kurdové jsou v bezpečí a spolupracovali s námi velmi hezky. Zajatí vězni Islámského státu jsou zajištění,“ napsal v tweetu. V následném prohlášení v Bílém domě uvedl, že nařídil zrušit avizované sankce.

  • Trump nařídil zrušit sankce uvalené na Turecko kvůli Sýrii

    Americký prezident Donald Trump nařídil zrušit veškeré sankce, které Spojené státy minulý týden uvalily na Turecko kvůli jeho vojenskému vpádu na severovýchod Sýrie. Trump to oznámil na tiskové konferenci s tím, že Turecko dnes informovalo americkou vládu, že v Sýrii ukončí bojové operace a že klid zbraní bude trvalý.

    Trump také naznačil, že sankce proti Turecku mohou být opět uvaleny, pokud by se „stalo něco, co by se mu nelíbilo”.

  • Motiv syrského Kurda, který se zapálil v Ženevě, může být politický

    Policejní mluvčí Silvain Guillaume-Gentil u případu syrského Kurda, který se zapálil před sídlem OSN v Ženevě, připustil, že motiv činu byl politický.

    Muž se pokusil s hořícím oblečením proniknout do budovy UNHCR. Příslušníci bezpečnostních sil, které jsou neustále před budovou, muži ihned přispěchali na pomoc a plameny rychle uhasili, řekl mluvčí UNHCR Andrej Mahecic. „Zachránili mu život,” citovala ho agentura DPA.

    Úřady k motivu činu zatím více nesdělily. Podle Mahecice muž nevznesl žádné požadavky. „Ani se nedomnívám, že s ním budeme moci brzy hovořit, takové popáleniny jsou velmi vážné,” řekl Guillaume-Gentil.

    Naproti přes ulici je středisko pro žadatele o azyl. Svědek, který odtud dění pozoroval, podle Reuters řekl, že viděl „obrovskou lidskou pochodeň”.

    „Pochybuji, že by to mohl přežít,” dodal svědek.

  • Ruská vojenská policie zahájila hlídky v severní Sýrii

    Členové ruské vojenské policie překročili na severu Sýrie řeku Eufrat a jsou na cestě do města Kobani. Oznámila to ruská agentura RIA Novosti. Rusové budou zajišťovat dohodu o bezpečnostní zóně u turecké hranice. Podle agentury AP Rusové zahájili hlídky ve městě Manbidž, další ruský konvoj míří ke Kobani. Od hranice se mají stáhnout kurdští bojovníci z oddílů YPG.

  • Před ženevským sídlem UNHCR se zapálil syrský Kurd

    Před ženevským sídlem Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se zapálil muž. Policie švýcarským médiím a agentuře DPA potvrdila, že jde o syrského Kurda. Podle mluvčí UNHCR Liz Throssellové je muž naživu. Podle švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung byl převezen do nemocnice. O případu nejsou známy další podrobnosti.

  • NATO vítá zlepšení po dohodě USA s Tureckem

    Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vítá zlepšení situace v severovýchodní Sýrii, k němuž přispěla dohoda USA s Tureckem. Podle něj dává příměří šanci na politické řešení situace. Stoltenberg přivítal i německý návrh na vytvoření mezinárodně kontrolované bezpečné zóny, do níž by Aliance mohla zapojit své síly.

    Turecké vojenské akce v Sýrii budou zásadním tématem čtvrtečního a pátečního jednání aliančních ministrů, s jehož programem Stoltenberg ve středu seznámil média. „Zlepšení situace po dohodě přiblížilo možnost politického řešení,“ prohlásil šéf NATO. Aliance by podle něj neměla dopustit, aby současná situace ohrozila úspěch dosažený v boji proti takzvanému Islámskému státu.

  • Zeman: Souhlasím s odsouzením turecké agrese vůči Kurdům

    „Dámy a pánové, zcela závěrem bych chtěl konstatovat, že zcela souhlasím se stanoviskem této Poslanecké sněmovny s odsouzením agrese tureckého národa vůči Kurdům. Děkuji za pozornost,“ prohlásil dnes prezident České republiky Miloš Zeman v projevu před poslanci.

