Hlavní obsah
Online

Na norské výletní lodi se nejméně 36 členů posádky nakazilo koronavirem

Foto: Twitter.com/MarcuswevansSr

Výletní loď Roald Amundsen společnosti Hurtigruten, na níž se koronavirem nakazilo 36 členů posádky.

Reklama

aktualizováno •

Koronavirem se na celém světě nakazilo přes 17 milionů lidí. Jen v pátek přibylo 292 527 potvrzených nákaz, což je rekordní přírůstek za 24 hodin od počátku pandemie covid-19. Vývoj světového dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Spojených státech zemřelo v pátek v souvislosti s koronavirem nejméně 1453 osob, což je nejvyšší denní nárůst od 27. května. Celkový počet obětí tak stoupl na 153 882, uvedla agentura Reuters. Počet nakažených se zvýšil nejméně o 66 986 na celkem 4,58 milionu. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě podle počtu nemocných i úmrtí.

- Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 57.837 potvrzených případů koronavirové nákazy a 1129 souvisejících úmrtí. Celkem už Brazílie eviduje 2,6 milionu potvrzených případů, v zemi zemřelo 91 263 lidí s covidem-19, což je po Spojených státech druhá nejvyšší míra úmrtí na světě.

- Polsko hlásí další rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem, za uplynulý den je jich 658, o jednoho více než za předchozí den. Nejvíc případů je ve Slezsku, které sousedí s Českou republikou. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v souvislosti s koronavirem zemřelo dalších pět lidí.

- V Německu se dál zvyšuje počet nakažených novým typem koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo 955 potvrzených případů infekce, zatímco v pátek to bylo 870 případů a ve čtvrtek 902. V předchozích týdnech se denní bilance držela v Německu až na výjimky mezi 300 a 500 nově nakaženými.

SVĚTOVÉ DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ VČERA:

  • Koronavirus se prokázal u dalšího amerického zákonodárce

    Demokratický člen americké Sněmovny reprezentantů Raul Grijalva, který stojí v čele výboru pro přírodní zdroje, dnes oznámil, že se nakazil novým koronavirem. Jde tak o druhého zákonodárce z této komory Kongresu, jenž o infekci tento týden informoval. Před několika dny testy prokázaly nákazu u Grijalvova republikánského kolegy Louie Gohmerta.

    Grijalva uvedl, že se u něj žádné příznaky covidu-19 neprojevují. Do karantény se stáhl, když se ukázalo, že je nakažený Gohmert, blízko kterého před několika dny seděl. Gohmert patří mezi ty republikány, kteří dávají najevo pochybnosti, zda má smysl nosit roušky a v sídle Sněmovny reprezentantů často chodil bez ní.

  • Na lodi v Norsku jsou desítky členů posádky nakažených covidem

    Na palubě lodi společnosti Hurtigruten v norském přístavu Tromsö je nejméně 36 členů posádky nakažených koronavirem. Informovala o tom dnes agentura AFP. Společnost Hurtigruten se zaměřuje na polární plavby, posádka zůstává na lodi v karanténě. Situace vyvolává obavy z opětovného zesílení epidemie v Norsku. Pozitivní test mělo 36 ze 158 členů posádky lodi MS Roald Amundsen, řekl mluvčí místní radnice Päl Jakobsen.

    Většina z pozitivně testovaných jsou Filipínci. Další tři členové posádky pocházejí z Norska, Francie a Německa. Čtyřem členům posádky vyšel pozitivní test už v pátek, od té doby jsou v nemocnici.

    Loď připlula v pátek ráno do přístavu v Tromsö po plavbě na Špicberky. Společnost Hurtigruten uvedla, že čtyři členové posádky byli izolováni už před několika dny s příznaky, které nebyly přičítány nemoci covid-19. Na palubě bylo také téměř 180 pasažérů, s nimiž loď vyplula 25. července. Nikdo z nich během plavby nevykazoval příznaky covidu-19. Všichni se v pátek vylodili, ale zhruba 60 z nich je v Tromsö v karanténě. Nyní se čeká na výsledky jejich testů.

    Norsko za celou dobu koronavirové pandemie eviduje podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) 9249 nakažených a 255 zemřelých.

