Hlavní obsah

Vedení Monety souhlasí. Námluvy s Petrem Kellnerem mohou začít

Foto: Profimedia.cz

Majitel impéria PPF Petr Kellner a šéf Moneta Money Bank Tomáš Spurný.

Reklama

Představenstvo Moneta Money Bank zveřejnilo prohlášení k nabídce PPF. Jednání o vzniku bankovní trojky v Česku budou pokračovat.

Článek

Rozsáhlá, právnicky šalamounská a s řadou argumentů o skutečné ceně akcií je odpověď Moneta Money Bank na nabídku PPF k byznysovému „sňatku“. Hlavní sdělení, které vedení Monety posílá do světa i do Dejvic, kde sídlí Petr Kellner, je ale jasné: budeme s vámi dál jednat o vzniku třetí největší banky v tuzemsku.

„Pokud by představenstvo bez dalšího nabídku jednat s PPF odmítlo, mohlo by to v konečném důsledku vést ke snížení současného kurzu akcií Monety. Představenstvo je proto připraveno potenciální spojení Monety s Air Bank, a. s. a přidruženými společnostmi posoudit,“ uvádí se v dokumentu, který v podvečer Moneta zveřejnila na svém webu.

Akcionáři Monety se budou muset rozhodnout, píše vedení banky, jestli přijmou dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení jejich podílů. Vedení Monety si nechá zpracovat další odborné posudky, píše se v čerstvě zveřejněném stanovisku.

K čemu se vlastně dnes Moneta vyjádřila? PPF minulý pátek navrhla podílníkům této banky v první řadě odkup akcií (až do výše 20 procent) v ceně 80 korun za kus. Nabídku analytici hodnotili jako víceméně férovou, pouze někteří připomínali dva roky nevyplácenou dividendu. S jejím započtením by „férová cena“ mohla šplhat až k 95 korunám za akcii.

Moneta si nechala od firmy J. P. Morgan zpracovat analýzu, podle které nabídková cena 80 Kč je v „intervalu hodnoty Monety“ a odpovídá 98,8 % mediánu cílových cen analytiků.

V druhém kroku návrh PPF z minulého týdne obsahuje popis spojení Kellnerových česko-slovenských finančních firem (Air Bank, Home Credit, Zonky) s Monetou. Ocenění těchto aktiv se nelíbí některým akcionářům Monety, trh v podstatě jednohlasně popsal návrh z Kellnerovy strany jako hrubé podcenění hodnoty Monety a naopak nadhodnocení společností patřících v tuto chvíli do portfolia PPF.

Toho si vedení Monety všimlo. „Představenstvo (Monety) bude usilovat o vzájemně vyvážený a oboustranně výhodný výměnný poměr a je otevřeno zahájit jednání na základě standardních tržních podmínek,“ píše ve zmíněné odpovědi. Jinými slovy: Moneta bude v jednáních s Petrem Kellnerem usilovat o tom, aby její cena ve vzájemném obchodu byla vyšší, než jak ji vidí Kellnerovi lidé.

K tomu, aby se Moneta mohla vyjádřit ke konkrétním parametrům navrhovaného spojení s Air Bank a dalšími společnostmi ze skupiny PPF, bude podle banky nutné udělat hloubkovou kontrolu.

PPF není proti. „Vítáme stanovisko představenstva společnosti Moneta Money Bank a jsme připraveni k jednání o naší nabídce. Poskytneme představenstvu Monety veškeré informace o hospodaření našich společností Air Bank, Home Credit ČR a SR a Benxy, zároveň zdůvodníme logiku naší nabídky, včetně ekonomického ocenění našich aktiv,“ reagovala na zveřejněný dokument mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová.

Co navhla PPF Monetě

1. fáze: Odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 %, s možností dalšího jednostranného navýšení podílu PPF až na 29 %.

2. fáze: Zahájit jednání o fúzi Monety se čtyřmi firmami z PPF: Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy (provozovatel platformy pro P2P půjčky Zonky). Spojení má proběhnout výměnou akcií v poměru 60,3 % (hodnota Monety) : 39,7 % (hodnota Air Bank). Na základě směnného poměru by se počet akcií Monety zvýšil z 511 mil. na 847 429 519, nově vydané akcie by PPF získala výměnou za Air Bank.

Cíl: Směnou a výkupem akcií by PPF v Monetě (přejmenované na Air Bank) celkově mohla získat až 57 procent. Už při překročení 30procentního podílu musí dát povinnou nabídku na odkup minoritních podílů.

