Hlavní obsah

Ve stínu koronaviru začíná zápas o hejtmanství. Bude kratší a na síti

Foto: vlada.cz

Krajské volby se uskuteční 5. a 6. října. Ač sám samozřejmě nekandiduje, svou podporou lokálním politikům do nich výrazně promluví i lídr ANO Andrej Babiš.

Reklama

Trochu stranou obecného zájmu zbrojí politici na říjnové krajské volby. Ve hře o posty hejtmanů je přitom řada známých jmen: brněnský Vokřál, středočeská Jermanová, jihočeský Zimola, královéhradecký Bělobrádek nebo liberecký Půta.

Článek

Jihomoravský kraj – zopakuje Vokřál svůj hip hop?

V kampani před dvěma lety v Brně vzbudil pozornost raperským a tanečním klipem bývalý brněnský primátor Petr Vokřál, který je kandidátem hnutí ANO na hejtmana.

Strany v Jihomoravském kraji dají do kampaně před říjnovými krajskými volbami miliony korun. Některé začnou kampaň před prázdninami, jiné až v září. Lídři většinou doufají, že s ohledem na koronavirus bude moci být kontaktní kampaň. „Například volební jednička ODS Jiří Nantl hodlá jezdit po kraji na kole a ukazovat lidem krásná místa,“ řekl jihomoravský manažer ODS Michal Pátek.

ODS dá do kampaně asi dva miliony korun. Celostátní start kampaně je plánovaný na 23. 6. Nantl je ředitelem vědeckého centra CEITEC. Za ním bude starosta Blanska Jiří Crha a starosta Žabčic Vladimír Šmerda.

S náklady ve výši asi tří milionů počítá na kampaň ČSSD. Volebním lídrem je hejtmanův náměstek Marek Šlapal, dvojkou bude rovněž hejtmanův náměstek a starosta Kobeřic Roman Hanák a trojkou radní kraje Vít Rajtšlégr. „Pokud to bude možné, plánujeme kontaktní kampaň. Začneme v září,“ uvedl Šlapal.

Až čtyři miliony chce dát KDU-ČSL. „Čerpáme z toho, co jsme v minulosti našetřili, a z drobných příspěvků. Kampaň bude netradiční a bude to něco jiného, než na co jsou lidé zvyklí,“ uvedl lídr a starosta Velatic Jan Grolich, který ale zatím podrobnosti neprozradil. Například v Brně lidovci před dvěma lety před komunálními volbami vsadili na slogan Brno je boží!

V kampani před dvěma lety v Brně vzbudil pozornost raperským a tanečním klipem bývalý brněnský primátor Petr Vokřál, který je kandidátem hnutí ANO na hejtmana. Hnutí však zatím bližší informace ke kampani nezveřejnilo. Dvojkou bude místostarostka Vyškova Karin Šulcová, trojkou radní kraje pro zdravotnictví Milan Vojta. Současný hejtman Bohumil Šimek bude čtvrtý.

Piráti začnou kampaň v červnu a dají do ní 1,5 milionu korun, uvedla trojka kandidátky Jana Leitnerová. Lídrem bude předseda znojemské pirátské organizace Lukáš Dubec, dvojkou současný zastupitel kraje Jiří Hlavenka.

Se stovkami tisíc korun na kampaň počítá KSČM. „Nehodláme v době krize dávat do kampaně žádné horentní sumy. Naopak zvažujeme, že část prostředků určených původně na kampaň dáme přímo lidem, jako jsme to udělali v květnu. Nemohly se konat májové oslavy, tak jsme peníze dali nadačnímu fondu na pomoc lidem s leukémií,“ uvedl Filip Zachariaš, který je druhý na kandidátce. Lídrem je Stanislav Navrkal, předseda kontrolního výboru kraje. Doplní je předseda brněnské organizace strany Martin Říha.

Starostové a nezávislí dají do kampaně 2,5 milionu korun, lídrem bude předseda Svazu měst a obcí a starosta Kyjova František Lukl, dvojkou hejtmanův náměstek Martin Maleček a trojkou zastupitel Radomír Pavlíček. Milion dá na kampaň SPD, která ji začne v úvodu června. „Kandidáty bude schvalovat celostátní předsednictvo 26. května, do té doby jsou to pouze návrhy a nelze je sdělit,“ uvedl jihomoravský předseda Jan Hrnčíř.

TOP 09 a Zelení budou kandidovat v široké pětikoalici nazvané Spolu pro Moravu, kde je také Moravské zemské hnutí, Idealisté.cz a Liberálně ekologická strana. Kandidátku povede hejtmanův náměstek Jan Vitula (TOP 09), za ním bude starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

V jihomoravském zastupitelstvu je 65 členů. Nyní má mandáty devět subjektů. Koalici tvoří ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V opozici jsou KDU-ČSL, ODS, KSČM, SPD a Zelení s Piráty.

Plzeňský kraj. Kde vypluje hejtman?

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Současný hejtman Josef Bernard oznámil, že odchází z ČSSD. K dalšímu působení v politice se zatím nevyjadřuje.

Na čelných místech kandidátek stran, které se v Plzeňském kraji chystají do říjnových krajských voleb, jsou známé tváře regionální politiky i nováčci. Vznikají nové koalice. Současný hejtman Josef Bernard (ČSSD) oznámil 6. května, že odchází z ČSSD. Neshody mezi ním a částí spolustraníků panovaly delší dobu. K dalšímu působení v politice se zatím nevyjadřuje. Připustil, že ho už dříve některé strany oslovily. Nabídku dostal loni od STAN a dosud se k ní nevyjádřil. „Žádná pevná dohoda není,“ řekl Bernard.

Vyvrcholení neshod.

Na jednání krajského zastupitelstva 8. června navrhne hlasování o svém odvolání. Klub zastupitelů ČSSD jej vyzval, aby se vzdal mandátu, což Bernard nechce. Otázkou je, jestli bude dost hlasů pro jeho odvolání a zda se vůbec nějaký nástupce na čtyři měsíce objeví.

Hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek ze STAN Bernardovi hned po jeho odchodu z ČSSD nabídl pozici lídra na listině STAN. „Ještě to není úplně definitivní, ještě je hodně brzo. Uvidíme, jak to všechno dopadne 8. června na zastupitelstvu, pak se to všechno rozhodne podle toho, jak se zachová sociální demokracie,“ řekl Čížek. Potvrdil, že pokud hejtman přijme kandidaturu STAN, tak sám odstoupí z pozice lídra. „Na naší kandidátce, která bude určitě koaliční, bude více subjektů. Jednáme s několika, jak regionálními, tak celostátními, dáme to vědět někdy začátkem června,“ uvedl. Jména na kandidátkách je možné měnit do července.

Zastupitelstvo zřejmě nebude volit nového hejtmana. „Myslím si, že ta rada i bez hejtmana dokáže dovést kraj ke konci volebního období,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Ivo Grüner, který je lídrem ČSSD pro krajské volby a jedním z největších Bernardových kritiků. Padesátiletý Grüner je náměstkem hejtmana od roku 2008 a je dlouholetým místostarostou Žihle na Plzeňsku. Sociální demokraté měli funkci hejtmana nepřetržitě od roku 2008, kdy se do čela kraje postavila bývalá ministryně zdravotnictví a později poslankyně a senátorka Milada Emmerová. Po dvou letech ji vystřídal Milan Chovanec, jeho pak Václav Šlajs.

V čele kandidátky ANO bude při letošních volbách krajský předseda a první náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký. Do voleb půjde zřejmě ANO samo, stejně jako se to předpokládá u Pirátů, jejichž lídrem je domažlický zastupitel Rudolf Špoták.

ODS se spojila s TOP 09 a kandidátku povede poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová z ODS, kterou strana potvrdila jako lídra už loni. Koalice se jmenuje „ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů“. TOP 09 je teď v krajském zastupitelstvu v opozici. Na plzeňském magistrátu je ale v koalici s ODS, ANO a ČSSD.

KDU-ČSL půjde do voleb v koalici s Nestraníky a s Agrární demokratickou stranou. Lídrem bude krajská předsedkyně lidovců a hejtmanova náměstkyně Ivana Bartošová. KSČM povede do voleb poslanec Jiří Valenta.

Minulé volby v kraji vyhrálo ANO a získalo 11 z 45 mandátů, skončilo ale v opozici. Na koalici s těsnou nadpoloviční většinou 23 křesel se dohodla druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) se dvěma mandáty.

Karlovarský kraj. Sázka na sociální sítě

Foto: ANO

„Větší důraz než v minulosti bude určitě na online prostředky, web a sociální sítě,“ řekla krajská předsedkyně ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Strany a hnutí v Karlovarském kraji se po přestávce způsobené koronavirem vrací k přípravě na krajské volby. Většina z nich už má jasno v tom, kdo jejich kandidátky povede i s kým případně vytvoří koalice.

Vítěz posledních krajských voleb hnutí ANO 2011 sice má už sestavenou kandidátku, musí ji ale ještě schválit předsednictvo a výbor hnutí. Podle krajské předsedkyně ANO Jany Mračkové Vildumetzové by se měl výbor sejít zřejmě v červnu. „Ale nepředpokládám, že by tam došlo k výrazným změnám,“ řekla. Lídrem kandidátky bude současný hejtman Petr Kubis, Mračková Vildumetzová bude dvojkou.

Podle Mračkové Vildumetzové se konkrétní podoba volební kampaně teprve připravuje a bude zřejmě ovlivněna i opatřeními proti šíření koronaviru. „Větší důraz než v minulosti bude určitě na online prostředky, web a sociální sítě,“ řekla.

Kde má slabiny ANO?

Krajskou koalici tvoří kromě ANO i ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj města a obcí (HNHRM), Piráti a jeden radní zvolený za SPO.

ODS letos do krajských voleb půjde v koalici s KDU-ČSL a živnostníky. Podle krajského předsedy Jiřího Vaněčka bude v čele kandidátky krajský radní Karel Jakobec, za ním bude další radní Jan Bureš a třetí místo obsadí Olga Haláková, krajská předsedkyně KDU-ČSL. Větší změny v podobě kampaně Vaněček letos nečeká.

Piráty povede do voleb současný krajský radní Josef Janů. HNHRM jde do voleb už pod novým názvem Místní. V čele kandidátky bude chodovský starosta Patrik Pizinger.

„Opoziční ČSSD chce letos vsadit hlavně na nové tváře,“ řekl krajský předseda Tomáš Svoboda. V čele kandidátky, kterou ale ještě bude schvalovat krajská konference, bude Michal Červenka, starosta Rotavy na Sokolovsku. Další místa pak ČSSD obsadí střídavě podle návrhů tří okresních organizací.

