Hlavní obsah

V Sokolově vznikly motýlí louky i hmyzí hotely

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Sokolově vznikly v městských parcích takzvané motýlí louky a hmyzí hotely, které mají podpořit biodiverzitu.

Článek

„Nacházejí se v části areálu zdraví pod Starou Ovčárnou a poblíž sídliště Vítězná. Radnice tak chce do obydlených oblastí alespoň částečně vrátit přírodu,“ uvedl mluvčí radnice Vladimír Meluzín.

„Sokolov snahou o vznik bezúdržbových zelených ploch reaguje na aktuální trendy v ochraně přírody a současně vyslyšel i přání veřejnosti, aby takové lokality v katastru města vznikaly,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Už vloni radnice ve spolupráci se střediskem správy zeleně, společností SOTES, vytipovala šest lokalit, kde se nebude pravidelně sekat tráva. Dvě z nich teď byly doplněny o motýlí louky a domy pro hmyz, které vyrobili žáci sokolovské základní školy.

V poslední době ubylo nejen druhů, které se na louce běžně vyskytují, ale i celkové množství jedinců. „Hmyzí hotely jsou uměle vytvořená skrýš pro užitečné druhy hmyzu. Kromě možnosti úkrytu jim může posloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev. Motýlí louky zase dají šanci motýlům, aby mohli žít nejen v rezervacích, ale rovněž ve volné krajině včetně měst,“ uvedl Meluzín.

Reklama

Doporučované