Hlavní obsah

Glosa: Jde si vlastní cestou a vyhrává. Fenomén Kuba

Foto: Seznam Zprávy

Jihočeský hejtman Martin Kuba na snímku z roku 2021.

Reklama

Příběh muže, který má za sebou rychlý vzestup, poté bolestivý pád na dno a teď velký comeback.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nelze přehlédnout, že nejlepší výsledek v komunálních volbách ve velkých městech udělala ODS v Českých Budějovicích. Tedy tam, kde kandidovala samostatně. Přesto dokázala získat víc hlasů než koalice Spolu v ostatních krajských městech i v Praze.

Důvod je jednoduchý a najdeme ho na českobudějovické kandidátce jako číslo 8: Martin Kuba, jihočeský hejtman, který dostal nejvíc preferenčních hlasů. Muž, který působí jako tryskomyš a s neuvěřitelnou energií řeší spoustu témat.

V politice je Kuba – původní profesí lékař u českobudějovické záchranky a na jednotce ARO – zvláštním úkazem. Rebelem, který si jde vlastní cestou a vládám v nesnázích ukazuje jiná řešení. Tím, že vystupuje razantně, hlasitě a opakovaně, se stává jedním z nejviditelnějších politiků. Pečlivě buduje svůj obraz kompetentního muže.

Už za minulé vlády, když tehdejší premiér Andrej Babiš v covidu tápal, Kuba jako první zorganizoval velká očkovací centra. A jako alternativa vystupuje i teď, za Fialova kabinetu. Naposledy z role šéfa Asociace krajů vyzval kabinet k regulaci cen elektřiny. Nebo před tím, když mu sociální pomoc „jeho“ vlády přišla slabá, udělal v kraji vlastní.

Proti lídrům své ODS se postavil i v době, kdy přišli s rušením superhrubé mzdy, čímž se stát připravil o sto miliard korun. Kuba se marně dovolával garancí, ať vláda zároveň sníží výdaje v řádu desítek miliard, jinak snižování daní nemá cenu.

Martin Kuba si potrpí na to, že dělá praktická řešení. Není ideolog, ale pragmatik. Například zatímco jinde se vytvářejí antibyrokratické komise a vznikají analýzy, jak zeštíhlit, on rovnou koná: Zaskočeným úředníkům v krajském úřadě nejprve sebral bonusy a pak jich dvanáct procent propustil.

Volební analýza Seznam Zpráv:

Když si tohle všechno člověk poskládá dohromady, nabyde dojmu, že jihočeský hejtman se chystá vystřídat Petra Fialu – a jen čeká na jeho chybu. Ze strany Fialy je ve vztahu ke Kubovi znát minimálně ostražitost. Sám Kuba to ale odmítá a opakovaně v rozhovorech říká, že předseda ODS a premiér má jeho podporu, což ale neznamená, že musí mlčet k chybám koaliční vlády.

A dodává, že z Českých Budějovic se mu do Prahy ani nechce proto, že má malého syna a nechce se připravit o jeho dětství. Navíc v současné době, kdy se země potýká s několika krizemi zároveň, ve velké politice ani není o co stát. Zároveň není vyloučeno, že za pár roků Martin Kuba bude usilovat o nejvyšší mety, vždyť za půl roku mu bude teprve padesát let.

Co stojí za jeho dnešním úspěchem? V Jihočeském kraji i lidé, kteří mají ke Kubovi výhrady kvůli minulým vazbám na někdejšího bosse Pavla Dlouhého přezdívaného „kníže z Hluboké“, nakonec oceňují jeho kompetenci a energii. Zároveň jim možná imponuje i příběh muže, který má za sebou rychlý vzestup, poté bolestivý pád na dno a teď comeback.

Z velké politiky musel Kuba odejít v roce 2014, krátce po ostudném konci Nečasovy vlády, v níž byl ministrem průmyslu. Tehdejší zkušeností, kdy se kvůli jednotě nesměl ani náznakem zpochybňovat premiér nebo fungování na Úřadu vlády, vysvětluje, proč už dnes skutečně tolik nectí stranickou loajalitu – a raději své výhrady veřejně říká.

Martin Kuba dnes platí za bohatého člověka – po odchodu z politiky se vrhl na podnikání a trefil se do černého. Ještě před energetickou krizí se dal dohromady s partou „kluků“, kteří se ve startupu zabývali vývojem baterií pro uložení elektřiny ze solárních panelů. Zároveň začal systematicky pracovat na svém politické návratu a stavět v regionu novou ODS, když na kandidátky přitáhl osobnosti mimo politiku a také řadu političek.

Například českobudějovickou lídryní a pravděpodobnou primátorkou je Dagmar Škodová Parmová, socioložka a ekonomka, doposud děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity.

Anketa

Dopadly komunální volby dobře?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
Celkem hlasovalo 7252 čtenářů.

Reklama

Doporučované