Společnou kandidátku sestaví STAN, a to s Karlovarskou občanskou alternativou (KOA), TOP 09 a případně dalšími regionálními partnery. Nově bude STAN spolupracovat i s Volbou pro město, která jasně vyhrála komunální volby v Chebu. „Motivem je spojení liberálních subjektů do silného celku s mottem ‚STAN společně s…,“ uvedl bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Podle krajské předsedkyně SPD Karly Maříkové má už SPD kandidátku sestavenou, ale strana ji zveřejní až společně s dalšími kraji. KSČM nasadí do čela své kandidátky Evu Valjentovou. Ambici dostat se do zastupitelstva má i Volba pro kraj, kterou povede do voleb lékař Josef März, bývalý ředitel Karlovarské krajské nemocnice, hnutí ale podpoří i další známé osobnosti z kraje.

Jihočeský kraj. Vrátí se Zimola?

Bývalý dlouholetý sociálnědemokratický hejtman Jiří Zimola, který pomáhal formovat hnutí Změna 2020, se k případné kandidatuře teprve vyjádří.

Všechny velké strany se připravují, že budou kandidovat v podzimních krajských volbách na jihu Čech. Bývalý dlouholetý sociálnědemokratický hejtman Jiří Zimola, který pomáhal formovat hnutí Změna 2020, se k případné kandidatuře teprve vyjádří.

Jedničkou hnutí ANO bude bývalý náměstek českobudějovického primátora František Konečný, ODS vsadila na někdejšího ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu. Lídrem Pirátů na jihu Čech bude českobudějovický zastupitel Lukáš Mareš a ve formaci Trikolóra tuto pozici získala Ivana Kerlesová.

KDU-ČSL povede František Talíř. „My ke krajským volbám více řekneme až na tiskové konferenci v červnu,“ uvedl předseda jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek. Zatím neřekl, jestli strana půjde do voleb sama, nebo vytvoří koalici s jiným subjektem.

Komunisty do voleb povede předseda okresní stranické organizace na Jindřichohradecku Radek Nejezchleb. S účastí ve volbách počítá i SPD. „Kandidátka byla předložena předsednictvu hnutí, které by ji mělo schválit do konce května,“ řekla mluvčí strany Barbora Zeťová.

Zimola si nechal registrovat vlastní hnutí Změna 2020.

Společnou kandidátní listinu sestavili Jihočeši 2012, hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) a Tábor 2020. Jejím lídrem bude současný náměstek hejtmanky Pavel Hroch (Jihočeši 2020). Subjekty se vrací k osm let starému projektu, kdy spolu kandidovaly v krajských volbách v roce 2012. Tehdy seskupení získalo třetí nejvyšší počet hlasů, což bylo 14,58 procenta. V přepočtu to znamenalo devět mandátů z 55.

Sociální demokraté věří současné hejtmance Ivaně Stráské, která bude na prvním místě kandidátky ČSSD.

Zimola se zatím k možné kandidatuře za hnutí Změna 2020 nevyjádřil. „O tom, zda bude Změna kandidovat a jaká by případně byla podoba kandidátní listiny, chceme veřejnost informovat. Mělo by to být v horizontu dvou týdnů,“ uvedl. Jihočeskou ČSSD vedl 11 let až do letošního ledna. Tehdy Zimola na funkci rezignoval.

Vysočina. Udrží ČSSD sérii vítězství?

Foto: Kraj Vysočina

Lídrem ČSSD je znovu hejtman Jiří Běhounek.

Sociální demokraté, kteří mají na Vysočině už třetí volební období hejtmana, budou schvalovat kandidátku do krajských voleb 9. června, řekla tajemnice krajské ČSSD Hana Andělová. Lídra, kterým je znovu hejtman Jiří Běhounek, už oznámili na podzim loňského roku. Kandidáty do podzimních voleb představily některé další strany. Lhůta pro podávání kandidátních listin končí 28. července.

„Moc zatím nepočítáme s kontaktní kampaní, protože v této situaci nevíme, jak to bude pokračovat, zda vůbec kontaktní kampaň bude možná. Připravujeme se spíš na kampaň mediální, online, billboardy a plakáty,“ řekla Andělová.

Lídrem Hnutí ANO, které v posledních volbách skončilo druhé, bude náměstek hejtmana Martin Kukla. Kandidovat bude i druhý ze současných náměstků za ANO Pavel Franěk. Kompletní kandidátku ještě musí schválit hnutí na celostátní úrovni. Podle Kukly to bude nejpozději měsíc před koncem lhůt pro jejich podávání.

Pomalu jediným bezproblémovým oranžovým hejtmanem zůstává Jiří Běhounek z Vysočiny.

Ve volební kampani chce hnutí hovořit o oživení ekonomiky. „A co nás tady na Vysočině trápí, je taky nedostatek pitné vody, lesy a samozřejmě priorita se týká dopravy, školství, sociálních zařízení a zdravotnictví,“ řekl Kukla.

Podobu předvolební kampaně ladí i Česká pirátská strana. Podle krajské předsedkyně a kandidátky na hejtmanku Hany Hajnové ji zahájí 22. června. Zaměří se v ní i na prorůstová opatření v oblastech zasažených koronavirem. „Určitě se tam bude objevovat zdravotnictví a sociální péče, hodně to bude o financích a regionálním rozvoji,“ řekla Hajnová. Kompletní kandidátní listinu chtějí Piráti na Vysočině představit do konce května.

V koalici půjdou do voleb na Vysočině občanští demokraté společně se Starosty pro Vysočinu, v další koalici se znovu spojili také Starostové a nezávislí (STAN) s SNK ED. A koaliční spolupráci dojednává také TOP 09. „Jedná se o vytvoření koalice s menšími subjekty, ladíme podrobnosti, počítáme, že to oznámíme do 14 dnů,“ řekl krajský manažer TOP 09 Michael Kubík.

