Hlavní obsah

Sovětské vojáky šokovalo, že je nikdo nevítá. Mysleli, že jsou rytíři zachraňující naši zemi, líčí jejich vzpomínky šéf Paměti národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Varovné je, že polovina mladých lidí říká, že historii ke svému životu vůbec nepotřebuje,” říká Mikuláš Kroupa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bludy o tom, že v srpnu 1968 jsme se nestali obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy, ale že nám byla poskytnuta „internacionální pomoc“, stále šíří zástupci KSČM. Jejich předseda Vojtěch Filip tento týden v rozhovoru pro britský The Guardian dokonce řekl, že „historie byla zfalšována“ a že „Rusko hrálo v srpnové invazi do Československa jen malou roli, tu hlavní měla ukrajinská armáda“.

Článek

Podobná relativizace historie Mikuláše Kroupu, ředitele společnosti Post Bellum, který se dějinami 20. století zabývá v rámci projektu Paměť národa už přes deset let, naprosto rozčiluje.

„Bývalému estébákovi a současnému předsedovi KSČM bych připomněl jeden základní fakt: ti vojáci sem přišli na základě rozhodnutí SSSR. Komunismus stojí za největšími zločiny, je to zločinecká ideologie, která je opřena o lži. Co ale můžete čekat od komunistů? Horší je, že to zaznívá i od řady dalších lidí.“

V rozhovoru pro Televizi Seznam Kroupa mluví o nahrávkách 7 tisíc svědectví k srpnu 1968, včetně vzpomínek několika sovětských vojáků: „Pro spoustu z nich to byl šok, že když sem přijeli, tak je tady nikdo nevítal s otevřenou náručí. Řekli jim totiž, že přijíždějí rytíři, kteří zachraňují naši zemi.“

V nedávném průzkumu Post Bellum se ukázalo, že povědomí nemalé části Čechů o historických událostech posledních sta let je bídné. Polovina neví, co pro české dějiny znamenal rok 1938, třetina nemá povědomost o únoru 1948 a skoro čtvrtina dotázaných neuměla říct, co se přihodilo v roce 1968.

„Řada dětí nemá o těchto věcech povědomí. Nedaří se jim historii vyprávět,“ říká Mikuláš Kroupa. Jeho projekt Paměť národa se právě zaznamenáváním vzpomínek pamětníků snaží uchovat i pro další generace cenná svědectví. Televize Seznam na základě řady z nich připravila třídílný dokumentární film s názvem 1968.

Společnost Post Bellum chystá na říjen letošního roku velkolepou výstavu ke 100. výročí vzniku Československa do prostor pod bývalým Stalinovým pomníkem v Praze na Letné. Jak bude výstava vypadat, jak těžké ji bylo prosadit a proč dodnes v Česku - na rozdíl od jiných postkomunistických zemí - nevznikl žádný památník totalitních režimů, i na to Mikuláš Kroupa odpovídá ve Výzvě.

Záznam rozhovoru s Mikulášem Kroupou najdete ve videu umístěném nahoře.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované