Hlavní obsah
Online

V Sýrii se koronavirem nakazilo přes 200 lidí z organizací OSN

Foto: Profimedia.cz

K léčbě covidu se v Sýrii používá také kombinace azithromycinu s hydroxychlorochinem. Podle posledních studií ale tato kombinace může pacientům spíše uškodit.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Sýrii se covidem-19 nakazilo přes 200 pracovníků organizací OSN. Někteří z nemocných byli hospitalizováni, tři pak převezeni mimo Sýrii. Reuters uvádí, že se k informaci dostala skrze dopis jednoho z nakažených.

- Indie se stala zemí s druhým nejvyšším počtem potvrzených nálezů koronaviru od začátku pandemie. Tamní úřady za poslední den ohlásily 90 802 nových případů, čímž se tam jejich celkový počet vyšplhal přes hranici 4,2 milionu. Asijský obr tak v tomto ohledu předstihl Brazílii, nejvíce infekcí na světě dále registrují Spojené státy.

- Plány na otestování každého obyvatele Hongkongu na koronavirus se hroutí. Do programu se totiž přihlásil jen zlomek místních, drtivé většině totiž vadí zapojení čínských firem do hromadného testování.

  • Dva Nigerijci zatčeni kvůli podvodnému obchodu s německou správou

    V Nigérii byli zatčeni dva muži podezřelí z toho, že uzavřeli fiktivní obchod s vládou německé spolkové země, která se od nich pokusila koupit ochranné prostředky proti koronaviru za 2,3 milionu eur (asi 61 milionů korun). Podle nigerijské policie podvodníci zkopírovali web nizozemské společnosti, a tím získali objednávku od Severního Porýní-Vestfálska, napsal dnes server BBC.

  • Francie ohlásila přes 4200 nově nakažených

    Ve Francii je nově infikovaných přes 4200, což je výrazně méně než o den dříve. V zemi v poslední době počty nově odhalených případů koronaviru strmě rostly. Země s 68 miliony obyvatel v pátek a v sobotu ohlásila přes 8000 nakažených, v neděli pak něco přes 7000, přičemž celkově se už od jara koronavirus prokázal u více než 328 000 lidí.

  • Španělsko překonalo hranici půl milionu nakažených

    Španělsko jako první evropská země překonala hranici půl milionu lidí nakažených koronavirem. Za poslední den se v zemi se zhruba 47 miliony obyvatel infekce potvrdila u 2440 osob a celkově se od začátku epidemie virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 525 000 lidí, oznámilo ministerstvo zdravotnictví.

  • Florbalové mistrovství světa v Helsinkách se odkládá na příští rok

    Mezinárodní florbalová federace (IFF) rozhodla o víkendu o odložení prosincového mistrovství světa mužů v Helsinkách na příští rok. O přesném termínu se bude rozhodovat na příštím jednání 29. září.

  • Vládní rada řešila koronavirus u cizinců

    Vládní rada pro zdravotní rizika dnes jednala o cizincích, kteří jsou v Česku nelegálně a nakazí se covidem-19. ČTK to řekl místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (za ČSSD). Navrhnout postup by měla ministerstva obrany a vnitra. Rada se zabývala i problematikou roušek a dalších preventivních opatření proti koronaviru na úřadech, jejich zaměstnanci na státní, krajské i obecní úrovni by se měli řídit stejnými doporučeními.

    „Teď je otázka, jak s nimi naložit, protože v detenčních zařízeních by to tam zanesli. A když je necháme volně, tak to zanesou do ubytoven a tak dále. Takže je to citlivá věc, která se musí diskutovat,“ konstatoval Běhounek.

  • Dánsko omezuje velké akce, má 230 nových případů koronaviru

    Dánská vláda sníží v Kodani a okolí hranici povoleného počtu účastníků hromadných akcí ze 100 na 50. Znepokojují ji rostoucí počty nových případů koronavirové nákazy. Za posledních 24 hodin se v severské zemi s 5,7 milionu obyvatel nakazilo dalších 230 lidí, informovala dnes podle agentury DPA vláda.