Koalici STAN a SNK ED povede krajský předseda STAN a starosta Pacova Lukáš Vlček. V čele společné kandidátky ODS a Starostů pro Vysočinu je jihlavský městský zastupitel Vítězslav Schrek z ODS. Lidovce povede poslanec a lékař Vít Kaňkovský a komunisty krajský zastupitel Pavel Hodáč.

Součástí krajského zastupitelstva je nyní i strana SPD. Její krajský šéf Karel Fink řekl, že strana do krajských voleb půjde znovu. Kandidátní listinu sestaví do konce května.

Vítězem voleb v roce 2016 byla potřetí v řadě ČSSD, obsadila 11 křesel. Druhé hnutí ANO obsadilo devět křesel. Lidovcům jejich výsledek zajistil sedm zastupitelů. Šest zástupců získala KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu, jejíž součástí bylo hnutí STAN, obsadilo čtyři místa a koalice SPD a SPO tři. Volební účast byla 37,34 procenta.

Pardubický kraj. Hejtman si konec rozmyslel

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) při minulých volbách uvedl, že kandiduje naposledy, ale změnil názor.

Všechny politické subjekty, které jsou v zastupitelstvu Pardubického kraje, již určily své lídry pro podzimní krajské volby. Většina v politice působí delší dobu nebo kandidovala v minulosti. Polovina stran a hnutí bude mít společnou kandidátku s dalšími.

ČSSD bude v krajských volbách kandidovat s hnutím Společně pro kraj a nestraníky pod názvem 3PK, což je zkratka projektu Pro prosperující Pardubický kraj. Lídrem je již potřetí nynější hejtman Martin Netolický (ČSSD). Při minulých volbách uvedl, že kandiduje naposledy, ale změnil názor. Později to komentoval tak, že před minulými volbami byla v sociální demokracii složitá situace a neměl jistotu, že se může spolehnout na všechny kandidáty.

Kandidátku současného spojence ČSSD ve vedení kraje, Koalice pro Pardubický kraj složené z KDU-ČSL, politického hnutí Nestraníci a politické strany SNK Evropští demokraté, povede znovu náměstek hejtmana Roman Línek. Zastával funkci hejtmana v prvním období po vzniku krajů v roce 2000, později byl vždy náměstkem hejtmana.

Netolický vyzval k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

ODS postavila do čela kandidátky krajského radního a senátora Michala Kortyše. Strana vytvořila volební koalici s TOP 09, která původně chtěla kandidovat s hnutím Východočeši. Poté, co se k projektu nepřidaly další menší strany, od plánu upustila a domluvila se s občanskými demokraty. Na kandidátce bude za TOP 09 nejvýše nasazeným bývalý poslanec a současný zastupitel Pardubic Jiří Skalický.

Samostatně jde do krajských voleb hnutí ANO. Lídrem je poslanec a pardubický zastupitel Martin Kolovratník. Starosty a nezávislé (STAN) povede starostka Řečan nad Labem Michaela Matoušková, kandidovala již za STAN na prvním místě ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Lídrem komunistů bude předseda krajského výboru KSČM Jan Foldyna, stejně jako před čtyřmi lety.

O hlasy voličů budou soupeřit i další strany. Piráty povede chrudimský zastupitel Daniel Lebduška. SPD již kandidátku sestavila, mluvčí krajské organizace Ivana Říhová Jarkovská zatím nechtěla říci, kdo bude nejvýše nasazeným ani zda strana půjde do voleb spolu s dalším subjektem. Koalici se Soukromníky uzavřela Trikolóra, lídrem tam bude předseda Soukromníků Petr Bajer.

Volby v Pardubickém kraji v roce 2016 vyhrálo hnutí ANO, získalo v krajském zastupitelstvu 12 z 45 mandátů. Druhá ČSSD získala 11 mandátů a velmi rychle se dohodla na staronové koalici s Koalicí pro Pardubický kraj, do níž přizvaly ještě ODS a STAN. Vítěz voleb tak skončil v opozici spolu s KSČM.

Královéhradecký kraj. Červíček vs. Bělobrádek

Souboj o vítězství svedou bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Na prvních třech místech společné kandidátky ODS, STAN a Východočechů pro podzimní krajské volby v Královéhradeckém kraji jsou zástupci všech tří uskupení. Polovina všech kandidátů bude z ODS, o zbytek se podělí STAN a Východočeši. Lídrem kandidátky bude náměstek hejtmana, senátor za Náchodsko a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS).

Na druhém místě společné kandidátky bude náměstkyně hejtmana pro kulturu a školství Martina Berdychová (Východočeši) a na třetím krajský radní pro finance Rudolf Cogan (STAN). Na kandidátce jsou také radní kraje pro investice Václav Řehoř (ODS), který je na čtvrtém místě, nebo na osmém předseda krajské ODS a dlouholetý starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS).

„Nemáme uzavřenou kandidátní listinu, jména potvrdit nemohu,“ řekl Červíček, kterého již dříve v čele kandidátky ODS potvrdila.

Do krajských voleb jde také uskupení Spojenci pro Královéhradecký kraj, které tvoří TOP 09, Hradecký demokratický klub (HDK) a Liberálně ekologická strana (LES). V čele kandidátky bude náměstek hejtmana pro zdravotnictví a předseda krajské TOP 09 Aleš Cabicar, dvojkou prorektorka Univerzity Hradec Králové a předsedkyně HDK Pavlína Springerová.

