Hlavní obsah
Online

Na Velký pátek budou muset mít i potraviny zavřeno

Foto: vláda.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po dnešním jednání vlády nyní na tiskové konferenci oznámila, že kabinet nedovolí obnovit farmářské trhy. „Zdravotnictví se postavilo proti,“ tvrdí. O situaci farmářů více ZDE.

- Policejní prezidium čeká na zodpovězení klíčových otázek ohledně plánované pomoci policistů hygienikům při kontrolách karantén a izolací nařízených kvůli covidu-19. Policie uvedla, že čeká na jasně formulovaný požadavek Ministerstva zdravotnictví. Zajímá se mimo jiné o vyjasnění otázky, jak bude zajištěna ochrana policistů při kontaktu s lidmi s potvrzenou nákazou covidem-19.

- Laboratoře v neděli odhalily 1722 nově nakažených. Je to o necelých 700 méně než o týden dříve. Například v Praze v neděli přibylo 231 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně v tomto roce. Počet obětí překročil 26 000, dál klesá počet hospitalizovaných na aktuálních 7188. Reprodukční číslo roste už třetí den v řadě. Nyní je na hodnotě 0,83. Všechna čísla najdete ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Na jihu Čech ubylo třetí den v řadě nákaz covidem

    Hygienici v jižních Čechách evidují za posledních 24 hodin k dnešnímu večeru 140 nových případů koronaviru, o 46 méně než před týdnem. Laboratoře vyšetřily PCR metodou 324 vzorků. Počet aktuálně pozitivních klesl o 846 na 11 886. Vyléčilo se nově 977 lidí, třetí den v řadě jde o významný nárůst uzdravených. Hygienici nově evidují devět úmrtí. Novinářům to dnes v tiskové zprávě sdělila ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    V 75 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, v deseti šlo o přenos na pracovišti. Tři případy se týkaly zdravotnických zařízení, dva škol, jeden sociálních služeb, jeden člověk se nakazil v Rakousku, jeden na Ukrajině. „Třetí den za sebou zaznamenáváme úbytek aktivních případů a věříme, že data za další dny tento pozitivní trend potvrdí,“ uvedla Kotrbová. V povinné karanténě je 4498 Jihočechů.

  • Na Velký pátek budou muset mít i potraviny zavřeno

    Na Velký pátek budou muset mít všechny obchody zavřeno, běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době v maloobchodě v provozu jen na Velikonoční pondělí. Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

    Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) je zákaz prodeje na Velký pátek nesmyslný a povede jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu. Na dotaz ČTK to řekl prezident SOCR Tomáš Prouza. Vláda ani momentálně neumožní provoz farmářských tržišť, uvedla dnes po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

  • Termín otevření sportovišť neřekneme, uvedla Schillerová

    Ministryně Schillerová na tiskové konferenci po jednání vlády odpovídá na dotaz, zda a kdy se otevřou nyní uzavřená sportoviště: „Absolutní priorita jsou školy. Pracuje se s termínem 12. dubna po skončení nouzového stavu. Pracuje se na tom, které ročníky by to byly, jak by to šlo. Vláda to ještě neviděla, nejednala o tom. To je priorita absolutní. Teď musíme vážit na miskách vah. Nesmíme to přehnat a musíme být velmi opatrní. Termín otevření sportovišť vám proto neřekneme.“

  • Schillerová: Farmářské trhy zatím nepovolíme

    Schillerová nyní oznamuje, že vláda nepovolí obnovit farmářské trhy. „Téma farmářských trhů na vládě zvedl ministr zemědělství. Všichni jsme tomu rozuměli, že drobní farmáři těžko nesou, že se v supermarketech zboží prodávat může a oni ho prodávat nemohou, skutečně mě to mrzí. Nicméně zdravotnictví se postavilo proti, nechci to házet na pana ministra, ale nikdy se nestalo, že bychom ho přehlasovali a nerespektovali. On i hlavní hygienička řekli, že jakékoliv opatření, které by zvedlo mobilitu, nechtějí přes Velikonoce pustit,“ řekla ministryně financí.

    Seznam Zprávy informovaly o kritické situaci farmářů:

  • Do konce května je zákaz cestování do Peru a Kolumbie, oznámil Petříček

    Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) po jednání vlády oznamuje, že jsou Peru a Kolumbie zařazeny do vysokého stupně rizika. „Do 30. května platí zákaz vstoupit do těchto zemí,“ dodal.

