Hlavní obsah

Velké pražské nemocnice uzavírají pro veřejnost očkování proti covidu-19

Foto: ČTK, ČTK

Očkování se z nemocnic přesune do velkých očkovacích center.

Reklama

První nemocnice začnou vakcínou proti koronaviru očkovat jen své pacienty. Ostatní lidé by tak měli dostávat vakcínu zejména ve velkokapacitních centrech.

Článek

Velké české nemocnice začínají uzavírat brány očkování proti covidu-19 pro širokou veřejnost.

Vakcínu začnou dávat jen pacientům s vážnými onemocněními, kteří se u nich léčí. Důvodem je mimo jiné to, že kvůli nedostatku se právě pro ně vakcín často nedostávalo.

Zhruba týden se veřejnost nemůže v systému pro registraci hlásit k tomu, aby jí podali vakcíny proti koronaviru v největší tuzemské nemocnici v pražském Motole.

Právě toto zdravotnické zařízení patří v hlavním městě společně s Fakultní nemocnicí Bulovka mezi nejoblíbenější. Což v praxi znamenalo, že se v systému pro registraci tvořily dlouhé fronty lidí, kteří právě tady chtěli vakcínu dostat.

„Byla situace taková, kdy jsme měli několik tisíc lidí za tou závorou, kterou jsme občas pootevřeli, ale v některých fakultních nemocnicích přitom čekaly stovky nebo dokonce jen desítky,“ popsal pro Seznam Zprávy náměstek ředitele motolské nemocnice Martin Holcát.

„My přitom máme hodně pacientů, kteří o to očkování stojí. Jejich léčba stojí obrovské peníze a dosud stáli stranou,“ doplnil s tím, že teď budou nejspíše podávat vakcíny právě jen rizikovým pacientům.

V této souvislosti Holcát zmínil třeba pacienty, co se léčí na onkologii, kardiologii, neurologii, plicním oddělení nebo ty, co čekají na transplantaci.

„Kdo má rozhodovat o těchto pacientech než ten doktor, který je zná. Řekne, kdo je ve velikém riziku a ten ať se očkuje,“ uvedl Holcát.

Stejně jako v Motole je podobná situace už také v elitní pražské nemocnici IKEM. I toto zdravotnické zařízení se před zhruba týdnem v centrálním rezervačním systému takzvaně zneviditelnilo. Takže se už tu nelze registrovat.

Důvodem podle mluvčí IKEM Markéty Šenkýřové bylo, že chtějí uspokojit všechny zájemce o očkování registrované ať již přes rezervační systém, nebo z řad rizikových pacientů tohoto zdravotnického zařízení.

„Vzhledem k otevření velkokapacitních center v Praze a regionech a plánovaným dodávkám očkovací látky bude v následujících týdnech očkování v IKEM postupně utlumováno,“ doplnila Šenkýřová.

Ukončit provoz očkovacího centra pro veřejnost nebo případně snížit počet podaných vakcín plánují i další zdravotnická zařízení.

Menší počet vakcín bude dostávat třeba Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. A také tady podle jejího ředitele Davida Feltla chtějí pravděpodobně podávat očkování jen svým pacientům. „Podle situace a poptávky. Je to cíl,“ doplnil Feltl.

Nemocnice Na Homolce pak již informovala Ministerstvo zdravotnictví, že by své očkovací centrum pro veřejnost uzavřela ke konci června. Z vyjádření její mluvčí Martiny Dostálové přitom vyplývá, že ministerstvo nemocnici nepotvrdilo, zda budou moci očkování skutečně takto omezit.

„V opačném případě jsme samozřejmě připraveni očkovat veřejnost dál. Homolka zprovoznila své očkovací centrum 15. ledna v rekordně krátkém čase, prakticky za týden, a v případě potřeby jsme schopni očkovací centrum opět velmi rychle zprovoznit,“ uvedla Dostálová.

Vedení jednotlivých nemocnic očekává, že pacienti se budou očkovat hlavně ve velkokapacitních centrech. Jedno takové se má 3. května otevřít v pražské hale O2 universum. Další už funguje v pražském Kongresovém centru.

Uzavíráním očkovacích míst v nemocnicích pro širokou veřejnost by tak podle nich neměly nastat v očkovací kampani komplikace.

„Já jsem zastáncem toho, aby se to zvládalo v těch velkých očkovacích centrech,“ řekl už citovaný náměstek ředitele motolské nemocnice Martin Holcát.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví dostalo alespoň jednu dávku očkování proti covidu-19 více než dva miliony lidí. Od tohoto týdne se mohou registrovat také lidé mezi 55 až 59 roky.

Reklama

Doporučované