Také ČSSD nepůjde tentokrát do krajských voleb sama. Vytvořila společnou kandidátku se Stranou zelených a s nezávislými kandidáty. Jedničkou bude současný hejtman Jiří Štěpán (ČSSD), dvojkou náměstek hradeckého primátora pro školství a sociální věci Martin Hanousek (Zelení) a trojkou starosta Meziměstí a radní kraje Pavel Hečko (ČSSD). Dlouholetý starosta Náchoda a předseda krajské ČSSD Jan Birke bude kandidovat z 25. místa.

Koalice pro Královéhradecký kraj bude ve složení KDU-ČSL, VPM a hnutí Nestraníci. Lídrem kandidátky bude bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, dvojkou lidovecký starosta Černčic na Náchodsku Martin Machů a na třetím místě vysokoškolský pedagog Miroslav Půža (VPM).

Volby budou mít společné téma.

Vítěz minulých krajských voleb, hnutí ANO, půjde do voleb samostatně, kandidátku povede podnikatel z Jičínska Jaromír Dědeček (ANO). Dvojkou bude poslankyně a krajská zastupitelka Eva Matyášová (ANO) a na třetím místě starosta Hronova Petr Koleta (ANO). Přestože ANO v krajských volbách zvítězilo, skončilo v opozici.

Lídrem kandidátky KSČM bude poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), dvojkou ředitelka mateřské školy Petra Zakouřilová (nestr.) a trojkou Táňa Šormová (KSČM). Lídrem Pirátů bude obchodní analytik Pavel Bulíček (Piráti), dvojkou krajský předseda Adam Valenta (Piráti) a trojkou Martina Vágner Dostálová (nestr.). Hnutí SPD složení kandidátky oznámí v červnu.

Současnou krajskou koalici tvoří ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši a TOP 09. Zastupitelů je 37.

Středočeský kraj. Kampaň na kolech

Foto: Středočeský kraj

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) oznámila, že bude funkci obhajovat.

Některé strany představí ve středních Čechách kandidátky pro podzimní krajské volby až v červnu. Lídři jsou jasní, strany jejich jména oznámily už na jaře. Schvalování kompletních kandidátních listin i zahájení kampaní ovlivnil koronavirus. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) už dříve oznámila, že bude funkci obhajovat.

Středočeská organizace ANO počítá s Pokornou Jermanovou jako s volební jedničkou. Kdo bude na dalších místech kandidátky, zatím není známo. Podle krajské manažerky ANO Romany Fischerové je již kandidátka sestavena, ale zatím není schválena. Musí ji stejně jako kandidátní listiny v ostatních krajích ještě potvrdit výbor hnutí. Kdy by se tak mohlo stát, Fischerová nevěděla. „Všechno se posouvalo kvůli koronaviru,“ dodala.

Kompletní kandidátku bude mít středočeská ODS sestavenou a schválenou po 4. červnu. Zahájení volební kampaně strana připravuje hned na další týden, podrobnosti představí později. „V průběhu celého srpna se například chystáme procestovat celý kraj křížem krážem na kolech. Cílem je seznámit se s dopady koronavirové krize v celém regionu a potkat se s občany, starostkami a starosty v desítkách obcí a měst. A také je povzbudit,“ uvedl lídr středočeské kandidátky Martin Kupka, který byl jedničkou i před čtyřmi roky.

STAN jde v regionu do voleb společně s lidovci a SNK-ED. Lídrem kandidátky bude starostka Mnichovic u Prahy Petra Pecková. Podle krajské tajemnice STAN Evy Maříkové bude za KDU-ČSL na jednom z předních míst kandidovat starosta Bezna Zdeněk Volf a za SNK-ED politik a pedagog Stanislav Boloňský. „Celou kandidátní listinu zveřejníme během Středočeského krajského sněmu, který se bude konat 4. června,“ doplnila Maříková.

V čele kandidátky TOP 09 bude Jan Jakob. Podle něj půjde strana do voleb s koaličním partnerem. Podrobnosti ale představí na červnové samostatné tiskové konferenci, kde by také měla padnout další jména z čelných míst kandidátky, řekl Jakob.

ČSSD ve Středočeském kraji do podzimních krajských voleb povede předseda středočeské organizace, náměstek primátora Mladé Boleslavi a náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík. Dvojkou na kandidátce bude Aneta Heřmanová, současná krajská radní pro sociální oblast.

Lídrem KSČM do krajských voleb bude předseda klubu středočeských zastupitelů a bývalý radní pro kulturu Zdeněk Štefek, dvojkou předseda krajského výboru pro dopravu Ivan Cinka. Následují je Ladislava Šimková, Jindřich Havelka a Václav Melša.

Středočeské Piráty povede do voleb Jiří Snížek, který se aktivně zapojuje do politiky v Kolíně.

V roce 2016 krajské volby ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí ANO, druhé skončilo hnutí STAN, třetí sociální demokracie. Do krajského zastupitelstva se dostaly také ODS, KSČM a TOP 09.

Liberecký kraj. Hejtman proti své náměstkyni

Foto: Profimedia.cz

Hejtman Martin Půta předpokládá, že se s kampaní vejdou do stanového limitu sedmi milionů.

Některé strany lídry pro krajské volby v Libereckém kraji ještě nevybraly, sněmy musely odložit kvůli pandemii koronaviru. Do předvolební kampaně vloží strany řádově stovky tisíc až miliony korun.