  • Schillerová: Kompenzace prodlouženy na duben

    Ministryně zdravotnictví Alena Schillerová (za ANO) po dnešním jednání vlády nyní na tiskové konferenci hovoří o zákonu o kompenzačním bonusu. „Zavedl kompenzační období na únor a březen ve výši 1000 korun pro OSVČ a společníky malých eseroček. Nově zavedl 500 korun kompenzace pro OSVČ, které jsou v karanténě,“ říká Schillerová. „Nicméně je v něm zmocnění v případě potřeby prodloužit tento čas formou nařízení vlády, což se stalo nyní, a schválili jsme ho na měsíc duben. Dopad na rozpočet je zhruba 9,9 miliardy. Bude se porovnávat propad příjmů vůči březnu 2021 a ten bude porovnán buď s obdobím leden – únor – březen 2020 nebo 2019. Průměrně, pokud bude propad 50 procent, vznikne nárok na tisíc korun denně.“

  • Na letní pneu přezula kvůli covidu jen desetina řidičů, loni čtvrtina

    Na letní pneumatiky má na konci března přezuto jen každý desátý český řidič. Loni ve stejnou dobu to byla čtvrtina motoristů a předloni 58 procent. Na odklad výměny gum na duben měla vliv vládní opatření proti koronaviru. Na konci března končí povinnost mít na vozidle za zhoršených podmínek zimní obutí. Vyplývá to z průzkumu serveru Pneumatiky.cz. Podle ředitele Pneumatiky.cz Vojtěcha Schwangmaiera má na letošní přezouvání zásadní vliv omezení pohybu i uzavření okresů. „I když pneuservisy zůstaly otevřené, nejtvrdší vlna opatření, která přetrvala do druhé poloviny března, odradila od přezouvání i řidiče, kteří v předchozích letech přezouvali s předstihem,“ řekl.

  • Ošetřovné dostanou rodiče i při rotační výuce

  • Ministerstvo: Opatření snížilo pohyb mezi okresy hlavně o víkendu

    Protiepidemické opatření, kterým vláda zakázala pohyb mezi okresy, snížilo pohyb mezi okresy hlavně o víkendu. Z Prahy lidé proti normálu vyjížděli méně až o 70 procent. Pohyb a setkávání obyvatel se omezil od začátku března i jinde, asi o čtvrtinu méně lidí než obvykle bylo o víkendech i v parcích, v únoru jich bylo naopak o pětinu víc. Dnes to uvedlo Ministerstvo zdravotnictví. Vychází z dat mobilních operátorů a Google Mobility Report. „Cílem opatření snižujících mobilitu obyvatel je redukce počtu rizikových kontaktů, zejména při hromadném setkávání osob napříč regiony. Zásadní je omezení zejména volnočasové víkendové mobility a hromadného setkávání osob v letoviscích, rekreačních oblastech a jiných atraktivních místech,“ napsalo ministerstvo.

  • Firmy budou moci žádat o příspěvek na testování zaměstnanců přes web

    Firmy, které budou chtít příspěvek na testování zaměstnanců na covid-19, o něj budou moci žádat od 1. dubna přes web www.samotesty-covid.cz. Řekl to ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Přes web, na kterém bude od dubna spuštěna aplikace, budou moci firmy zažádat o příspěvek od všech sedmi zdravotních pojišťoven. Firmy, které nemohou používat k žádostem web, mohou věc řešit na pobočkách pojišťoven, nebo se mohou obrátit na call centra pojišťoven. Testování na koronavirus je ve větších a středních firmách i úřadech a institucích povinné, a to jednou za sedm dní. Podniky do deseti zaměstnanců a živnostníci musí začít s testy nejpozději po Velikonocích. Pokud se firmy rozhodnou pořídit samotestovací sady, mohou pak na ně čerpat příspěvek z fondů prevence zdravotních pojišťoven. Na test mohou dostat 60 korun, maximálně si budou moci nárokovat čtyři testy za měsíc na zaměstnance. Zdravotní pojišťovny odhadují, že na příspěvky na testy měsíčně vydají 480 milionů korun. Podle Hospodářské komory průměrná cena samotestovací sady ale vysoce převyšuje dotaci. Ta by podle ní měla být alespoň 100 korun, úhrada by se následně měla upravovat podle cen na trhu.

  • Kompenzační bonus mohou dostat podnikatelé i za duben, vláda jej prodloužila

    O kompenzační bonus 1000 Kč denně určený podnikatelům a společníkům malých firem bude možné požádat i za duben. Prodloužení o jeden měsíc dnes schválila vláda, informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dosud bylo možné o příspěvek žádat za únor a březen. Kompenzační bonus Finanční správa vyplácí na základě nového zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již nově není navázán na nouzový stav a podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Zákon umožňuje vládě prodlužovat příspěvek svým nařízením, není tak již potřeba novelizovat zákon. „Nový kompenzační bonus až 1000 Kč denně pokračuje a žádat o něj můžete hned od čtvrtka 1. dubna,“ uvedla ministryně.

