Hlavní obsah

Varování meteorologů: Silné bouřky a přívalové deště zasáhnou Moravu

Animace přechodu bouřek přes území ČR od nedělního poledne do půlnoci.Video: Windy.com

 

Reklama

Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem hrozí v neděli odpoledne v Moravskoslezském, Olomouckém a v části Zlínského kraje. Na jižní Moravě či ve východní části Pardubického kraje přijdou také bouřky, ale budou méně intenzivní, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

„Na Moravě a ve Slezsku se v neděli odpoledne vyskytnou místy bouřky, ojediněle i silné, a zejména v severní polovině území i velmi silné, které budou doprovázené přívalovými srážkami až kolem 50 milimetrů, kroupami a nárazy větru až kolem 90 kilometrů v hodině. Večer budou bouřky postupovat z našeho území do Polska,“ uvedli meteorologové.

Lokálně se může objevit přívalový déšť, po němž se mohou rychle rozvodnit menší toky a zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve či vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně,“ upozornili meteorologové.

Výstraha na velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešního poledne do 22:00 pro celý Moravskoslezský a Olomoucký kraj a část Zlínského kraje. Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí mohou odpoledne a večer dorazit do Jihomoravského kraje i některých regionů Pardubického a Zlínského kraje.

Třicet tisíc domácností bez proudu

Bouřky se částí republiky prohnaly už večer a v noci na neděli, problémy způsobily hlavně ve středních a východních Čechách. Kromě dopravních komplikací a zatopených sklepů také došlo i k výpadkům dodávek energie.

Podle mluvčí ČEZ Distribuce Soni Holingerové evidoval dispečink ČEZ Distribuce v sobotu ve 21:00 kolem 34 000 domácností bez elektřiny a 22 poruch na vedení vysokého napětí. Většinu se podařilo přes noc obnovit, zbylých několik set domácností by mělo dostat dodávky během neděle. Škody jdou do statisíců korun.

„Nejvíce problémů jsme měli na východě Čech v Královéhradeckém kraji – na Náchodsku a Trutnovsku – a ve středních Čechách – Nymbursko a Kolínsko,“ uvedla Holingerová.

Na Náchodsku, Královéhradecku a Trutnovsku měli hasiči 32, 22 a 17 výjezdů. Při bouřích nebyl nikdo zraněn, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Reklama

Související témata:

Doporučované