Hlavní obsah

Vakcína je také byznys. BioNTech ztrojnásobil čistý zisk

Foto: VidEst , Shutterstock.com

BioNTech je hlavním dodavatelem své vakcíny do zemí Evropské unie.

Reklama

Pandemie farmaceutické firmě BioNTech nahrála. V prvním kvartálu vykázala v porovnání s loňském trojnásobný zisk. Přitom ve stejném období roku 2020 byla ještě ve ztrátě 53 milionů eur.

Článek

Německá farmaceutická společnost BioNTech vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 1,1 miliardy eur (28,1 miliardy Kč), což je trojnásobek v porovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku. Firma, která ve spolupráci s americkým výrobcem léků Pfizer vyvinula jednu z vakcín proti covidu-19 a je hlavním dodavatelem této očkovací látky pro země EU, to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě.

Ještě strmější nárůst než zisk zaznamenaly tržby. Ty se v prvních třech měsících vyšplhaly na 2,05 miliardy eur, a byly tak meziročně více než 70krát vyšší. Hospodářské výsledky souvisí především s dodávkami proticovidových vakcín, kterých BioNTech spolu s Pfizerem k 6. květnu vyvezl do 91 zemí světa více než 450 milionů, uvedla agentura DPA.

Ještě v prvním kvartálu loňského roku byla společnost v čisté ztrátě 53 milionů eur vinou vysokých nákladů na vědu a výzkum.

Společnost BioNTech byla založena v roce 2008 v Mohuči a dlouhodobě se zabývá výzkumem léčby rakoviny se zaměřením na biologickou léčbu. Po propuknutí pandemie se soustředila na vyvinutí vakcíny proti covidu-19. Její vakcína podobně jako vakcína konkurenční firmy Moderna používá technologii mRNA - od těch tradičních se liší tím, že neobsahuje žádné mrtvé či oslabené původce nemoci, ale genetickou informaci viru. Tato metoda se přirovnává k návodu, podle kterého si tělo dokáže vytvořit vlastní protilátky.

Společnost BioNTech dnes také uvedla, že plánuje zřídit regionální centrum a novou továrnu na své vakcíny v Singapuru. Posílí tak svou přítomnost v Asii v souvislosti s tím, jak roste tlak na výrobce vakcín, aby zvýšili produkci. Akcie BioNTech po zprávě zpevnily na burze ve Frankfurtu nad Mohanem zhruba o devět procent.

Reklama

Doporučované