  • V americkém státě Georgia se koronavirus rozšířil na dětském táboře

    V souvislosti s tím, jak se v USA chystají znovu otevřít školy, vzbudila pozornost páteční zpráva Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) o rozšíření koronaviru na dětském táboře na nejmenovaném místě ve státě Georgia. Na tábor se tam sjelo 597 dětí, vedoucích a praktikantů z tohoto státu.

    K dispozici jsou výsledky testů provedených u 344 z nich - pozitivních bylo 260, tedy 76 procent. Podle vědců se ale nakazit mohlo ještě více lidí, protože ne všichni účastníci tábora byli testováni.

    Největší podíl nakažených byl na táboře mezi dětmi ve věku od šesti do deseti let. U řady nakažených se neprojevily žádné příznaky covidu-19, což mohlo přispět k šíření infekce. Na táboře se nemusely povinně nosit roušky a vedoucí v ubikacích nevětrali. Ostatní předpisy týkající se ochrany před šířením koronaviru ale dodržovali. Symptomy nákazy koronavirem se projevily u jednoho praktikanta pět dnů poté, co do rekreačního střediska dorazil.

  • Podle Bolsonara se koronavirem nakazí téměř všichni

    Prezident Jair Bolsonaro řekl, že onemocněním covid-19 se nakonec pravděpodobně nakazí téměř každý. Na Brazilce naléhá, aby se s tímto faktem smířili a ničeho se nebáli. Informoval o tom web The Telegraph.

    Jako příklad Bolsonaro svůj vlastní případ. „Jsem ve vysoce rizikové skupině,“ řekl 65letý prezident novinářům při návštěvě jižního státu Rio Grande do Sul. „Věděl jsem, že to (koronavirus) jednoho dne chytím, protože si myslím, že se tím bohužel nakonec nakazí téměř všichni. Čeho se bojíte? Postavte se tomu tváří v tvář,“ dodal.

    Brazilský prezident Jair Bolsonaro dlouhodobě covid-19 bagatelizuje a tvrdí, že karanténní opatření způsobí v ekonomice více škody než pandemie samotná. Sedmého července ovšem informoval o tom, že má na koronavirus. Minulou sobotu prezident oznámil, že už má negativní test.

    Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala dalších 57 837 potvrzených případů koronavirové nákazy a 1129 souvisejících úmrtí. Informovalo o tom ve čtvrtek podle agentury Reuters brazilské ministerstvo zdravotnictví. Obě čísla jsou nižší než předchozí den, kdy byla rekordní. Mexiko hlásí 7730 nově potvrzených případů infekce a 639 obětí.

    Dohromady už Brazílie, největší a nejlidnatější latinskoamerická země, eviduje 2 610 102 potvrzených případů koronavirové nákazy. V zemi zemřelo 91 263 lidí s covidem-19, což je po Spojených státech druhá nejvyšší míra úmrtí na světě.

  • Na výletní lodi Roald Amundsen jsou 4 nakažení členové posádky

    Jedna z prvních výletních lodí na světě, která po koronavirových opatření znovu vyplula na oceán, bojuje se šířením koronaviru.  V rámci týdenní plavby spoločnosti Hurtingen na soustroví Špicberky se onemocněním covid-19 nakazili čtyří členové posádky.

    Loď s kapacitou 535 pasažérů je nyní izolována. Zbývajících 160 členů posádky bude na koronavirus testováno. 177 cestujících také loď opustilo brzy v pátek. Norské úřady se je snaží zkontaktovat, aby je s nově vzniklou situací seznámili.

  • Tisíce lidí protestovaly v Berlíně proti koronavirovým omezením

    Asi 15 000 lidí vyrazilo do centra Berlína na demonstraci proti restrikcím platným v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Takové shromáždění dělá úřadům starosti kvůli možnému šíření infekce, protože demonstranti mezi sebou nedodržovali bezpečné rozestupy, ani si nenasadili roušky, informují místní média.

    Lidé nesli transparenty s nápisy jako „Koronavirus, falešný poplach“, „Jsme nuceni nosit náhubky“ nebo „Přirozená imunita místo očkování“. Podle agentury DPA někteří z nich na lidi s ochranou nosu a úst pokřikovali „Roušky dolů“.

    Žádné větší incidenty se na shromáždění zatím nestaly, policie účastníky důsledně oddělovala od těch, kdo přišli dát najevo svůj nesouhlas s protestem. „Pryč s nácky,“ křičeli lidé při protidemonstraci.

