Hlavní obsah

Minule za Starosty, teď za ANO. Liberecký náměstek změnil kandidátku

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Náměstek libereckého primátora Jiří Šolc.

Reklama

Náměstek libereckého primátora Jiří Šolc se rozhodl v letošních volbách změnit strany. Místo za Starosty bude kandidovat za hnutí ANO.

Článek

Liberecký náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc v minulých komunálních volbách kandidoval jako nezávislý kandidát za Starosty pro Liberecký kraj.

Letos na podzim už ale na kandidátce Starostů není. V kampani se objeví v barvách konkurenta – hnutí ANO.

„V podstatě na mě na kandidátce nezbylo místo a potom jsem stál před rozhodnutím, jestli své dvacetileté zkušenosti budu pro město a jeho rozvoj uplatňovat dál,“ uvedl náměstek pro Seznam Zprávy.

Na dotaz, proč přechází právě k hnutí Andreje Babiše, uvedl pouze: „Vyslyšel jsem nabídku politického subjektu ANO, které o mé zkušenosti a dovednosti stálo.“ Šolc je na kandidátce ANO na třetím místě, lídryní je liberecká radní Šárka Prachařová.

Šolc se podle svých slov na kandidátku nevešel, protože byla sestavována „stranicky“. „Na mě to místo nezbylo přesto, že jsem byl velmi platným a voličsky oblíbeným člověkem, který tady de facto Starosty v Liberci postavil na nohy,“ dodává náměstek.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a místní stranický šéf odmítá, že by na kandidátce dostali přednost straníci. Dodal také, že podle jeho informací Šolc dostal nabídku na místo vzadu na kandidátce.

Starostové pro Liberecký kraj

Starostové pro Liberecký kraj (zkratka SLK) je české regionální politické hnutí, které vzniklo před krajskými volbami v roce 2008, aby prosadilo efektivnější a transparentnější nakládání s krajskými prostředky a zajistilo rovnoměrný rozvoj celého Libereckého kraje. Hnutí SLK je úzce spjaté s hnutím Starostové a nezávislí. Zastupuje roli krajské buňky, ale má vyhrazenou pozici v celostátním předsednictvu a do evropských, senátních i sněmovních voleb kandidují společně.

„Na kandidátce na místech, která obsazují Starostové pro Liberecký kraj, je drtivá většina nestraníků. Tam je lidí, kteří jsou členové, asi šest. Místní členové a podporovatelé si rozhodli o pořadí na kandidátce. Já jsem do toho vůbec nezasahoval,“ uvedl hejtman Půta.

V roce 2018 pro Starosty v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL hlasovalo 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů.

Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní Starostové s ANO a ODS, v 39členném zastupitelstvu mají 31 hlasů.

Reklama

Doporučované