Odložený volební sněm má před sebou uskupení Starostové pro Liberecký kraj, které před čtyřmi lety volby v kraji vyhrálo. Zda bude v čele kandidátky hejtman Martin Půta, se rozhodne 29. května. Kampaň chtějí starostové zahájit v září. „Teď na to není doba. Počítáme i s kontaktní kampaní, ale uvidíme, zda bude možná, co nám umožní situace kolem koronaviru,“ uvedl Půta. Předpokládá, že se s kampaní vejdou do stanového limitu sedmi milionů.

Sociální demokraté budou kandidátku vybírat první červnový týden, sněm se měl původně konat již v březnu. „Myslím, že kampaň zahájíme hned po konferenci. Kontaktní určitě vynechat nechceme, to zkrátka patří k naší práci,“ uvedl náměstek hejtmana a člen krajského výboru ČSSD Pavel Svoboda. Podle něj zatím nerozhodli, kolik do kampaně vloží peněz.

Znám není ani lídr SPD. Krajský předseda SPD Radovan Vích uvedl, že ho bude schvalovat předsednictvo strany v úterý. Do konce května podle něj také představí i kampaň, pro všechny kraje má podle Vícha SPD vyčleněno 20 milionů korun.

Hnutí ANO do podzimních voleb zřejmě znovu povede současná Půtova náměstkyně a starostka České Lípy Jitka Volfová. Upozornila ale na to, že kandidátka ještě není definitivně potvrzena. Kampaň ANO zřejmě zahájí až v září. „Vyplyne z toho, zda budou ještě nějaká omezení. Chystáme billboardy, online kampaň, a když to půjde, tak i kontaktní,“ uvedla. Rozpočet kampaně se podle ní teprve tvoří.

Ostatní parlamentní strany už mají o lídrovi jasno. ODS dala znovu důvěru starostovi Frýdlantu Danu Ramzerovi. Kampaň za 1,2 milionu korun zahájí v srpnu. „Bude offline, online, kontaktní,“ uvedl Ramzer.

Komunisty povede stejně jako před čtyřmi lety záchranář a bývalý poslanec Stanislav Mackovík. „Do kampaně dáme velmi malou částku, když porovnám, že starostové za letošní rok dají do reklamy 14 milionů za kraj,“ uvedl Mackovík v narážce na peníze kraje určené na PR a mediální propagaci. Podle něj KSČM vydá maximálně statisíce.

Kandidátku pro krajské volby v Libereckém kraji poprvé sestavili i Piráti, jejichž lídrem bude turnovský radní Zbyněk Miklík. Společnou kandidátní listinu budou mít KDU-ČSL a TOP 09, lídrem je vedoucí CHKO Český ráj Jiří Klápště. Kampaň podle něj už zahájili, zatím přes internet. „Zásadní ale je, abychom se potkávali s lidmi, protože jsme nový subjekt,“ uvedl Klápště. Odhaduje, že kampaň je vyjde na stovky tisíc korun.

Pod hlavičkou Pro KRAJinu se na volby chystají Zelení, lídrem bude krajský zastupitel za Změnu pro Liberecký kraj Josef Šedlbauer. Do kampaně podle něj vynaloží přes milion korun a zahájili ji už před rokem besedami či přednáškami, které přerušila koronavirová pandemie. „Chceme v tom pokračovat. Už na červen máme naplánovaná čtyři pět setkání,“ uvedl.

V posledních krajských volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek. Do zastupitelstva se dostali lidé ze sedmi, což bylo nejvíc v dosavadní historii kraje. Volby vyhráli starostové s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

Ústecký kraj. Hejtman chce být senátorem

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

KSČM má v čele kraje osm let hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

Kampaň před podzimními krajskými volbami v Ústeckém kraji zahájí většina stran před prázdninami. Využít chtějí hlavně sociální sítě, vylepovat budou billboardy. Mezi lidmi budou politici kvůli koronaviru méně než v minulosti.

Komunisty do voleb v regionu vede Radek Černý, místopředseda okresního výboru KSČM Litoměřice. KSČM, která má v čele kraje osm let hejtmana Oldřicha Bubeníčka, kandiduje samostatně. „Na kampani se pracuje. Kandidátku máme sestavenou. Jsou na ní známí politici i noví lidé,“ řekl Černý. Bubeníček obsadil jednu z posledních příček, usiluje o místo senátora za Teplicko, kde se volby uskuteční v červnu. Na kampaň počítá KSČM s částkou kolem 1,5 milionu korun.

Sociální demokraté chtějí představit kampaň na začátku června. Jedničkou je náměstek hejtmana Martin Klika. ČSSD půjde tentokrát do voleb v trojkoalici. Řekl to šéf krajské ČSSD Miroslav Andrt, podrobnosti sdělit nechtěl. Na webu ČSSD je uveden volební účet koalice ČSSD, UFO (Ústecké fórum občanů), ProMOST.

Foldyna přestoupil z ČSSD do SPD.

ODS spustí kampaň centrálně v polovině června, poté začne i po krajích. ODS bude kandidovat v Ústeckém kraji s podporou KDU-ČSL, lídrem je stejně jako při minulých volbách dlouholetý starosta Kadaně na Chomutovsku Jiří Kulhánek. „Na rozpočtu na kampaň pracujeme, bude o něco nižší než před čtyřmi lety, kdy byl zhruba 1,5 milionu korun,“ řekl Kulhánek.

Občanští demokraté dávali v minulosti vždy přednost kontaktní kampani. „Vzhledem k současné situaci nebude kampaň tolik o setkávání s voliči, ale více využijeme sociální sítě a podobně,“ uvedl Kulhánek. Cílem ODS je podle něj získat lepší výsledek než v roce 2016. Tehdy ODS získala 8,5 procenta a obdržela sedm mandátů.

