Hlavní obsah

Vakcinolog o AstraZenece: Je to varování, očkování bych ale nezastavoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Evropské státy pozastavují očkování AstraZenecou. Česko k tomu zatím nevidí důvod.

Reklama

Řada evropských států pozastavila očkování AstraZenecou. Česko k tomuto kroku nepřistoupilo a podle vakcinologů k tomu zatím není důvod. Zatím se neprokázala spojitost s užíváním vakcíny a následnými krevními sraženinami.

Článek

Zatímco řada evropských států pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca kvůli podezření na její možné vedlejší účinky, Česko tento krok zatím neudělá, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného nebyla prokázána souvislost s případy výskytu krevních sraženin, které se stejně často vyskytují i v neočkované populaci.

Stejně tak hovoří vakcinolog Marek Petráš, který vedl v minulém roce vědecký tým pro vývoj české vakcíny. Nebo vakcinolog Roman Chlíbek, který působí v čele epidemiologické skupiny při resortu zdravotnictví.

Očkování AstrouZenecou a její možné pozastavení budou v úterý řešit také krajští hejtmani spolu s premiérem a ministrem zdravotnictví a tématem se bude zabývat také Rada vlády pro zdravotní rizika.

Společnost AstraZeneca v posledních dnech čelí dalším problémům kvůli tomu, že očkovací látka byla podána několika pacientům, kteří byli následně hospitalizováni s krvácením, krevními sraženinami a nízkým počtem krevních destiček. A kvůli tomu v pondělí další země – Německo, Itálie, Španělsko a nově Francie – oznámily pozastavení používání očkovací látky.

Podle Marka Petráše to sice je varovný signál, ale k zastavení očkování AstraZenecou nevidí zatím důvod.

„Počty případů sraženin a snížení hladiny krevních destiček byly zaznamenány v malém množství a souvislost nebyla ani prokázaná. Podkladů pro vyhodnocení je zatím velmi málo a Ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv postupují správně,“ řekl Seznam Zprávám Petráš.

Podle Petráše tak není namístě zpomalovat v Česku očkování, pokud souvislost užívání vakcíny s krevními sraženinami zatím Evropská léková agentura neprokázala.

Je to varovný signál

„Pokud bychom nebyli v pandemii s covidem-19, ale například s klíšťovou encefalitidou, tak bych byl pro, aby se očkování zastavilo a vše se prošetřilo, protože používání očkovací látky a následné těžké zdravotní problémy prostě jsou varovný signál, ale jsme v situaci, kdy každá ztráta neočkovaného pacienta s sebou může nést daleko větší dopady,“ uvádí Petráš a doplňuje, že je potřeba vyšetřit, čím byl zhoršený stav zahraničních pacientů podmíněný.

Země pozastavují očkování konkrétní šarží AstraZeneky, která byla v počtu zhruba milionu dávek distribuována do 17 evropských zemí. Podle vakcinologa Romana Chlíbka je potřeba zpozornět a začít pátrat, jestli komplikace u pacientů způsobila vakcína, nebo ne.

„Rakouský případ posuzovala Evropská léková agentura (EMA) a uzavřela jej s tím, že ho v tuto chvíli nepovažuje za varovný signál,“ řekl pro server Aktuálně.cz Chlíbek. „Já osobně se domnívám, že souvislost s očkováním tam nebude a po přechodném pozastavení bude vakcinace pokračovat,“ doplnil.

Podle něj ani není jasné, jestli je krevní sraženina opravdu vedlejším účinkem používání vakcíny. „Právě proto, abychom zjistili, jestli je takových případů padesát, nebo pět set. Neznamená to ale nutně, že je vakcínou způsoben,“ uvádí Chlíbek.

Podle ministra zdravotnictví by měla Evropská léková agentura do konce týdne vydat stanovisko a říci, zda je bezpečné s AstraZenecou očkovat.

Evropský lékový úřad už minulý týden ve svém stanovisku konstatoval, že mezi krevní sraženinou a použitím vakcíny AstraZeneca není příčinná souvislost. Úřad své stanovisko opakoval i v pondělí a nadále trvá na tom, že krevní sraženiny se u očkovaných nevyskytují častěji než u zbytku populace.

EMA také zopakovala, že „přínosy vakcíny AstraZeneca v prevenci covidu-19 a s tím spojených rizik hospitalizace a smrti převažují nad rizikem vedlejších účinků“.

Otázky kolem očkovací látky se budou řešit podle pardubického hejtmana Martina Netolického také na úterním jednání hejtmanů s premiérem a ministrem Blatným.

„Budeme to projednávat v úterý na pravidelném jednání a bezesporu na to dotazy zazní. Předpokládám, že postoj jeho resortu k očkovací látce dostatečně odůvodní,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Martin Netolický.

Kromě toho se bude možné pozastavení očkování řešit také na úterní Radě vlády pro bezpečnostní rizika. Na ní se bude podle Blatného řešit také výpadek dávek, který společnost AstraZeneca na začátku týdne oznámila.

„Tato vakcína je určena především k podání u praktických lékařů, bude to tedy znamenat určitou redistribuci a změny v dodávkách,“ řekl. Výpadek podle něj neovlivní celou očkovací strategii nebo cíl naočkovat do konce léta 70 procent populace.

Reklama

Doporučované