Hlavní obsah

Kandidátka SPD hájí jezdecký klub, který šetří policie

Foto: Facebook Evy Chromcové

Eva Chromcová je jedinou kandidátkou SPD ve druhém kolem voleb do Senátu.

Reklama

aktualizováno •

Karlovarská zastupitelka Eva Chromcová postoupila za SPD do druhého kola senátních voleb. Zatímco tak pokračuje v kampani, musí vysvětlovat spor, do kterého se dostal její jezdecký klub s městem.

Článek

Postup Evy Chromcové do druhého kola senátních voleb byl pro mnohé překvapením. A to i pro samotné členy hnutí SPD, za které operátorka zdravotnické záchranné služby a milovnice koňů kandiduje.

Právě aktivity Jezdeckého klubu Karlovy Vary – Stará Role, v němž je Chromcová členkou výboru, jí ale přidělávají trable před volbami. Zájmový spolek se v uplynulých měsících dostal do sporu s magistrátem Karlových Varů, jehož pozemky má jezdecký klub od roku 1998 ve výpůjčce.

Vedení města letos v červnu dospělo k názoru, že jezdeckému klubu vypoví smlouvu, protože byla špatně udělaná. Spolek se musí do konce září z pozemků vystěhovat, což však prakticky nemá jak učinit, protože na pozemcích stojí budovy ve vlastnictví klubu.

Aspirantka na senátorku a lídryně karlovarské kandidátky SPD, která ve městě získala 10,81 procenta, uvedla, že v případu probíhá i šetření policie – na základě podaného trestního oznámení proti jezdeckému spolku.

„Trestnímu oznámení osobně nečelím, bylo podáno na neziskovou organizaci / zapsaný spolek, ve kterém působím jako člen výboru,“ uvedla Chromcová Seznam Zprávám.

„Oznámení bylo opětovně podáno fyzickou osobou, která se domnívá, že spolek nefunguje podle právních předpisů a páchá trestnou činnost. Avšak z důvodů, že nově probíhá šetření Policií ČR, nerada bych se dále k tomuto případu vyjadřovat. Přesto zastávám názor, že každý, kdo má pocit, že něco není v souladu s právními předpisy, má nárok na to se obrátit na orgány veřejné moci,“ dodala.

Policie potvrdila, že na kauze pracuje. „Případ je v současné době ve fázi prověřování a usilovně se jím zabývají karlovarští kriminalisté,“ uvedl mluvčí policie Jan Bílek.

Politicky citlivé

Po uplynulém volebním víkendu se spor stal politicky pikantním, neboť proti Chromcové kandiduje ve druhém senátním kole Věra Procházková z ANO. Z tohoto hnutí je i karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová, jejíž Rada smlouvu o výpůjčce pozemků s jezdeckým klubem, v jehož výboru Chromcová působí, vypověděla.

Primátorka Ferklová uvedla, že vedení města v klubu provedlo kontroly na základě oznámení občana.

„Smlouvy s jezdeckým klubem byly podepsány před mnoha lety. Klub dostal do pronájmu areál. Před několika měsíci nám dorazila výzva, abychom si udělali kontrolu členů jezdeckého klubu. Podnět řešila i policie, ale na nic se nepřišlo. Udělali jsme v klubu interní audit, zda jsou dotace v pořádku a zda tam nejsou černé duše. Výsledkem bylo, že tato věc je v pořádku. Nicméně jsme zjistili, že měli špatně udělané smlouvy,“ řekla Seznam Zprávám karlovarská primátorka.

Vedoucí právního odboru karlovarského magistrátu uvedla, že jezdecký klub využívá pozemky v důsledku neoprávněně.

„Smlouvy, které jsou s jezdeckým klubem uzavřeny, jsou neplatné. Z toho důvodu je klub v areálu neoprávněně. Docházelo tam navíc k pronajímání, k čemuž nebyl souhlas. Docela jsme se o to hádali. Každopádně důvod výpovědi z nájmu je, že smlouvy jsou neplatné. Je třeba vztah narovnat,“ řekla Seznam Zprávám vedoucí právního odboru Dana Sárová.

Magistrát se podle ní chystá k převzetí areálu. „V souladu se zákonem musí na úřední desce viset buď záměr nájmu, nebo výpůjčky oněch pozemků. Máme už několik zájemců, tutově se přihlásí i ti současní,“ dodala šéfka právního oddělení.

Konflikt s rybáři

Předsedkyně výboru jezdeckého klubu Lucie Holá popsala zrod konfliktu uvnitř jezdeckého klubu. Podle ní mu škodí někdo z rybářů.

„Měli jsme problém s některými členy našeho klubu, kteří se starali o rybník. Z různých důvodů mezi námi skončila spolupráce. Jenže to se rybářům asi rozleželo v hlavě, začali nám škodit na městě, které přišlo s tím, že jsme porušili smlouvu o výpůjčce tím, že jsme pronajali pozemky. To nebyla pravda, byla to jen dohoda mezi členy klubu. Odboru majetku na magistrátu jsme to loni vysvětlili, město to akceptovalo a my si mysleli, že spor končí,“ řekla Seznam Zprávám Holá.

V letošním roce se věc začala přetřásat znovu. „Město provedlo kontrolu na dotacích, vše dopadlo v pořádku. To samé konstatovala policie, která se tím rovněž zabývala. Pak jsme se ale dozvěděli, že rada města nám vypověděla pozemky pro porušení smlouvy, aniž by to s námi někdo konzultoval či po nás chtěl stanovisko. Najednou se začalo řešit, že celá smlouva je od začátku neplatná. Vypověděli nám smlouvu ke konci září s pokynem k vyklizení pozemků,“ popsala předsedkyně klubu.

To bude podle Holé komplikované, protože na pozemcích se nachází budovy patřící jezdeckému klubu. „Klub existuje téměř 60 let, za tu dobu tam klub postavil řadu věcí. Požaduji po magistrátu písemné vysvětlení, abychom se vůbec měli o co opřít,“ uvedla vedoucí výboru klubu.

Magistrát chce výpověď projednat osobně s představiteli jezdeckého klubu, ti však nejdříve požadují od města písemné vysvětlení a podklady – jak vyplývá z dopisu klubu, který má redakce k dispozici.

„Město nás kontaktovalo, že se máme dostavit na jednání, kterého se zúčastní paní primátorka, odbor majetku, externí právník. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale dosud jsme nedostali od města žádné vysvětlení, proč nám smlouvu vypovídá. My jsme řekli, že chceme, aby se vše komunikovalo písemně, protože dosud nám kromě výpovědi nic nedošlo,“ vysvětluje Holá.

Jak v úvodu článku potvrdila kandidátka na senátorku Chromcová, věcí se znovu zabývá policie. „Pánovi (zástupci jezdeckého klubu odmítli sdělit jméno autora trestních oznámení, pozn. red.) se nelíbilo, jak to poprvé dopadlo, řeší to znovu. Obrátila se na nás policie s žádostí o součinnost,“ dodala předsedkyně výboru spolku Jezdecký klub Karlovy Vary - Stará Role.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření policie.

Reklama

Doporučované