  • Filipíny mají 5000 nových případů nákazy, lékaři žádají karanténu

    Téměř 5000 případů nákazy koronavirem přibylo za posledních 24 hodin na Filipínách, což je pro tuto asijskou zemi se 107 miliony obyvatel dosavadní rekord. Počet lidí nakažených od začátku epidemie se tam už blíží 100 000. Filipínští lékaři vyzvali vládu, aby v metropoli Manile vyhlásila přísnou karanténu. Nejvíce případů nemoci covid-19 pak v Asii má Indie. V této zemi, která má 1,3 miliardy obyvatel, se počet prokázaných případů zvýšil za poslední den asi o 57 000 na 1,69 milionu.

    Ve filipínském hlavním městě Manile musely být tento týden uzavřeny dvě velké nemocnice, protože se nový koronavirus rozšířil mezi zdravotnickým personálem. Další nemocnice v hlavním městě uvedly, že mají lůžka pro pacienty s covidem už zaplněná a další nemocné nepřijímají.

    Filipíny jsou nyní s 98 232 infikovanými druhou nejhůře poznamenanou zemí jihovýchodní Asie po 268milionové Indonésii, kde se za poslední den počet nakažených zvýšil o 1560 na 109 936 případů.

  • Nezaměstnaní Američané už dodatečnou podporu nedostanou

    Desítky milionů lidí, kteří ve Spojených státech přišli kvůli koronavirové krizi o práci, už dodatečnou podporu v nezaměstnanosti nedostanou. Vládní program, který jim umožnil dostávat navíc 600 dolarů (13.370 Kč) týdně, na konci července skončil. Demokraté a republikáni se nedokázali dohodnout na podmínkách, které by platnost programu dovolily prodloužit, další jednání ale mají v plánu. Zejména republikáni tvrdí, že dávky byly příliš štědré a část lidí odrazovaly od hledání práce.

  • Indie opět zaznamenala rekordní počet nových nákaz

    Indické úřady oznámily, že za posledních 24 hodin přibylo v zemi 57 118 potvrzených případů nákazy koronavirem. Indie tak opět zaznamenala nejvyšší zaznamenaný denní přírůstek. V zemi se nemocí covid-19 nakazilo více než 1,5 milionu lidí. Přes půl milionu stále tvoří aktivní případy. Na koronavirus zemřelo v Indii nejméně 36 551 lidí.

  • Rekordní počty nakažených hlásí Irák

    Irácké ministerstvo zahraničí oznámilo v pátek dalších 3346 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jde o dosud nejvyšší zaznamenaný denní přírůstek. Irák momentálně sužuje další vlna nákazy spolu s extrémními vedry. V zemi se virem nakazilo už 124 600 lidí a 4741 na nemoc covid-19 zemřelo.

  • Polsko hlásí třetí den po sobě rekordní růst případů koronaviru

    Polsko hlásí další rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem, za uplynulý den je jich 658, o jednoho více než za předchozí den. Nejvíc případů je ve Slezsku, které sousedí s Českou republikou. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v souvislosti s koronavirem zemřelo dalších pět lidí.

    Na Slezské vojvodství na jihu Polska připadá 214 nových případů, více než 100 jich ale má i Malopolské vojvodství. Vláda zvažuje regionální zpřísnění ochranných opatření, včetně omezení provozu restaurací, obchodů nebo kin.

  • Rusko má za den méně nákaz koronavirem i úmrtí, chystá očkování

    V Rusku se za uplynulý den potvrdil nový koronavirus u 5462 lidí, na komplikace způsobené onemocněním covid-19 tam pak zemřelo 95 lidí. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zdravotnictví. Oba údaje jsou nižší než za předchozí den. Ministr zdravotnictví Michail Muraško také oznámil, že masové očkování proti koronaviru by mohlo v Rusku začít v říjnu. Jako první přijdou na řadu nejrizikovější skupiny občanů, což je zdravotnický personál a učitelé.

    Muraško také řekl, že skončily klinické studie vakcíny a připravuje se dokumentace k zaregistrování látky. Zdroj agentury Reuters tento týden řekl, že látka by k využití mohla být schválena v srpnu. O jaký typ vakcíny přesně jde, ministr neřekl. Premiér Michail Mišustin minulý týden uvedl, že vývojem vakcíny se zabývá 17 ruských vědeckých pracovišť. Bezpečnost se podle něj prokázala u čtyř z 26 zkoumaných typů.