Pokud bude dobrovolný veřejný návrh úspěšný a firmy se spojí, budou vydány nové akcie Monety ve prospěch PPF. Zákon o obchodních korporacích a stanovy Monety vyžadují, aby taková emise nových akcií byla schválena 75procentní většinou hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě. K tomu Moneta připomíná, že 29procentní podíl, který bude v té době PPF držet, stačit nebude. A že bude třeba přesvědčit i ostatní akcionáře.

„Potřebná podpora se v těchto ilustrativních scénářích pohybuje v intervalu mezi 52 % a 72 % hlasů přítomných akcionářů odlišných od PPF. To představuje 23 % až 72 % hlasů všech akcionářů odlišných od PPF,“ uvedla dnes banka.

Na základě právní analýzy advokátní kanceláře Skils se představenstvo Monety domnívá, že krátce po získání kontroly nad ní by musela PPF učinit povinnou nabídku převzetí. S tím PPF počítá, jak se ukázalo v její nabídce. „To by předpokládalo, že PPF (samostatně nebo jednáním ve shodě s jinými akcionáři) dosáhne 30 % hranice přímého nebo nepřímého podílu v Monetě,“ píše se v oznámení akcionářům.

Bez navýšení podílu, kterého chce PPF ve svém návrhu dosáhnout, nebo bez významné podpory ostatních akcionářů by PPF podle Monety nebyla schopna sama schválit navrhovanou akvizici Air Bank a přidružených společností ani prosadit změny stanov, ani jiná klíčová rozhodnutí. Měla by ovšem významný vliv na volbu členů dozorčí rady.

Startovací návrh

Seznam Zprávy už uvedly s odvoláním na jednoho z Kellnerových manažerů, že PPF nejspíš bude k navrženým podmínkám fúze přistupovat jako ke startovacím. Tedy takovým, které se dají v předpokládaných dlouhých jednáních modifikovat a třeba i z pohledu akcionářů Monety vylepšovat.

PPF se chce vyhnout podobnému konci, do kterého jednání dospěla v roce 2018 – čili k rozchodu bez předpokládané bankovní „svatby“.

Vedení Monety ve svém vyjádření naznačuje, že se bude snažit podmínky případné fúze pro banku zlepšit. „Představenstvo bude usilovat o vzájemně vyvážený a oboustranně výhodný výměnný poměr a je otevřeno zahájit jednání na základě standardních tržních podmínek. (…) Představenstvo se domnívá, že je obezřetné usilovat o výměnný poměr, který bude postaven na principu variability a podmíněnosti dle obchodních a finančních výsledků a bude zohledňovat vyplývající rizika,“ píše se ve stanovisku.

„Toto lze interpretovat jako kód pro zatraktivnění konverzního poměru ve prospěch Monety, tedy snížení valuace aktiv skupiny Airbank,“ soudí analytik firmy Cyrrus Tomáš Pfeiler. Ten jako „velmi dobrou připomínku“ hodnotí i vyjádření šéfů Monety, že kdyby návrh PPF rovnou odmítli bez detailní analýzy po hloubkové prověrce, mohlo by to vést k poklesu cen akcií Monety.

Spojením Monety, Air Bank, Home Creditu a Zonky by vznikla na tuzemském trhu bankovní trojka až čtyřka - za Českou spořitelnou a ČSOB, s Komerční bankou by o třetí pozici soutěžila v počtu klientů.

Moneta si je vědoma toho, že spojením s Air Bank a ostatními firmami by mohla navýšit svůj podíl na hypotečním trhu na desetinu, na trhu nezajištěných spotřebitelských půjček dokonce na více než pětinu a držela by přes desetinu bankovních vkladů. Díky tomu by mohla dosáhnout vyšších výnosů a ušetřit náklady. „Náklady na riziko by ale byly vzhledem k důrazu firem z PPF na spotřebitelské půjčky méně předvídatelné,“ píše ve svém dnešním stanovisku.

S akciemi Monety se obchoduje na burze v Praze. Týden staré oznámení o zájmu PPF vystřelilo její cenu během chvíle z 67 korun na téměř 74 Kč za akcii, v tomto týdnu se cena pohybovala mezi 72 a 73 korunami za akcii.

Dnešní odpověď Monety na nabídku PPF byla zveřejněna až po uzavření burzy v Praze.

Reklama

Doporučované