Hlavní obsah

V Pardubicích začíná rekonstrukce Památníku Zámeček

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Pardubicích začala rekonstrukce Památníku Zámeček, který je připomínkou obětí heydrichiády za druhé světové války. Stavebním pracím předcházelo sejmutí keramických kachlí a plastik.

Článek

Čeká je restaurování, potom budou součástí nové muzejní expozice, uvedl magistrát v tiskové zprávě.

Restaurátor Petr Rejman obnoví keramické plastiky, které zdobily dvě stély nedaleko pomníku, i figurální keramickou plastiku, jež byla součástí pamětní síně. Navržený postup restaurování musí schválit památkáři.

Snímání keramiky bylo obtížné. Dlaždice šlo uvolnit proříznutím spáry a jemným poklepem, vnější plastiky na stélách však držely pevně. Restaurátor na jejich sejmutí potřeboval kladivo a pilu. „Zní to možná hrozivě, ale zvolený postup byl nejšetrnější z možných. Považujeme za úspěch, že se podařilo demontovat takto neobvykle pevně připojené dlaždice s tak malými poškozeními,“ řekl Rejman.

Rekonstrukce Památníku Zámeček by měla být hotová v červenci 2021 a přijde na více než 39 milionů korun. Dotace z Evropské unie a příspěvek od státu by měly činit přes 21 milionů korun.

Památník je v místě bývalé cvičné střelnice záložního policejního pluku Böhmen. Němci tam po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha od 3. června do 9. července 1942 postříleli 194 lidí, mimo jiné z osady Ležáky. Pomník na místě zůstane. Město zbourá objekt, který slouží jako zázemí, a oplocení.

Muzeum stavební firma vybuduje v podzemí. Architektonickou soutěž město vyhlásilo v květnu 2017. Současná podoba památníku je z roku 1949. Původní odhadovaná cena byla 15 milionů korun bez DPH a termín otevření na jaře 2020, tedy 75 let po ukončení druhé světové války. Místo je národní kulturní památkou.

Reklama

Doporučované