Hlavní obsah

V 11 letech nezaplatila za popelnice. Teď po ní chce obec deset tisíc

Foto: Profimedia.cz

Obce v Česku z tisíců lidí vymáhají dluhy, které jim vznikly ještě jako nezletilým. Třeba za nezaplacené popelnice.

Reklama

Obce podle zjištění Seznam Zpráv nezákonně vymáhají dluhy od dětských dlužníků.

Článek

Podívala se na výplatní pásku. Uviděla nižší částku, než čekala. Dvaadvacetiletá žena si nebyla vědomá žádného dluhu. Přesto nakonec zjistila, že má na krku dvě exekuce kvůli neuhrazenému poplatku za odpad. Nezaplatila v jedenácti letech. Dluh se i s odměnou exekutorům vyšplhal k deseti tisícům korun. Po ženě jej vymáhá město Postoloprty v Ústeckém kraji.

Podobných případů jsou stovky. Jak zjistily Seznam Zprávy, obce často dluhy nezákonně od dětí vymáhají navzdory několika nálezům Ústavního soudu i metodice Ministerstva financí.

Případ děvčete přitom není ojedinělý. „Máme 104 dětských dlužníků. Většinou pocházejí ze sociálně slabších rodin. Za popelnice dluží táta, máma a třeba pět dětí,“ vysvětlila referentka úřadu v Postoloprtech Jaroslava Stolariková. Má na starosti poplatky.

Dívce, která si přeje zůstat v anonymitě, v řešení dluhu pomáhá plzeňská organizace Člověka v tísni. „Jako dítě bydlela v Postoloprtech s rodiči. Nejednalo se o žádné zanedbání, ale měli finanční problémy, častěji se stěhovali. A jak se často stává u poplatků za odpady, možná o povinnosti ani nevěděli,“ popsala Vlastimila Feistingerová z Člověka v tísni, která zadluženým dětem pomáhá.

Dotyčný se v podobných případech o dluhu často dozví až po dosažení plnoletosti. A do dospělého života vykročí s exekucemi. Žena se snažila, aby jí město dluh z dětství, který nemohla ovlivnit, umazalo. „Postoloprty na výzvu k zastavení vymáhání místního poplatku nereagovaly a nechaly případ dojít do soudního řízení,“ uvedla Feistingerová.

O dluhu tak bude na začátku září rozhodovat Okresní soud v Mostě. Postoloprty dívce vyměřily nedoplatek za odpady zpětně - až v roce 2017. Zadluženou ženu zastupuje advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová. Podle ní je takový postup absurdní. „Nemohou podle mě poplatek nyní vymáhat v exekuci. Přijde mi nehorázné, že nekomunikují a nemají zájem o jednání,“ sdělila advokátka,“ sdělila advokátka.

V uplynulém roce v několika jiných případech uspěla před Ústavním soudem. A také v případě z Postoloprt se chce opřít o jeho nález ze srpna roku 2017.

Soud tehdy rozhodl, že ustanovení, které do poloviny roku 2012 ukládalo nezletilým mimo jiné platit za popelnice, bylo v rozporu s Listinou základních práv a svobod. „Uložení daňové či poplatkové povinnosti nezletilým poplatníkům, kteří ji fakticky nemohou splnit (a v právní rovině to od nich nelze spravedlivě očekávat), má vůči těmto poplatníkům rdousivý účinek,“ píše se v nálezu. Jinými slovy soud sdělil, že je pro člověka likvidační, když vstupuje do dospělosti s dluhy.

Vymáhání dětských dluhů se netýká jen Postoloprt. Třeba v Horní Bříze podle mapy exekucí z roku 2017 evidovali čtyřicítku dětských dlužníků. „Nejspíš jich bude více, ale z evidence vypadli po dosažení plnoletosti,“ uvedla Feistingerová.

Podle ní obce dluhy aktivně samy nezastavují. „Horní Bříza v jednom případě zastavila exekuci u jednoho klienta. Ale s otatními to neudělají. Bojí se nákladu exekutora a pravděpodobně porušení péče řádného hospodáře,“ dodala Feistingerová.

Také v Postoloprtech podle informací Seznam Zpráv radí právníci obci, ať pohledávky dál vymáhají. „V letech 2010-2012 jsme pohledávky postoupili exekutorovi. Ten už si to řeší dál,“ popsala úřednice. Že je vymáhání nezákonné, už úřad neřešil. „Asi je to chyba. Budeme to řešit s panem starostou,“ dodala Stolariková.

Metodika Ministerstva financí i krajských úřadů přitom velí dluhy vzniklé v dětském věku odpouštět. Mnohde k hromadnému mazání přistoupili. Třeba Moravskoslezský kraj loni uložil svým příspěvkovým organizacím a obcím, aby dluhy dětí přestaly vymáhat. Například Karviná v minulosti evidovala 26 milionů korun na dluzích nezletilých. „Instruujeme obce, aby po dětech nic nechtěly. Ústavní soud jasně řekl, že je to nevymahatelné. Takže by vymáhání pohledávek bylo nezákonné,“ uvedl šéf oddělení Václav Těžký. Na krajském úřadě Moravskoslezského kraje problematiku dětských dluhů dlouhodobě řeší.

Postupy některých obcí kritizuje. „Nevědomost často souvisí s tím, že to ani zjišťovat nechtějí. Důvodů, proč dluhy nemažou, je víc. Někdy za každou cenu razí formulku řádného hospodáře. A nechají konečný verdikt až na soud,“ doplnil Těžký.

Exekutorská komora eviduje okolo tří tisíc dětských dlužníků. Jenže další tisíce dětí už dosáhly dospělosti a ve statistikách chybí. Skutečné počty zmařených vstupů do plnoletosti nikdo nezná. „Ti dotčení často vůbec nevědí, že je exekuce nezákonná. Většinou je náhoda, když na něco takového narazíme, nebo se na nás obrátí pěstoun. Často až v dospělosti, když přijde první srážka z platu, za námi dotyčný dorazí. Netuší, o co se jedná,“ doplnila Feistingerová.

Spirálu dětských dluhů chtějí ukončit poslanci. Ve Sněmovně leží hned několik návrhů, které mají exekuce nezletilých sprovodit ze světa. Slibovali řešení už na letošní jaro, ale novely zatím neschválili.

Reklama

Související témata:

Doporučované