Hlavní obsah

Vojtěch hájí drahé respirátory: S cenou není problém, je výjimečná doba

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch říká, že nežijeme v optimální době. Jeho resort pak navíc neměl dostatek času na vybírání kredibilních dodavatelů. Podle něj pak někteří ani poptávku jeho resortu nezvládli.

Článek

Některé obchody, v nichž Ministerstvo zdravotnictví nakupovalo medicínský materiál pro koronavirovou epidemii, budí pochybnosti.

Seznam Zprávy v minulých dnech popsaly nákupy, které ministerstvu v Číně zprostředkovala firma La Factory z Lanškrouna. Firma, jejíž majitel Radek Švec sám řekl, že ještě před měsícem nevěděl o respirátorech a rouškách téměř nic, dodala zdravotnictví materiál za ceny mnohem vyšší, než za jaké kupuje Ministerstvo vnitra.

A ukázalo se, že u této společnosti, kterou experti označili za prázdnou schránku, si lidé ministra Adama Vojtěcha objednali od poloviny března respirátory za více než 1,2 miliardy korun.

Adam Vojtěch v rozhovoru pro Seznam Zprávy tyto objednávky obhajuje argumentem, že prožíváme výjimečnou dobu.

„Nežijeme v normální situaci,“ říká. „V normální situaci bychom měli čas hledat několik týdnů nebo měsíců nějaké kredibilní dodavatele - i s těmi samozřejmě spolupracujeme. Tohle (La Factory - pozn. red.) je jen jedna z firem. Jinak firmy prověřujeme s celníky a řešíme, jestli mají daňové nedoplatky a další nedostatky.“

Přesto se ale ukázalo, že i když lze mít o firmě La Factory důvodné pochybnosti, stala se největším dodavatelem ochranných pomůcek pro váš resort.

Je to firma, jež je schopna dodat kvalitní výrobky, které jsme si otestovali. Navíc nám byla díky svým kontaktům schopna zajistit respirátory v krátkém čase.

Podle našich zjištění byla však cena dodávky o hodně vyšší než u Ministerstva vnitra. A navíc jste nakoupili zboží přes dva prostředníky.

Ano, je to prostředník, ale znovu říkám, že my nemáme časový prostor hledat v Číně nějakou firmu, která bude na příjmu a bude nám dodávat ochranné pomůcky. Situace je skutečně nouzová.

Pokud tedy nemáte v Číně kontakty, proč jste nevyužili zavedené české firmy, které z té země dodávají léta ochranné pomůcky do nemocnic a mají s tím letité zkušenosti?

I s těmi samozřejmě spolupracujeme, ale ukázalo se, že někteří dodavatelé, kteří byli velice kredibilní a významní čeští distributoři, nakonec selhali a nebyli schopni nám zboží dodat. To se nakonec ukázalo i u kauzy s kamiony, které uvázly v Rotterdamu. Měli jsme objednané respirátory, ale nakonec nám to prostě nedodali. Takže rozumím vašemu pohledu, ale pro nás je důležité, abychom ve velmi krátké době získali ochranné pomůcky. Situace zkrátka není standardní. A to, co se jinak dělá standardně přes kredibilní firmy, tak to nyní ani nejde, protože ani ony to nezvládají.

Tím pádem se ale dostáváme na začátek, že za cenu rychlého dodání získají zakázky firmy, o nichž můžeme mít pochybnosti a které v některých případech dodávají státu ochranné pomůcky za vysoké ceny.

Pro nás je důležité, aby nám to firmy dodaly. Pokud dodají požadované množství a kvalitní materiál, nemáme s tím problém. Navíc ceny byly na začátku vyšší a my jsme na to přistoupili, protože jsme potřebovali koupit alespoň něco a trh byl vyhladovělý. Nyní se ceny snížily. Chápu, že to působí zvláštně, ale pochopte, že v řádu týdnů musíme nakoupit milion ochranných prostředků, které nejsou na českém trhu, takže je musíme většinou kupovat v zahraničí.

Nakupujete ale přes české prostředníky a cena je následně dražší…

Ano, ale pokud se nám někdo nabídne, že má nějaké kontakty, které by nám pomohly a dodaly by pomůcky v kvalitě, nemáme takový prostor, abychom my sami hledali jiné partnery. Protože by to zabralo více času - a toho je teď málo.

Když se teď v tomto případě (La Factory) ukázalo, že firma je pofidérní a navíc vám nedodala v některých případech kvalitní zboží, nehodláte něco ve vašem přístupu ohledně prověřování firem změnit?

My pomalu začneme utlumovat centrální nákup, protože poslední měsíc byl pro nás nouzový, řešili jsme objednávky v řádu minut a ten problém je, že vlastně ta poptávka je tak obrovská, že jsme se často museli rozhodnout během pěti minut, jestli danou nabídku od různých firem vezmeme. A pokud jsme na to kývli nějaké firmě, která má pofidérní historii, není to nic nelegálního.

Takže nevidíte problém v historii firmy La Factory nebo jiných firem?

Tak ti lidé měli kontakty, které my nemáme. Založili si firmu pro tyto účely, protože jako fyzické osoby by to nemohli zprostředkovat. To je otázka podnikání. A ta firma byla určena nejspíš jenom k tomu, aby ji využili k obchodu, ale ani to není nic nelegálního. Nevypadá to ideálně, ale nežijeme v optimální době. U společnosti La Factory jsme ale vystornovali jednu dodávku, protože ochranné pomůcky v té jedné dodávce neodpovídaly kvalitě.

Když jste stornovali jejich dodávku, snížili jste následně i ceny?

Ano, poté co jsme vystornovali objednávku, dohodli jsme se na snížení ceny za respirátor. Nejprve jsme to od nich nakupovali za 6,80 a teď jsme cenu snížili zhruba na 4 dolary. Navíc jsme také stornovali objednávky u La Factory, které byly v plánu na květen.

Proč?

Už jsme relativně zásobeni a tím, že chceme trochu utlumit centrální nákup, tak jsme si řekli, že už dodávky na květen nechceme.

Radek Švec, majitel La Factory, popisoval, jak se stal vlastně největším dodavatelem. Dle jeho slov pouze přišel na vrátnici a položil na stůl nabídku. Je to opravdu možné?

Takhle to ale teď chodí, protože my hledáme kohokoliv, kdo nám dodá ty výrobky, které jsou kvalitní a splní dodávky včas.

Mezi vaším resortem a Ministerstvem vnitra se například u medicínské masky ukázal cenový rozdíl. Proč vlastně vaše obchodní týmy spolu nespolupracují?

Tak oni si jedou svou linku čínských dodávek. Prvotně to mělo být tak, že to mělo dělat hlavně Ministerstvo zdravotnictví, ale nakonec se do toho zapojil ministr vnitra Jan Hamáček.

Konzultují s vámi obchody?

Oni si jedou vlastní linku, mají tam své vazby a podařilo se jim uzavřít obchody.

Když se zakládal váš obchodní tým, kontaktovali jste konzulát v Číně, který vám slíbil dodat seznam čínských firem, jež by dodávaly přímo pro váš resort. Následně se ukázalo, že vás předběhlo Ministerstvo vnitra. Jak to vnímáte?

Tam se ukázalo, že mají velkou roli kontakty. Byla výhoda vnitra a jejich kontaktů a také kontaktů pana Jaroslava Tvrdíka. Já ale takové vazby nemám, takže jsme se rozhodli to dělat standardním způsobem. Ale vnitro bylo úspěšné a řeší si to po své linii.

Reklama

Související témata:

Doporučované