Hlavní obsah

USA a Čína se dohodly na prohloubení spolupráce v oblasti ochrany klimatu

Foto: Jolana Humpálová

„Fosilní paliva nemají budoucnost,“ stojí na transparentu demonstrantů v Glasgow.

Reklama

Obě země se rovněž shodly na navýšení svých závazků v oblasti ochrany klimatu. Klimatická konference OSN bude pokračovat do pátku.

Článek

Spojené státy americké a Čína ve středu na klimatickém summitu COP26 v Glasgow překvapily prohlášením, v němž se zavázaly ke spolupráci na zpomalení globálního oteplování. Přesto v prohlášení zemí, které do ovzduší vypouštějí nejvíce skleníkových plynů na světě, podle webu The Washington Post (WP) nebyly stanoveny žádné pevné termíny nebo konkrétní závazky.

Země, u nichž společné deklarace nejsou příliš obvyklé, se budou snažit dodržet závazky, které plynou z Pařížské dohody. V ní se světoví lídři přihlásili ke snaze udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně.

Klimatického summitu v Glasgow se účastní i reportérka Seznam Zpráv:

Ve snaze udržet tyto teplotní limity „na dosah“ se čínští a američtí představitelé dohodli na společném „zvýšení ambicí v příštím desetiletí“. Podle prohlášení budou obě země podporovat čistou energii, bojovat proti odlesňování a omezovat emise metanu.

Čína se přitom počátkem tohoto týdne odmítla připojit k dohodě o omezení tohoto škodlivého plynu, kterou v Glasgow podepsala stovka zemí. Místo toho se země zavázala k vypracování „národního plánu“, jenž tento problém má vyřešit.

„Obě strany se shodly, že stávající aktivity zdaleka neodpovídají Pařížské dohodě. Společně tedy posílíme spolupráci a aktivity v oblasti klimatu s ohledem na situaci v našich zemích. Shodujeme se, že klimatické změny jsou existenciální a závažná výzva. Přijmeme odpovědnost a budeme spolupracovat,“ uvedl podle agentury AP hlavní čínský vyjednavač v oblasti klimatu Sie Čen-chua.

Po něm vystoupil zvláštní vyslanec USA pro klima John Kerry, který řekl, že ačkoli mezi USA a Čínou existuje mnoho rozdílů, spolupráce v oblasti klimatu je zásadní. „Mezi Spojenými státy a Čínou není nouze o rozdíly. Spolupráce je však jediným způsobem, jak změnu klimatu zvládnout. Celé to spočívá v tom, že kroky, které podnikáme, mohou podle našeho názoru pomoci Číně i nám v urychlení našeho úsilí,“ uvedl Kerry.

„Vítám dnešní dohodu mezi Čínou a USA o spolupráci na přijetí ambicióznějších opatření v oblasti klimatu v tomto desetiletí. Řešení klimatické krize vyžaduje mezinárodní spolupráci a solidaritu a toto je důležitý krok správným směrem,“ napsal na Twitteru generální tajemník OSN António Guterres.

Největším světovým producentem skleníkových plynů je podle BBC Čína, USA ale globálně drží druhou příčku. V září čínský prezident Si ťin-pching oznámil, že Čína bude usilovat o uhlíkovou neutralitu do roku 2060, USA nulové emise plánují do roku 2050.

Spojené státy a Čína se stejně jako Evropská unie v posledních dnech dostaly pod palbu kritiky za to, že jejich představitelé zatím nepřetavili v činy velkolepá prohlášení, jimiž se prezentovali na začátku klimatické konference COP26. Mnozí lídři však během COP26 podle WP projevili ochotu jít dál, než tomu bylo v minulosti.

První návrh závěrů COP26

To plyne i z prvního návrhu dohody, z něhož vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26. Sedmistránkový text zveřejnili organizátoři klimatické konference OSN ve skotském Glasgow a vyzývají v něm vlády, aby v boji proti klimatickým změnám přijaly ambicióznější plány týkající se aktuálního desetiletí. Text také obsahuje například výzvu k postupné eliminaci „uhlí a dotací na fosilní paliva“, nezmiňuje se však o konci používání ropy nebo plynu jako takovém, píše AP.

První verze finálního dokumentu také podle AP vyjadřuje „znepokojení a obavy“ nad tím, jak moc se Země již oteplila, a vyzývá země, aby do roku 2030 snížily emise oxidu uhličitého přibližně o polovinu. Dosavadní sliby vlád se k tomuto často uváděnému cíli nepřibližují.

Ředitelka Greenpeace International Jennifer Morganová uvedla, že výzva k postupnému ukončení těžby uhlí a dotací na fosilní paliva je v návrhu dohody OSN o klimatu poprvé, chybějící časový plán ale účinnost závazku omezí. „Toto není plán na řešení klimatické nouze. Nedá to dětem tu důvěru, kterou budou potřebovat,“ řekla Morganová.

Dohodu obou mocností naopak uvítal místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který má na starosti klimatickou politiku, napsala agentura Reuters. „Podle těch nejvyšších ambicí jsme připraveni a ochotni zajistit rychlá globální opatření,“ sdělil Timmermans.

Hlavním tématem středečního dění na konferenci COP26 bylo cestování. Desítky zemí přislíbily postupné vyřazení automobilů se spalovacími motory, ale USA ani Čína se k tomu nepřipojily. K závazkům se přihlásila i řada velkých výrobců, včetně značek Ford a Mercedes.

Britský premiér Boris Johnson vyzval ostatní lídry zemí, aby poskytli svým vyjednavačům větší páky k dosažení konečné dohody. V projevu na tiskové konferenci zdůraznil, že ambice udržet nárůst globální teploty pod 1,5 stupně Celsia ještě není mrtvá.

Tento názor podpořil i předseda klimatické konference Alok Sharma. „Všichni víme, co je při těchto jednáních v sázce a jak naléhavý je náš úkol,“ uvedl. Naznačil také, že „téměř finální verze“ dohody by mohly být zveřejněny, než se zítra lídři sejdou. Pátek je závěrečným dnem konference.

Reklama

Doporučované