V Ústeckém kraji kandiduje také široká koalice Spojenci pro kraj (JsmePRO!, TOP 09, Strana zelených, SNK-ED a další) s lídrem Jiřím Řehákem.

V roce 2016 volby v Ústeckém kraji vyhrálo ANO. Získalo 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD deset, ODS sedm a SPD-SPO pět. Koalici uzavřeli komunisté se sociálními demokraty a SPD-SPO.

Lídrem hnutí ANO je poslanec a mostecký zastupitel Jan Schiller. „Chceme vyhrát volby tak, aby se koalice bez nás nedala postavit,“ řekl krajský předseda ANO Jan Richter.

Samostatně půjde do voleb SPD. Lídrem bude Zdeněk Kettner. Jaroslav Foldyna, který vystoupil z ČSSD, bude na místě třetím. Intenzivní kampaň od začátku prázdnin připravuje hnutí STAN. Lídrem je bývalý starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák. Strana domlouvá koalici s dalšími subjekty. Tajemník hnutí Radek Lekner řekl, že rozpočet STAN pro volby bude mezi dvěma až třemi miliony korun. „Cílem je dvojciferné číslo,“ uvedl k ambicím ve volbách.

Do zastupitelstva se znovu pokusí dostat Severočeši, které jejich zmocněnkyně vyškrtla v roce 2016 z voleb krátce před jejich konáním. Lídrem je dlouholetý starosta Dubí na Teplicku Petr Pípal.

Olomoucký kraj. Finále až v září

Foto: ANO

Hnutí ANO do voleb povede dosavadní hejtman Ladislav Okleštěk.

Kratší a podstatně méně nákladná bude letos kampaň do podzimních krajských voleb v Olomouckém kraji. Její podobu ovlivní současná pandemie koronaviru. Strany mají již většinou kandidátky hotové, s kampaní však většinou začnou až v září. Voliče budou oslovovat hlavně přes sociální sítě či osobním kontaktem. Mezi hlavními volebními tématy se bude objevovat sucho či zaměstnanost.

S méně intenzivnější kampaní počítá například hnutí ANO, které do voleb povede dosavadní hejtman Ladislav Okleštěk. Kandidátku má hnutí schválenou již od února. „Kampaň bude určitě pozdější a nebude tak intenzivní. Osobně nejvíce sázím na kontaktní kampaň, bohužel nyní doba nepřeje větším setkáním. Kampaň podle mě bude směřovat až do závěru předvolebního období, finále bude v září,“ řekl hejtman Okleštěk.

Sociální demokraté museli kvůli pandemii koronaviru zrušit na konci března krajskou konferenci, kandidátní listinu tak schválilo krajské předsednictvo. „Pandemie kampaň rozhodně zasáhla, protože za normálních okolností už by jednotlivé subjekty volby řešily. Dosud bylo naopak prioritou pečovat o zdraví lidí. Samotná kampaň, pokud se nestane nic závažného, proběhne až v září. Nedomnívám se, že o prázdninách budou mít lidé náladu řešit cokoliv jiného než své problémy,“ uvedl krajský předseda ČSSD a lídr Jiří Zemánek. Kampaň podle něj nebude ani zdaleka tak nákladná jako před čtyřmi lety. Mezi hlavní témata strany bude patřit silný kraj, sucho či zaměstnanost.

Občanští demokraté, které povede hejtmanův náměstek Dalibor Horák, si rozpočet kampaně stanovili už před koronakrizí. „Jedeme v částkách, ve kterých se pohybujeme v posledních letech. Kampaň bude nejvíce kontaktní v září, využijeme také sociální sítě a billboardy,“ řekl krajský předseda Michal Zácha. Podotkl, že hlavní témata či hesla strana teprve ladí.

Kandidátní listinu už mají i ostatní strany. Lídrem společné kandidátky Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj, kterou před podzimními krajskými volbami uzavřeli lidovci, TOP 09, Zelení a ProOlomouc, se stal předseda KDU-ČSL a poslanec Marian Jurečka. Mezi priority koalice patří vzdělávání, dostupná zdravotnická péče na venkově, péče o seniory či boj se suchem.

Hnutí STAN bude v podzimních krajských volbách v Olomouckém kraji kandidovat společně s Piráty. Lídrem bude zástupce STAN, olomoucký zastupitel a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek.

Kandidátní listinu KSČM povede člen krajského zastupitelstva a bývalý hejtmanův náměstek Michal Symerský. Do krajských voleb se chce zapojit i hnutí Trikolóra; kandidátku povede poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Krajské volby v Olomouckém kraji v roce 2016 vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před sociální demokracií a komunisty. Koalici vytvořilo vítězné ANO s ČSSD a ODS.

Zlínský kraj. Čunek proti Gazdíkovi

Lídrem KDU-ČSL bude pravděpodobně hejtman Jiří Čunek.

Lídra kandidátky pro podzimní krajské volby ve Zlínském kraji ještě oficiálně neoznámili lidovci nebo SPD. V případě KDU-ČSL jím pravděpodobně bude hejtman Jiří Čunek, potvrdit to musí na své páteční schůzi členové krajského výboru doplnění o několik dalších členů strany. Také SPD oznámí jedničku kandidátky zřejmě v příštím týdnu. Řekli to krajský tajemník lidovců Martin Schön a předseda regionálního klubu SPD Radek Henner.

