Hlavní obsah

Vládní „hon na čarodějnice“. Amnesty International zastavuje práci v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Organizace Amnesty International bojující za lidská práva v úterý oznámila, že zastavuje svou činnost na území Indie. Spouštěčem pro tento krok měla být odvetná opatření tamní vlády a zmrazení bankovních účtů hnutí.

Článek

Prohlášení, které indická odnož hnutí zveřejnila, informuje, že organizace propustila své zaměstnance a pozastavila probíhající kampaň. Důvodem pro zmrazení bankovních účtů organizace indickou vládou má být podezření z porušení pravidel zahraničního financování.

„Jde o nejnovější krok ze strany indické vlády v neustálém pronásledování organizací bojujících za lidská práva,“ cituje agentura Reuters zprávu. Podle členů Amnesty International jsou daná obvinění neopodstatněná a původ takového jednání ze strany úřadů přikládají svému zpochybňování vládní nečinnosti a jejích excesů.

Bankovní účty organizace měly být zmrazeny už 10. září, agentura AP ovšem informuje, že dosud nedošlo k potvrzení těchto informací úřady země. Podle výkonného ředitele Amnesty India Avinashe Kumara byly účty odstaveny v důsledku výzev skupiny k vládní transparentnosti a odpovědnosti ohledně „závažného porušování lidských práv během nepokojů v Novém Dillí a Kašmíru“.

Není to poprvé, co hnutí informovalo o tom, že se indická vláda zaměřuje na jeho činnost. V roce 2018 provedly tamní úřady razii přímo v jeho kanceláři. V roce 2016 zase organizace čelila obvinění z pobuřování poté, co hinduističtí nacionalisté nesouhlasili s diskuzí ve městě Bengalúru o porušování lidských práv v Kašmíru. Dané obvinění bylo staženo až o tři roky později.

Pobočka Amnesty International v Indii se zaměřuje zejména na dění právě ve sporné oblasti Kašmír. Indické úřady pravidelně obviňuje z porušování lidských práv a vydala hned několik zpráv o probíhajícím konfliktu v daném regionu. V roce 2019 zástupci organizace dokonce svědčili před Výborem pro zahraniční věci USA o tamním používání nadměrné síly a mučení.

Kašmír

Kašmír je historické území v Himálaji, dnes nárokované a spravované Indií, Pákistánem a částečně i Čínou. Konflikt mezi těmito sousedy trvá již několik desítek let.

Oznámení o zastavení činnosti přichází v době, kdy kritici obviňují indického premiéra Naréndru Módího a jeho hinduistickou nacionalistickou vládu ze stále častějších zákonů na umlčení aktivistů za lidská práva, intelektuálů, filmařů, studentů a novinářů.

Kritici se také nechávají slyšet, že pod Módího vládou se Indie stává notoricky netolerantní a její zásahy proti disentu mají nebývalý rozsah. Premiérova strana se totiž nebojí jednat s odporem železnou pěstí a kritiky označuje za „antinacionalisty“, píše AP.

Jedinou zemí, kde organizace Amnesty International byla dosud nucena zastavit svou činnost, je Rusko.

Reklama

Doporučované