Hlavní obsah

Ve středních Čechách silně prší. U Berouna stojí vlaky, v Černošicích evakuovali školu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Silný déšť podemlel u Prahy koleje, vlaky na mnoha místech nejezdí. Reportáž Hanuše Hanslíka z Dobřichovic.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Na některých místech za poslední hodiny spadlo přes 50 milimetrů srážek. Hrozí sesuvy půdy a vzestup hladiny některých toků.

Článek

V části Středočeského kraje extrémně prší a situace se podle předpovědi v nejbližších hodinách nezmění. Vydatné srážky čekají meteorologové také v Ústeckém a Libereckém kraji, nižší stupeň nebezpečí platí pro část Jihočeského a Královéhradeckého kraje. Kvůli dešťům nejezdí u Berouna vlaky, protože voda zde podemlela trať, v Černošicích hasiči kvůli obavě z velké vody evakuovali školu.

Do večera může místy spadnout dalších 20 až 60 milimetrů vody. Hrozí vyvracení stromů, lokální sesuvy půdy a vzestupy hladin. Odpoledne budou ale podle Českého hydrometeorologického ústavu srážky od jihu slábnout a ustávat. Výstraha na vydatné až extrémní srážky platí pro západní polovinu Čech do dnešní páté hodiny odpoledne.

Podívejte se, jak se ráno do Česka přihnaly silné deště.

Ranní mapa srážek v ČR

Na stanici Dobřichovice spadlo za posledních šest hodin více než 50 milimetrů srážek. „Na jihozápadě Středočeského kraje i v sousedních okresech Plzeňského a Jihočeského kraje nadále vydatně prší, v nejbližších hodinách může ojediněle spadnout dalších 30 milimetrů," varovali před vytrvalým deštěm meteorologové.

Na frekventované železniční trati spojující hlavní město a Beroun byl ráno úplně zastaven provoz poté, co ji podemlela voda, vyplývá z údajů Českých drah a společnosti Ropid. Cestující mohou mezi pražským Radotínem a Dobřichovicemi využít náhradní autobusovou dopravu, autobusové linky byly prodlouženy z Černošic do zastávky Nádraží Radotín. Dálkové vlaky jezdí v úseku výluky odklonem přes Rudnou u Prahy a se zpožděním.

Na řece Kocábě ve Štěchovicích u Prahy byl dnes dopoledne kvůli vydatnému dešti vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Meteorologové nevylučují, že Kocába dosáhne třetího stupně a že se rozvodní i další řeky nejen ve Středočeském kraji.

Podle mluvčího středočeských hasičů Jaroslava Gabriela je evakuována základní škola v Černošicích - a to kvůli podezření, že voda narušila základy objektu. To potvrdila Seznamu také ředitelka školy. Situace podle ní ale není dramatická, šlo síše o preventivní opatření.

„Kromě černošické školy zasahujeme také u rybníka v Lidicích, kde voda uvěznila dva lidi v autě. Jedeme tam z Kladna i s jeřábem, kdyby nebylo možné auto vyprostit klasickou cestou, to znamená navijákem," dodal Gabriel.

Reklama

Doporučované