Hlavní obsah

V Ostravě začal festival Czech Music Crossroads

Foto: Tomáš Pacovský, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Ostravě začal showcase festival Czech Music Crossroads, tedy prezentační festival pro vybrané kapely. V minulosti vždy akce předcházela festivalu Colours of Ostrava, který se ale letos vinou epidemie koronaviru konat nebude.

Článek

Pořadatelé jej přesunuli na rok 2022. Akce Czech Music Crossroads, která je spojená i s odbornou konferencí, se tak koná v původním termínu velkého ostravského festivalu.

Festival dnes zahájila v sále Dolu Hlubina pocta Ástoru Piazzollovi v podání Radka Baboráka a souboru Orquestrina, v dalších dnech se chystá koncert Bratrů Orffů a další zkrácená půlhodinová vystoupení vybraných domácích a zahraničních kapel. Představí se například Beata Hlavenková, Clarinet Factory, Tomáš Kočko, Hrubá Hudba, Omnion. Připravené jsou i debaty na aktuální hudební a kulturní témata.

Diskuse se povedou v tematických okruzích: Jak to zvládly velké festivaly, Co s tím, když jsou prázdné kluby a prázdné diáře, Když nejde zvuk, světla nesvítí a není co stavět či O čem psát, když se nehraje.

„Letošní Czech Music Crossroads vzhledem k přesunu Colours of Ostrava plánujeme o to více otevřít nejen pro odbornou veřejnost, ale také pro všechny, kteří si chtějí po dlouhém období koronavirového půstu užít živé koncerty i příjemnou letní festivalovou atmosféru,“ řekla ředitelka Czech Music Crossroads Petra Hradilová.

Hlavními lákadly se stanou dva nezkrácené večerní koncerty. Dnes večer se představil naživo světově proslulý hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák se svým souborem Orquestrina. Programem byl poctou Ástoru Piazzollovi, nejslavnějšímu skladateli argentinského nuevo tanga, od jehož narození letos uplyne 100 let.

„Jde o naprosto unikátní zpracování Piazzollových nejslavnějších skladeb. Jejich živelně energická, ale současně i lyricky zahloubaná interpretace povyšuje Piazzollovu mistrovskou kompoziční invenci na světovou úroveň. Jde o jednu z mála příležitostí slyšet Radka Baboráka a jeho soubor na pódiu v České republice,“ uvedl jeden z organizátorů Jiří Moravčík. Koncert byl uveden ve spolupráci se Svatováclavským hudebním festivalem.

V sobotu se do Ostravy po třech letech vrátí Bratři Orffové. „Neofolková kapela propojující ve své tvorbě elektroniku s intimním folkem a dadaistickými texty zahraje na ojedinělém koncertu průřez více jak dvacetiletou tvorbou,“ uvedl Moravčík. Akce nabídne celkem třináct koncertů. Program je přístupný veřejnosti při dodržení všech aktuálně platných koronavirových opatření.

Reklama

Související témata:

Doporučované