Hlavní obsah

Ty, co prodají alkohol dětem, má stihnout tvrdší trest

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Příliš kladný vztah Čechů k pití chce změnit Ministerstvo zdravotnictví sérií restriktivních opatření.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví oprašuje myšlenku, že se pomocí licencí omezí dostupnost alkoholu.

Článek

Ztráta licence na prodej alkoholu hostinským nebo prodejcům, kteří poruší podmínky jejího udělení. Což je třeba prodej alkoholu mladistvým. Tento plán má nyní podle Lidových novin Ministerstvo zdravotnictví.

„Dáme licenci subjektu, který bude prodávat nebo nalévat alkohol, ale pokud se prokáže, že podmínky poruší, třeba ohledně nalévání alkoholu mladistvým, o licenci přijde,“ řekl LN ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Nápad to není nový. Původně s ním přišla vláda již po metanolové aféře. Výsledkem tehdejších plánů je, že od roku 2014 musí mít každý obchodník s tímto zbožím či hostinský koncesi, jenže podmínkou pro její získání je pouze uhrazení poplatku.

Adam Vojtěch podle listu ovšem naráží na odpor lihovarníků. Chladně se k návrhu staví i resort zemědělství. „Domníváme se, že současná právní úprava je – i v souvislosti se zvyšováním spotřební daně z lihu – dostatečná,“ uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý pro Lidové noviny.

Lihovarníci pak upozorňují, že stát již dostatečné nástroje na postihování provinilců má. „Pokud dneska jakýkoli podnikatel porušuje zákony, má živnostenský úřad právo mu živnost odebrat nebo zrušit. Jenže toto právo nikdo nevymáhá. Pořád voláme po tom, že chceme nová a nová restriktivní opatření, ale nedodržujeme ani ta, která už jsou,“ vysvětlil Vladimír Darebník, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin.

Zpřísnění podmínek pro udělování licencí na alkohol má být součástí škály opatření, která mají změnit kladný vztah Čechů k lihovinám.

Reklama

Související témata:

Doporučované