  • Pákistán začne od příštího týdne znovu otevírat školy

    Školy v Pákistánu se od příštího týdne začnou postupně znovu otevírat poté, co poklesl počet nových případů nákazy koronavirem. S odvoláním na pákistánské ministerstvo školství o tom informovala agentura Reuters. Skončí tak půl roku trvající uzavření škol, kvůli němuž byly zrušeny závěrečné zkoušky a které vneslo chaos do vzdělávání a známek žáků.

  • V Řecku roste počet nakažených v uprchlickém táboře na Lesbu

    V táboře pro migranty na řeckém ostrově Lesbos roste počet odhalených případů nákazy koronavirem. Humanitární organizace varují, že kvůli nemožnosti dodržet v přeplněném zařízení hygienická pravidla se zřejmě počet infikovaných bude dál zvyšovat. V táboře Moria je nyní devět nakažených, uvedla s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters.

  • Tento týden začne třetí fáze klinického testování ruské vakcíny

    Ministr zdravotnictví Michail Muraško dnes oznámil, že ještě tento týden začne očkováním dobrovolníků třetí fáze klinického testování Sputniku V. Západní odborníci ruským úřadům vyčítali zejména to, že před registrací preparátu nebyla provedena právě třetí fáze testů na velkém počtu dobrovolníků, v řádu několika desítek tisíc.

    Podle Muraška by paralelně s třetí fází testů mělo v příštím týdnu začít první rozesílání vakcíny do ruských regionů. Ještě by nemělo jít o velké množství dávek, očkovány by měly být rizikové skupiny, především lékaři a učitelé.

  • Začátek školy v Británii. Onemocněl personál, 30 sedmiletých dětí je v karanténě

    Začátek školního roku v Británii provází kauzy prvních nakažených v areálu škol. V Suffolku vyšel pozitivní test pěti učitelům, což okamžitě vyvolalo volání rodičů po zavření školy. Nákaza se objevila v dalších třech školách v okolí. Po nákaze studenta v Cardiffu skončilo ve dvoutýdenní karanténě 30 sedmiletých žáků. Tyto případy se objevily po prvním vyučovacím týdnu od března, kdy se poprvé uzavřela Anglie i Wales.

  • Fotbalisté Manchester United si přes opatření přivedli na hotel děvčata

    Fotbalisté Mason Greenwood a Phil Foden si navzdory karanténním opatřením týmu na Islandu přivedli do hotelového pokoje děvčat. Oba hráči týmu Manchester United nyní čelí disciplinárnímu řízení. Mladíky prozradily kamerové záběry, které zastínily jejich sobotní vítězství nad Islandem. Porušili tak přísné pokyny, které museli dodržovat všichni hráči.

  • Rekordní počet nových nakažených na Slovensku se nezopakoval

    Na Slovensku se o uplynulém víkendu při nízkém počtu vykonaných testů nezopakoval rekordní počet potvrzených případu nákazy koronavirem. Vyplývá to z údajů slovenských úřadů. Kvůli kontaktu s infikovaným preventivně nastoupili do karantény slovenský ministr zdravotnictví i hlavní hygienik Slovenska.

    V sobotu bylo na Slovensku potvrzeno 88 a v neděli dalších 22 případů koronaviru. To je výrazně méně oproti rekordnímu počtu v pátek zjištěných 226 nových případů infekce, o uplynulém víkendu ale značně klesl počet vykonaných testů. O víkendech se na Slovensku tradičně testuje méně než v pracovních dnech. Počet aktivních případů nákazy koronavirem na pětimilionovém Slovensku v neděli klesl na 1763 z dosavadního rekordu 1775 infikovaných v sobotu. Od potvrzení prvního nakaženého na Slovensku letos v březnu zemřelo celkově 37 pacientů s koronavirem.

  • V Rusku se koronavirem nakazilo dalších 5185 lidí

    Rusko dnes oznámilo 5185 nových případů nákazy koronavirem a 51 obětí nemoci covid-19 za uplynulých 24 hodin. O den dříve přibylo 5195 infikovaných a 61 úmrtí. Celkový počet nakažených od začátku pandemie v zemi dosáhl 1 030 690, sdělil dnes operativní štáb. Úřad Rospotrebnadzor, který mimo jiné sleduje epidemickou situaci v zemi, sdělil, že koncem září budou dokončeny klinické testy druhé ruské protikoronavirové vakcíny.