  • Růst spotřeby antidepresiv je podle expertů dobré znamení, lidé se snaží své potíže řešit

    Během pandemie narostl počet lidí s psychickými obtížemi. To se podepsalo na prodeji antidepresiv a léků na spaní, ale i volně prodejných přípravcích na uklidnění. Některá čísla jsou i znamením toho, že Češi vyhledávají pomoc.

  • Praha věnuje své poliklinice a nemocnici 27 200 vakcinačních sad

    Pražská Městská nemocnice následné péče a Městská poliklinika Praha dostanou od magistrátu pro boj s nemocí covid-19 tisíce vakcinačních sad. Obě organizace je využijí v očkovacích centrech, která provozují. Magistrát rovněž poskytne několika svým příspěvkovým organizacím osobní ochranné prostředky a testy. Dnes to řekla radní Milena Johnová (Praha Sobě). Město v uplynulých týdnech schválilo pořízení lednice a boxů pro uchování očkovacích látek. Fungovat začalo také velkokapacitní očkovací centrum v Kongresovém paláci Praha. „Městská poliklinika a Městská nemocnice následné péče provozují očkovací centra, kde využijí vakcinační sady,“ řekla Johnová.

  • Slovácké divadlo kvůli výpadku příjmů propustí sedm kmenových herců

    Slovácké divadlo propustí kvůli výpadku příjmů, který je způsobený opatřeními proti šíření koronaviru, sedm svých kmenových herců. Přejdou na takzvané licenční smlouvy. Divadlo ruší i třetinu chystaných inscenací pro příští dva roky. Dnes to sdělil mluvčí a herec uherskohradišťské scény Josef Kubáník. V divadle podle něj zůstává 15 kmenových hereček a herců na plný úvazek a další dva herci na částečný úvazek. Kvůli koronavirové krizi divadlo přišlo o více než třetinu rozpočtu z tržeb. Jeho vedení se proto podle Kubáníka rozhodovalo, zda scénu zavřít, nebo snížit počet členů ansámblu a omezit počet chystaných představení. „Po dlouhé a náročné debatě s naším zřizovatelem, kterým je město Uherské Hradiště, jsme se rozhodli pro druhou variantu. Divadlo chceme zachránit stůj co stůj,“ řekla jeho ředitelka Libuše Habartová.

  • Muž zadržený v Jihlavě při krádeži byl nakažený, hrozí mu deset let

    Dvaadvacetiletému cizinci pozitivnímu na covid-19, který byl v Jihlavě v pátek zadržen kvůli krádeži, hrozí vězení až na deset let. Nedodržel nařízenou izolaci a po krádeži v supermarketu brutálně napadl ostrahu. Na to, že je nakažený, nikoho neupozornil, sdělila dnes mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Uvedla, že jihlavský okresní soud poslal dnes muže do vazby. „V tomto konkrétním případě musela být všem policistům, kteří byli se zadrženým mužem v kontaktu, nařízena karanténa, a osm policistů nám tedy nyní bude chybět ve výkonu služby,“ uvedl ředitel územního odboru policie v Jihlavě Aleš Indra. Cizince policie obvinila z pokusu o těžké ublížení na zdraví a z šíření nakažlivé nemoci. Muž se podle policie pohyboval po Jihlavě, i když věděl, že je nakažený. Zadržený byl, když opilý ukradl tři láhve piva v obchodním centru v ulici Romana Havelky. Pracovníka ostrahy udeřil láhví a zranil ho. Policie cizince odvezla na protialkoholní záchytnou stanici. To, že měl od pátku nařízenou izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19, policisté zjistili při dalším šetření, které se týkalo i jeho zaměstnavatele.

  • Co má dnes na programu kabinet

  • Policie čeká na vyjasnění ohledně kontrol karantén a izolací

    Policejní prezidium nadále čeká na zodpovězení klíčových otázek ohledně plánované pomoci policistů hygienikům při kontrolách karantén a izolací nařízených kvůli covidu-19. Dnes to řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Policisté nemohou začít při kontrolách pomáhat, dokud ministerstvo zdravotnictví či hlavní hygienička nepřipraví metodiku. Hamáček a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před týdnem po jednání vlády oznámili, že policisté budou dodržování karantény a izolace namátkově kontrolovat spolu s hygieniky. Seznamy by měla policie dostávat od krajských hygienických stanic. Policie posléze uvedla, že čeká na jasně formulovaný požadavek ministerstva zdravotnictví. Zajímá se mimo jiné o vyjasnění otázky, jak bude zajištěna ochrana policistů při kontaktu s lidmi s potvrzenou nákazou covidem-19. Hamáček dnes řekl, že policejní prezidium s ministerstvem zdravotnictví nadále komunikuje. „Žádá odpovědi na klíčové otázky. Zejména na to, kolik policistů bude potřeba a jak budou kontroly probíhat,“ dodal. Ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička podle něj musí představit metodiku kontrol. Hamáček řekl, že chápe rozpaky policejních odborů, když nevědí, jak budou policisté chráněni. Dokud se věc nevyjasní, nemohou podle Hamáčka policisté s kontrolami pomáhat. „Celý projekt vyšel z ministerstva zdravotnictví. My jsme vždy ochotni poskytnout součinnost, ale nesmí to ohrozit policisty,“ řekl. V karanténě jsou lidé bez příznaků, kteří se potkali s nakaženými. V izolaci jsou ti, u nichž se nákaza potvrdila.