  • V Jižní Koreji byl kvůli koronaviru zatčen vůdce hnutí Sinčchondži

    Jihokorejské úřady dnes zatkly zakladatele a vůdce náboženského hnutí Sinčchondži, které bylo v únoru centrem šíření koronaviru v zemi. Osmaosmdesátiletý I Man-hi čelí podle tiskových agentur obvinění, že před úřady tajil klíčové informace, čímž bránil vyhledávání lidí, kteří se dostali do kontaktu s nakaženými.

    Hnutí Sinčchondži je spojováno s více než 5200 případy nákazy koronavirem, což představuje 36 procent z celkového počtu infekcí v Jižní Koreji, uvedla agentura Reuters.

  • Švýcaři rozsvítili hory. Oslavy státního svátku proměnil koronavirus

    Státní svátek Švýcarska se slaví 1. srpna, lidé ale s oslavami obvykle začínají o den dříve. Letos jeho podobu proměnili bezpečnostní opatření přijatá v boji s koronavirem. Švýcaři pomocí pyrotechniky rozsvítili své hory, bujaré oslavy tak nahradila světelná show. Ve Švýcarsku jsou momentálně zakázané události nad 1000 účastníků, tato forma proto lépe odpovídala normám sociálních rozestupů.

  • Namibie uzavře školy, omezí veřejná shromáždění kvůli covidu-19

    Podruhé za poslední čtyři měsíce budou v Namibii od příštího týdne uzavřené školy kvůli šíření nákazy covid-19. Veřejná shromáždění budou omezená na maximálně 100 účastníků z nynějších 250, oznámil v pátek namibijský prezident Hage Geingob, kterého citovala agentura Reuters.

    V Namibii je 2129 potvrzených případů nákazy a deset obětí s covidem-19. Ale denní nárůst nových případů infekce je nyní čtvrtý nejvyšší na kontinentu po Jihoafrické republice, Svazijsku a Gabonu.

  • Nakažených koronavirem v Německu přibývá, za den je jich 955

    V Německu se dál zvyšuje počet nakažených novým typem koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo 955 potvrzených případů infekce, zatímco v pátek to bylo 870 případů a ve čtvrtek 902. V předchozích týdnech se denní bilance držela v Německu až na výjimky mezi 300 a 500 nově nakaženými.

    Institut už ve čtvrtek varoval před možným příchodem druhé vlny epidemie v Německu. Podle RKI za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření. Německý ministr hospodářství Peter Altmaier se v této souvislosti vyslovil pro přísnější tresty za porušování opatření přijatých proti šíření koronaviru. „Kdokoli úmyslně ohrozí druhé, musí očekávat, že to pro něj bude mít vážné důsledky,“ prohlásil ministr.

  • Mexiko v počtu obětí s covid-19 překonalo Británii

    Počet mrtvých s covid-19 v Mexiku stoupl v pátek na 46 688, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Mexiko tak překonalo Británii a má třetí nejvyšší počet obětí na světě, vyplývá z výpočtů agentury Reuters.

    Celkem Mexiko v pátek zaznamenalo rekordních 8458 nových případů nákazy a 688 nových úmrtí. V zemi se již nemocí covid-19 nakazilo 424 637 osob. Vláda přitom připouští, že skutečný počet nakažených je ve skutečnosti pravděpodobně ještě mnohem vyšší. Mexiko má přes 126 milionů obyvatel.

  • USA hlásí nejvíce koronavirových úmrtí od konce května

    Ve Spojených státech zemřelo v pátek v souvislosti s koronavirem nejméně 1453 osob, což je nejvyšší denní nárůst od 27. května. Celkový počet obětí tak stoupl na 153 882, uvedla agentura Reuters. Počet nakažených se zvýšil nejméně o 66 986 na celkem 4,58 milionu. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě podle počtu nemocných i úmrtí.

    Za celý červenec počet nemocných stoupl o 69 procent, tedy 1,87 milionu, na 4,5 milionu. Počet mrtvých se zvýšil o 20 procent, čili o více než 25 000, na 154 000. V 19 státech se v červenci počet případů zdvojnásobil. Nejvíce nemocných v červenci přibylo na Floridě, více než 310 000. Následovaly Kalifornie a Texas se zhruba 260 000 nemocnými.

Reklama

Hlavní zprávy