Hlavní obsah

Úřad chce milion po politikovi, který neoprávněně vyhodil zaměstnance

Foto: Profimedia.cz

Jedním z žalovaných je i Robin Povšík, nyní náměstek na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Reklama

Úředník, který dostal výpověď, se obrátil na soud, spor vyhrál a náleží mu odškodné. A středočeský krajský úřad teď požaduje uhradit škodu po těch, kteří to zavinili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před devíti lety úředníkovi Františku Mráčkovi nadřízení ze středočeského krajského úřadu nabídli: Složte funkci vedoucího a nepřijdete o práci – najdeme vám na úřadu jiné místo.

Když to úředník odmítl, šly věci rychle. Celý odbor byl během několika týdnů zrušen a vedoucí odboru dopravy Mráček byl po 33 letech praxe propuštěn pro nadbytečnost.

Proti výpovědi se pak bránil žalobou - a vyhrál. Navíc vysoudil i přes milion za ušlou mzdu. A právě tuto částku chce nyní Středočeský kraj po lidech, kteří před devíti lety Mráčka - podle soudů neoprávněně - vyhodili.

Jedním z nich je například tehdejší radní pro dopravu Robin Povšík z ČSSD, dnes končící náměstek na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Kromě Povšíka zažaloval Středočeský kraj ještě dalších sedm tehdejších úředníků a politiků, kteří se na výpovědi pro Františka Mráčka tak či onak podíleli.

Podle zjištění Seznam Zpráv sice soud před dvěma týdny žalobu zamítl s tím, že ji kraj podal pozdě a škoda je podle nového občanského zákoníku už promlčená, případ tím ale zřejmě nekončí.

Vedení kraje říká, že si nejprve prostuduje písemný rozsudek a poté se rozhodne, zda bude ve sporu pokračovat. „Byť podání odvolání lze předpokládat,“ připustila mluvčí úřadu Zuzana Žídková.

Rozsudek by přitom byl zajímavý i proto, že jde o ojedinělý spor. Úřady v Česku nejsou stále příliš zvyklé vymáhat způsobenou škodu po svých zaměstnancích - nebo dokonce po politicích, kteří stojí v jejich čele.

Podle starší studie protikorupčního sdružení Oživení vymáhaly úřady škodu po konkrétních lidech jen v pěti procentech případů, kdy dostaly pokutu za špatné vypsané zakázky. „Dodnes není zvykem škody vymáhat. A když už, tak spíš po úřednících, málokdy po politicích,“ uvedl Marek Zelenka z Oživení.

V roce 2014 chtěl povinnost vymáhat škodu zavést do zákona tehdejší poslanec Stanislav Polčák (STAN). Sněmovna ale jeho návrh neschválila.

Rozhodla tajná nahrávka

V příběhu ze Středočeského kraje přišel úředník Mráček o místo proto, že podle nadřízených nezvládl projekt žákovského jízdného, který vymyslel hejtman David Rath z ČSSD. Děti a studenti cestovali autobusy zdarma, kraj za to dopravcům doplácel čtvrt miliardy ročně.

Vedoucí odboru Mráček - to už bylo po Rathově zatčení za korupci - mimo jiné přišel na to, že projekt má zásadní chyby, takže kraji utíkají peníze. „Na to jsem upozornil a odmítl jsem se pod to podepsat,“ vysvětloval později v České televizi.

Čtyři roky po odchodu z kraje Mráček vyhrál u soudu - podle rozsudku bylo jednoznačné, že dostal výpověď neoprávněně. Tedy že zrušení jeho odboru dopravy bylo účelové, aby se ho nadřízení zbavili. Nastoupil zpět na kraj, kde působí dodnes.

Jedním z důkazů přitom byla i nahrávka, kterou si úředník tajně pořídil při jednání s radním pro dopravu Povšíkem. Podle soudu jasně dokládala, že Mráček čelil tlaku, aby z funkce odešel.

„Hrozil kolosální průšvih“

Právě na tomhle rozsudku o neplatné výpovědi nyní kraj postavil žalobu na náhradu škody.

Robin Povšík, do loňských krajských voleb šéf středočeské ČSSD, připouští, že v roce 2012 s Františkem Mráčkem nejednal v rukavičkách. Protože vedoucí odboru podle Povšíka nezvládal zorganizovat veřejnou dopravu v regionu a hrozilo, že autobusy vůbec nevyjedou.

„Asi i nějaká drsnější slova padla. Protože ten průšvih, který kvůli němu hrozil, byl fakt kolosální,“ řekl Robin Povšík.

Kromě něho kraj žaluje například i Roberta Georgieva, tehdejšího zástupce ředitele krajského úřadu, a další úředníky, kteří údajně věděli, že zrušení Mráčkova odboru je pouze naoko.

Mimochodem o Georgieovi už Seznam Zprávy psaly v jiné souvislosti: Po odchodu z úřadu v roce 2017 dostal funkci ředitele Vědecké knihovny Středočeského kraje v Kladně. Obratem tam zaměstnal svého registrovaného partnera, svou sestru a kamarádku. Nic nedělali a jen brali peníze.

Georgiev, dnes manažer ve státní České poště, to přiznal, zaplatil škodu 670 tisíc a státní zástupce mu podmíněně zastavil stíhání.

Reklama

Doporučované