Hlavní obsah

Video: Hlavní britský epidemiolog se na ulici stal terčem urážek

Na videu, které má zhruba 20 vteřin, jsou vidět dva mladí muži, kteří Whittyho drží za paže a brání mu v chůzi.Video: Twitter/Parody Boris Johnson

 

Reklama

Policie prověřuje videozáznam napadení hlavního vládního poradce pro boj s koronavirem Chrise Whittyho dvěma muži.

Článek

Na videu, které má zhruba 20 vteřin, jsou vidět dva mladí muži, kteří Whittyho drží za paže a brání mu v chůzi. Nakonec se viditelně otřesenému Whittymu podařilo vyprostit a následně odejít přes silnici. Metropolitní policie uvedla, že k incidentu došlo v neděli v St James's Parku v Londýně. Whitty policistům měl říct, že neutrpěl žádná zranění a nepřeje si vznášet obvinění. Policie případ vyšetřuje jako napadení.

Pětapadesátiletý Whitty se stal jedním z nejvýznamnějších úředníků v zemi, a to díky svým pravidelným vystoupením na poradách o pandemii koronaviru, píše agentura Reuters.

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že je „šokován, když vidí odporné obtěžování“ Whittyho. „Odsuzuji chování těchto zločinců. Naši tvrdě pracující státní zaměstnanci by neměli čelit takovému zastrašování na našich ulicích. Nebudeme to tolerovat,“ napsal na Twitter premiér Johnson.

Střet označil za „otřesný a naprosto nepřijatelný“ i nově jmenovaný ministr zdravotnictví Sajid Javid, který ve funkci nahradil Matta Hancocka. Ten rezignoval poté, co se po internetu začaly šířit záběry, na nichž objímá a líbá svou poradkyni, čímž porušil koronavirová opatření.

Whitty se již v minulosti do slovní konfrontace s britskými občany dostal. Začátkem tohoto měsíce jej muž v Oxfordu obvinil, že veřejnosti o koronaviru lže. V únoru se na hlavního lékaře obořil muž před Westminsterským palácem. V sobotu se před londýnským bytem, kde Whitty údajně bydlí, shromáždila skupina lidí.

Není to poprvé, co v Británii došlo k napadení úředníků spojovaných s koronavirovými opatřeními. Minulý týden aktivista před budovou ministerstva obrany konfrontoval zdravotnického poradce vlády Jonathana Van-Tama a obvinil ho z otrávení bývalého ministra zdravotnictví Hancocka. Britská vláda jednání aktivisty rovněž odsoudila.

Před dvěma týdny také demonstranti napadli a slovně uráželi redaktora BBC Nicka Watta poté, co před sídlem britského ministra v Downing Street informoval o demonstraci proti prodloužení koronavirové uzávěry.

Reklama

Doporučované