  • Část opozice navrhla kompenzační bonus 100 korun za hodinu dobrovolníkům

    Na takzvaný kompenzační bonus by měli mít podle části opozice v čele s TOP 09 nárok také dobrovolníci, kteří za koronavirové krize pomáhali nebo pomáhají ve zdravotnictví či v sociálních službách. Dobrovolníci by podle navrhované novely měli dostat i zpětně 100 korun za hodinu, pokud nebyli odměněni jinak. Dopad na veřejné rozpočty předkladatelé odhadli řádově na stamiliony korun. Poslaneckou předlohu před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda. „Kompenzační bonus představuje rychlý a jednoduchý nástroj státní podpory dobrovolníkům, kterým se jiná forma ocenění a finanční podpory za jejich obětavost nedává. Cílem je udržet jejich motivaci a podpořit motivaci dalších a vyjádřit vytvořením státního nástroje uznání potřebnosti jejich práce,“ uvedli poslanci TOP 09, STAN, KDU-ČSL a SPD v důvodové zprávě. Žádost o příspěvek by museli dobrovolníci podat Finanční správě do dvou měsíců od účinnosti novely, jinak by jim nárok zanikl. Součástí žádosti by bylo potvrzení poskytovatele zdravotní nebo sociální péče o počtu hodin dobrovolné práce.

  • RegioJet obnoví autobusové linky do Londýna či Paříže

    V souvislosti se zmírňováním epidemie v České republice a znovuotevřením německých hranic pro tranzitní pravidelnou přepravu lidí obnovuje dopravce RegioJet provoz na vybraných mezinárodních autobusových linkách. Týká se to linek do Londýna, Paříže, Amsterdamu a Milána. O mezinárodní jízdenky mezi cestujícími roste zájem, řekl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Počet cestujících je i přes rostoucí zájem obecně stále nízký. „Cestují ti, kdo z nějakého důvodu musí, a chybí například zcela turistické cestování. Proto budou i autobusy na obnovených mezinárodních linkách zatím jezdit jednou týdně, což odpovídá aktuální poptávce,“ sdělil Ondrůj. Linka z Prahy do Londýna bude zatím v provozu jednou týdně s odjezdy v pátek z Prahy a v neděli z Londýna. První spoj odjíždí už tento pátek. Totéž platí i pro linku z Prahy do Paříže, kterou dopravce spustí 9. dubna, a spoje z Prahy do Milána nebo Amsterdamu, které RegioJet obnoví 16. dubna. Linka z Prahy do Říma funguje jednou týdně o víkendu.

  • ČSSD se v kampani „Víme, co po covidu“ staví proti privatizaci nemocnic

    Proti privatizaci nemocnic či tomu, aby náklady na obnovu nesli především zaměstnanci, se staví vládní ČSSD ve své kampani Víme, co po covidu. Představitelé strany ji představili na dnešní tiskové konferenci v Praze. Plány sociálních demokratů na dobu po pandemii covidu-19 počítají také s bankovní či digitální daní. ČSSD vyzvala ostatní strany, aby své plány na řešení možné budoucí krize představily také. Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že pokud ČR virus porazí, ponese do budoucna následky toho, jak obrovské náklady k tomu byly nutné. „Podzimní volby budou hodně spojeny s tím, jakou cestu Česko zvolí,“ uvedl. Místopředseda ČSSD Michal Šmarda dodal, že všechny strany by měly jasně představit své představy, jak po pandemii postupovat. „Vyzýváme je, aby férově řekly, kde chtějí peníze vzít,“ vysvětlil. Klíčové podle sociálních demokratů je, aby náklady na řešení krize nenesli jen zaměstnanci. „Je třeba solidarita, sdílení nákladů. Není čas na experimenty. Jednoduchá řešení nefungují, každý politický mesiáš v krizové situaci selhal,“ varoval Hamáček.

Reklama

Hlavní zprávy