O sestavení kandidátní listiny KDU-ČSL měl rozhodovat březnový krajský sněm strany, kvůli pandemii koronaviru byl však zrušen. Krajskou nominační konferenci uspořádají lidovci 29. května v omezené míře, a to zřejmě ve Zlíně. „Nominační konference bude složená ze členů krajského výboru strany plus asi čtyř lidí, aby bylo dohromady 30 účastníků, což je na základě našich stanov nejmenší možný počet,“ uvedl Schön. Na konferenci bude volit lídr kandidátky a dále kandidáti na druhé až páté pozici. Čunek potvrdil, že o pozici lídra bude usilovat.

Jasnou představu o podobě kandidátky už má SPD, schválit ji však ještě musí předsednictvo hnutí. „Kandidátku máme připravenou, definitivně schválená by měla být příští týden,“ uvedl na dotaz Henner.

Lídrem kandidátky ANO bude náměstek hejtmana pro ekonomiku Jiří Sukop. Sociální demokraté do čela kandidátky nominovali krajskou zastupitelku Taťánu Valentovou Nersesjan. Občanské demokraty povede bankovní manažer Lubomír Traub, komunisty krajský zastupitel a ekolog Ivan Mařák. První pozici na kandidátce Pirátů obsadila ekonomka Hana Ančincová. Společnou kandidátku hnutí STAN, TOP 09, otrokovického Nového Impulsu a Zlínského hnutí nezávislých povede krajský předseda STAN, poslanec a krajský radní Petr Gazdík.

Sebevědomý lídr STAN.

Jedničkou koaliční kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých bude lékař Jaromír Bernátek. V roce 2016 utvořili Soukromníci společnou kandidátku se Svobodnými, kteří zatím nemají jasno, zda půjdou do voleb samostatně, nebo společně s některým z dalších politických uskupení. „V současné době Svobodní vyjednávají se dvěma subjekty o možné koalici,“ řekl krajský předseda strany Tomáš Pajonk, který by měl být lídrem kandidátky. „V případě účasti na cizí či koaliční kandidátce to ale může být jinak,“ doplnil.

Minulé krajské volby vyhráli ve Zlínském kraji lidovci, získali 22,97 procenta hlasů. Následně vytvořili koalici s druhým hnutím ANO, STAN a ODS. V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu má koalice 29 křesel. V opozici jsou ČSSD, KSČM, Svobodní a Soukromníci a SPD.

Moravskoslezský kraj. Tématem bude i koronavirus

Foto: ANO

Hnutí ANO znovu sází na hejtmana Ivo Vondráka, který bude obhajovat funkci.

O lídrech pro podzimní volby v Moravskoslezském kraji je už většinou jasno. V čele kandidátek se objeví známé tváře. Koronavirová pandemie ale zasáhla do příprav voleb. Strany a uskupení se shodují na tom, že změnit budou muset nejen volební strategii a preferovaná témata, ale i organizaci předvolební kampaně.

Hnutí ANO znovu sází na hejtmana Ivo Vondráka, který bude obhajovat funkci. Podle krajské manažerky Markéty Nowakové pandemie ovlivnila lidi v celé České republice a kampaň bude potřeba vést jinak a zaměřit se na témata, která s sebou pandemie přinesla. Přípravu voleb podle Nowakové přibrzdila, ale hlavní aktivity hnutí chystá v srpnu a září.

Sociální demokraté do čela kandidátky postaví někdejšího ostravského primátora Petra Kajnara, který se po letech vrátil do ČSSD. „V příštím týdnu budeme mít strategickou poradu k vývoji celé kampaně a budeme se tak o tom bavit, ale samozřejmě všechny koronavirus zasáhl, takže všichni se tomu nějakým způsobem přizpůsobují,“ uvedl volební manažer Petr Mikula.

Lídrem KDU-ČSL bude náměstek hejtmana Lukáš Curylo. Lidovci největší část kontaktní kampaně chystají na léto a září. „Zatím pracujeme přes sociální sítě, takže v kampani vůči voličům nás to zatím neomezilo. Uvidíme, jak to bude vypadat v srpnu a září, kdy bychom chtěli diskutovat s občany,“ řekl Curylo. Podle něj se kvůli koronaviru do popředí vrátí některá témata jako například problematika nezaměstnanosti.

Aktuální problém k řešení.

Vybráno mají také Piráti, kteří budou mít v čele karvinskou zastupitelku Zuzanu Klusovou. „Už teď jsme původně plánovali nějaký začátek kontaktní kampaně, což jsme museli opustit. Budeme se tak i v průběhu června orientovat hlavně na online kampaň,“ uvedla mediální koordinátorka Pirátů v kraji Jana Ožanová. Podle ní Piráti kvůli koronavirové krizi upravovali i volební program, v němž se snažili epidemii zohlednit.

Lídrem komunistů bude už pošesté krajský zastupitel Josef Babka. Také komunisté museli podle něj kvůli koronaviru upustit od řady chystaných akcí. „Samozřejmě to může mít dopad na změnu strategie volební kampaně, a to z kontaktní kampaně na sítě a vizuální propagaci,“ uvedl Babka. Míní, že koronavirus se rovněž promítne v řadě volebních témat.

Občanští demokraté v letošních volbách postaví společnou kandidátku s TOP 09, do jejího čela vybrali nynějšího náměstka hejtmana Jakuba Unucku (ODS). Podle regionální manažera Jana Kuchaře koronavirus výrazně zasáhl do předvolebních příprav. „Musela se naprostým způsobem změnit strategie, protože témata, která lidi zajímala předtím, už je nezajímají. Teď se spíše hledají vhodná témata, která je budou zajímat, a tomu se samozřejmě přizpůsobí strategie,“ uvedl Kuchař.

Reklama

Doporučované