Hlavní obsah

V Británii zakázali veškerou kosmetiku obsahující mikroplasty, v mořích jich plavou tisíce tun

V Británii zakázali kosmetiku obsahující mikroplastyVideo: AP

 

Reklama

V Británii začal platit zákon, který zakazuje používání mikroplastů obsažených ve velkém množství kosmetických přípravků. Jejich používání totiž znamená obrovskou zátěž pro mořské živočichy.

Článek

Vlivem člověka se dostávají do moře tisíce tun takzvaných mikroplastů. Jedná se o malé plastové kuličky nacházející se v mnoha kosmetických přípravcích, jako jsou zubní pasty, sprchové gely nebo peelingy. Ty se postupně vyplavují do moře a mohou se dostat až do potravinového řetězce.

„Jakýkoliv plast v moři není dobrý v případě, že víme, že je živočichové konzumují. Mikroplasty mohou být konzumovány přímo rybami, zatím ale hledáme další důkazy o možném dopadu na lidské zdraví,“ říká členka parlamentního výboru pro životní prostředí Thérèse Coffeyová.

Ochránci životního prostředí chtěli dalšímu znečišťování moří předcházet dříve. Vláda měla zákon schválit již v září 2016 v návaznosti na zákaz používání mikroplastů v USA. Dlouho očekávaný zákon se prozatím vztahuje pouze na výrobu produktů obsahujících mikroplasty. Definitivní zákaz prodeje vejde v platnost letos v červenci.

Reklama

Doporučované