Hlavní obsah

Co najdete na Seznam Zprávách k volbám, v nichž se hledá nástupce Čaputové

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Končící prezidentka Zuzana Čaputová. Svůj mandát se rozhodla neobhajovat.

Reklama

Slováci v sobotu v přímé volbě vybírají nástupce prezidentky Zuzany Čaputové. Volební místnosti jsou otevřené od 7 do 22 hodin. Na volebních lístcích je 11 kandidátů, dva z nich na poslední chvíli odstoupili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud se nestane něco nečekaného, měli by se Slováci v sobotu v noci dozvědět zprávu, že je čeká druhé kolo prezidentských voleb. Do toho z nynějších devíti kandidátů postoupí dva hlavní rivalové: Peter Pellegrini a Ivan Korčok.

Tato dvě jména – na jedné straně muže, který pomohl v návratu k moci Robertu Ficovi, a na straně druhé diplomata, jenž má blízko k opozici – dlouhodobě favorizují slovenské předvolební průzkumy.

Redakce Seznam Zpráv se dění na Slovensku věnuje dlouhodobě, v uplynulých týdnech jste mohli na našich stránkách najít řadu analýz a rozhovorů, které ilustrovaly, jaké nálady u východních sousedů před volbami panují.

Rozhovor

I přes rivalitu vládního a opozičního tábora se předvolební kampaň nesla v relativně klidném duchu, říká slovenská politoložka Soňa Szomolányi. Přesto se několik třecích ploch objevilo: „Peter Pellegrini dost neférově zaútočil na Ivana Korčoka, že kdyby mu to Macron nařídil, tak by poslal naše vojáky na Ukrajinu. Bylo to samozřejmě zavádějící a lživé, protože tuto pravomoc nemá prezident, ale parlament, kde má většinu vládní koalice.“

Sami uchazeči o prezidentský post shrnuli své postoje ve středeční televizní debatě. Po ní začalo platit moratorium, které potrvá až do sobotních 22 hodin.

Debatu pro vás sledoval středoevropský zpravodaj Seznam Zpráv Filip Harzer.

Co padlo ve vysílání RTVS

Slovenský prezidentský závod před prvním kolem voleb uzavřela ve středu večer televizní prezentace všech deseti kandidátů. Do kampaně ještě na poslední chvíli zasáhl lídr českého hnutí ANO Andrej Babiš. Podpořil Petera Pellegriniho.

Ještě než se v sobotu otevřou volební místnosti, můžete si „svého“ prezidenta vybrat i vy ve speciální volební kalkulačce, která porovnává vaše názory s programy a názory všech kandidátů.

Volební kalkulačka

Odpovězte na 42 otázek a zjistěte, který z kandidátů by mohl být ten „váš“. Vzhledem k tomu, že jde o slovenské volby, aplikace je dostupná ve slovenštině. Jako hlavní spolupracovník na Slovensku je portál Infovolby.sk.

Volit se na Slovensku začíná v sobotu 23. března o sedmé hodině ranní. Na Seznam Zprávách budeme dění u volebních místností a události, které budou hlasování doprovázet, sledovat v komentovaném online přenosu.

V Bratislavě bude na volebních štábech náš reportér Filip Harzer, který pro vás zprostředkuje atmosféru v týmech kandidátů. A pokusí se o rozhovory s postupujícími kandidáty.

Nedlouho poté, co se volební místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů, pro vás datoví analytici Kateřina MahdalováMichal Škop připraví vlastní predikci výsledků. Kdo postupuje do druhého kola, byste se na Seznam Zprávách měli dozvědět kolem půlnoci.

Naši „dataři“ pro vás pak v neděli připraví mapu ukazující, jak Slováci volili. Sami si budete moci prohlížet, komu lidé odevzdávali hlas, a to až na úroveň obcí.

A nabídneme vám také srovnávací profily obou postupujících kandidátů.

A ještě jeden pohled do redakční kuchyně: Na pondělní ráno pro vás komentář chystá slovenský publicista Samo Marec, který pravidelně publikuje ve SME a Denníku N.

Reklama

Doporučované