    Celkový počet obětí nákazy v největší zemi světa s přibližně 146 miliony obyvatel podle dnešní informace operativního štábu stoupl na 17 871. Mezitím se z covidu-19, jehož původcem je koronavirus SARS-CoV-2, vyléčilo 843 277 lidí. Rusko je z hlediska počtu nakažených podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie sleduje globálně, čtvrtou nejpostiženější zemí světa po Spojených státech, Indii a Brazílii. Z hlediska počtu úmrtí je na 12. příčce.

  • Reuters: V Sýrii se covid-19 dotkl více než 200 pracovníků OSN

    V Sýrii se covidem-19 nakazilo přes 200 pracovníků organizací OSN. S odvoláním na zdravotnické zdroje a pracovníky OSN to oznámila agentura Reuters. Syrské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že celkem se v zemi nemoc potvrdila ve 3171 případech a že s ní zemřelo 134 lidí.

    Někteří z nemocných byli hospitalizováni, tři pak převezeni mimo Sýrii. Reuters uvádí, že se k informaci dostala skrze dopis jednoho z nakažených. Podle zdravotnických zdrojů je skutečný počet infikovaných mezi lidmi napojenými na OSN mnohem vyšší, protože je třeba znát situaci i mezi stovkami pracovníků nevládních organizací, jež spolupracují s desítkou agentur OSN, které poskytují v Sýrii humanitární pomoc. Koordinátor jejich aktivit v Sýrii Imran Riza v dopise, který minulý týden poslal vedení agentur OSN, napsal, že se počet nakažených v Sýrii za minulé dva měsíce zdesetinásobil. „Epidemiologická situace se v Sýrii zásadním způsobem změnila,“ stojí v dopise.

  • Indie nově registruje druhý nejvyšší počet infekcí koronavirem

    Indie se stala zemí s druhým nejvyšším počtem potvrzených nálezů na koronavirus od začátku pandemie. Tamní úřady za poslední den ohlásily 90 802 nových případů, čímž se tam jejich celkový počet vyšplhal přes hranici 4,2 milionu. Asijský obr tak v tomto ohledu předstihl Brazílii, nejvíce infekcí na světě dále registrují Spojené státy, kde se SARS-CoV-2 prokázal u necelých 6,3 milionu lidí, napsala agentura AP.

    V Indii zemřelo v souvislosti s covidem-19 za poslední den přes 1000 lidí. Celkově tak úřady této země s 1,35 miliardy obyvatel zaznamenaly 71 642 obětí viru, což je třetí nejvyšší světový počet rovněž po USA a Brazílii. Indie již necelý měsíc registruje nejvyšší denní přírůstky počtu nakažených ze všech světových států. Ačkoliv tam za posledních 30 dní přibyly asi dva miliony případů a virus se začíná šířit i v menších městech a vesnicích, indická vláda pokračuje v uvolňování ochranných restrikcí ve snaze obnovit tamní ekonomiku, která se v důsledku pandemie smršťuje rychleji, než hospodářství jiných velkých států.

  • Snaha otestovat každého v Hongkongu se hroutí

    Zdá se, že plány na otestování každého obyvatele Hongkongu na koronavirus se hroutí. Do programu se totiž přihlásil jen zlomek místních. Bezplatné dobrovolné testy jsou součástí pokusu potlačit třetí vlnu nákazy, která začala koncem června a v ekonomickém centru bylo nutné zavést přísná opatření pro sociální distancování.

    Podle agentury AFP politicky rozdělené obyvatelstvo od účasti odradilo zapojení čínských firem. V pondělí ráno Patrick Nip, šéf hongkonské státní služby, uvedl, že od zahájení hromadného testování minulé úterý se v úterý zaregistrovalo 1,15 milionu lidí, z celkového počtu asi 7,5 milionu obyvatel. To je hluboko pod hranicí 4–5 milionů, která je podle zdravotníků zapotřebí, aby byl program hromadného testování efektivní.

Reklama

Hlavní zprávy