Hlavní obsah

Ve Slezské Ostravě začala likvidace městečka bezdomovců

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Slezské Ostravě dnes začala likvidace bezdomoveckého městečka vybudovaného v lese nedaleko Slezskoostravského hradu. Úklid lokality, na níž vznikla rozsáhlá černá skládka, potrvá několik týdnů.

Článek

„Na neutěšený stav pozemků a vznik bezdomoveckého městečka upozornil revírní lesník, vůči kterému se lidé žijící v lokalitě chovali agresivně. Jelikož se pozemky nacházejí na území Slezské Ostravy, začal městský obvod v minulých týdnech iniciovat vyklizení této černé skládky,“ řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Uvedla, že podle strážníků na místě v současnosti žilo asi sedm lidí, jejich počet se ale průběžně měnil. Bezdomovci podle Pondělíčkové zabrali pozemky města a Lesů ČR, které užívali bez finanční náhrady vůči jejich vlastníkům a k užívání neměli ani žádný právní důvod. V září je proto obvod vyzval, aby pozemky vyklidili a předali je zpět v původním stavu, a to do 15 dnů.

„Lhůta pro vyklizení již vypršela, a proto jsme dnes jeli spolu se zástupci Lesů ČR a za asistence městské a státní policie stav pozemků zkontrolovat. Pozemky vyklizeny nebyly, proto jsme se rozhodli zajistit prostřednictvím pracovníků Technických služeb Slezská Ostrava zlikvidování černé skládky. Pozemky vyklízíme ze dvou důvodů. Jednak proto, abychom tyto lesní pozemky uvedli do původního stavu a ty byly následně přístupné široké veřejnosti, a zároveň nám jde také o to, aby se v této lokalitě zvýšila bezpečnost, která byla výskytem osob v tomto improvizovaném městečku narušena,“ uvedl starosta Richard Vereš (ANO).

Bezdomovci si provizorní městečko včetně nepovoleného obydlí vybudovali ve špatně přístupném terénu mezi Frýdeckou ulicí a řekou Ostravicí. Pozemek zatarasili a oplotili ostnatými dráty a žiletkovými ploty. Bezdomovci ho obývali několik let a v místě tak postupně vznikla rozsáhlá černá skládka. Její likvidace potrvá zřejmě několik týdnů. „Denně budou na místo přistaveny a následně odvezeny čtyři kontejnery a pracovat zde bude deset lidí. Odhaduji, že vyklizení bude trvat nejméně tři až čtyři týdny,“ uvedl David Princ z Technických služeb Slezská Ostrava. Strážníci na místě likvidovali také injekční stříkačky a pravděpodobně se tam podle mluvčí nacházejí i kradené věci.

Reklama

Doporučované