  • Mluvčí Kremlu Peskov: Amerika Kurdy zradila a opustila

    Podle Kremlu Spojené státy zradily a opustily syrské Kurdy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov si ve středu postěžoval, že USA Kurdy nabádají, aby jejich jednotky zůstaly u hranic a turecké armádě se postavily. Kurdům pak Peskov doporučil, aby se ze syrské hranice na základě dohody mezi Moskvou a Ankarou stáhli, jinak je turecká armáda zničí.

  • Německo může poslat do Sýrie své vojáky

    Kreml se hodlá zabývat návrhem Německa na zavedení mezinárodního dozoru v bezpečnostní zóně u syrské hranice se zapojením Turecka a Ruska. Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová řekla, že o tom tento týden bude jednat s partnery z NATO, a nevyloučila, že by Německo mohlo poslat do Sýrie své vojáky.

  • Ministr obrany USA přijel do Iráku jednat o stahovaných vojácích

    Americký ministr obrany Mark Esper dnes dorazil do Iráku, aby tam jednal o vojácích, které USA do této země stahují ze sousední Sýrie. Bagdád dal najevo, že nedal povolení k tomu, aby Američané zůstali na iráckém území. Podle Bagdádu mohou Irák použít jenom jako tranzitní země. Esper novinářům řekl, že vojáci se stahují do západního Iráku, odkud budou bojovat proti teroristům z Islámského státu a pomáhat bránit Irák. V úterý pak prohlásil, že v Iráku nezůstanou trvale a nakonec budou přesunuti do USA.

  • USA oznámily Turecku, že se kurdské milice stáhly ze severu Sýrie

    Spojené státy oznámily Turecku, že kurdské milice se stáhly z oblasti na severu Sýrie, kde chce Ankara zřídit bezpečnou zónu v hloubce asi 30 kilometrů a délce 120 kilometrů pro návrat syrských uprchlíků ze svého území. Dnes o tom informovalo turecké ministerstvo obrany, podle kterého není potřeba žádná další operace v této oblasti.

  • Erdogan označil ujednání s Putinem za „historickou dohodu“

    Erdogan označil ujednání s Putinem za „historickou dohodu“, pokud jde o boj proti terorismu, zachování územní celistvosti a politické jednoty Sýrie, jakož i návratu uprchlíků. Později Erdogan prohlásil, že Spojené státy zatím zcela nedodržely své sliby z dohody o příměří z minulého týdne. „Pokud učiníme kompromisy, otevřeme cestu teroristickým organizacím,“ dodal.

    Americký zvláštní zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey na dnešním slyšení v Senátu prohlásil, že výhled na ukončení turecké ofenzívy je nyní lepší než před týdnem, ale že trvalé příměří bude záviset na splnění podmínek z předchozí dohody, která byla uzavřena minulý týden. Jeffrey také poznamenal, že sankce, které USA na Turecko kvůli vojenské operaci uvalily, budou uvolněny až poté, co Ankara ofenzívu zastaví.

  • Erdogan po jednání s Putinem dal Kurdům dalších 150 hodin

    „Během 150 hodin (kurdské jednotky) opustí třicetikilometrovou zónu. Odpočítávání této lhůty začne zítra ve 12:00 místního času. Po uplynutí poskytnutých 150 hodin (zhruba šest dnů) začne rusko-turecké hlídkování západně a východně od místa operace Pramen míru,“ prohlásil Erdogan podle agentury TASS. Společné hlídky se mají pohybovat do hloubky deseti kilometrů syrského území od tureckých hranic.

  • Ruští a syrští vojáci dle Lavrova vstoupí do oblasti turecké operace

    Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl, že turecká vojenská operace v Sýrii prozatím nepokračuje a že další vývoj situace závisí na stažení kurdských sil. Tomuto stažení Kurdů mají napomoci i ruští vojenští policisté a syrští vojáci, kteří 23. října po poledni místního času (11:00 SELČ) vstoupí do oblasti turecké operace v Sýrii. Lavrov uvedl také, že Rusko a Turecko budou společně monitorovat situaci, aby zajistili plnění úmluvy ze Soči.

  • Kurdové dostanou na stažení ze severu Sýrie dalších 150 hodin

    Kurdové dostanou na ústup ze severu Sýrie dalších 150 hodin. Podle agentury AP se na tom dnes shodl Erdogan s Putinem. Dosavadní příměří mělo vypršet ve 21 hodin.

Reklama

Hlavní zprávy