Hlavní obsah

Rakušan uhájil vedení STAN s „kimovskou“ podporou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan obhájil funkci.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí STAN si v Hradci Králové po sérii kauz vybírá nové vedení.

Článek

Vládní hnutí STAN zavítalo do Hradce Králové na mimořádný sněm, na kterém si v sobotu zvolí nové vedení. Sněmu se účastní rekordní počet delegátů, do kongresového centra u břehu Labe jich přijelo přes 300.

Dosavadní předseda Vít Rakušan ve volbě neměl protikandidáta. Z odevzdaných 297 hlasů získal 292 hlasů, tedy 98,3 procenta delegátů. „Slyšel jsem v kuloárech, že jsem měl kimovsky dlouhý proslov, kimovsky silnou podporu jsem získal. Beru to jako výraz důvěry i škodolibosti, ale přesto si podpory vážím a děkuji,“ glosoval své zvolení staronovým šéfem STAN.

Prvním místopředsedou hnutí se stal Lukáš Vlček. Řadovými místopředsedy se stali exposlanec Jan Farský, poslankyně z Moravskoslezské kraje Michaela Šebelová, zastupitel z Plzeňského kraje Pavel Čížek a pražský poslanec Jan Lacina. Překvapivě neuspěla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová.

Mimořádné setkání STAN uprostřed léta se koná z důvodu několika kauz, které v uplynulých měsících „trefily“ čelní funkcionáře hnutí. Vše vyvrcholilo červnovým případem Dozimetr, kvůli kterému putoval do vazby předseda pražské organizace Starostů Petr Hlubuček a lobbista Michal Redl, který měl blízko k několika předním členům hnutí.

Právě o Hlubučka se hned v úvodu ironicky otřela moderátorka sněmu a středočeská hejtmanka Petra Pecková.

„Zatímco některé politické strany nemusejí dary od svých dárců, kteří jsou obvinění nebo obžalovaní, vracet, protože jak se ukázalo, tak k nim nenašli vlastně vůbec žádné smlouvy, tak STAN už pár těch darů vrátil. Tak pochopme, že někde se začít šetřit musí. Jsme tu jen za byt a za stravu, tím myslím ne za byt ve Španělsku, ale za pokoj tady v hotelu,“ narážela Pecková na byty Hlubučka ve Španělsku, jejichž financování po odhalení Seznam Zpráv neuměl Hlubuček hodnověrně vysvětlit.

Hnutí STAN je po ODS druhým nejsilnějším subjektem ve vládě. Předseda kabinetu Petr Fiala tudíž potřebuje, aby se situace u Starostů stabilizovala. Do Hradce přijel Starosty osobně pozdravit. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a šéf koaličních Pirátů Ivan Bartoš poslali zdravici ve videu.

Premiér ocenil vládní spolupráci s hnutím STAN. Zmínil, že je ve vládě kvůli probíhající válce na Ukrajině čekají složité kroky. „Právě teď potřebuje Česká republika dobrou vládu. Musíme pro naši zemi zajistit energetickou bezpečnost, kterou minulá vláda trestuhodně zanedbala. Předsedáme Evropské unii, pomáháme Ukrajině, musíme zvládnout důsledky inflace. Nesmíme v této naši společné misi zklamat,“ prohlásil v kongresovém centru Aldis předseda vlády.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala na sněmu STAN.

Následně pochválil představitele STAN ve vládě. „Naše koaliční vláda funguje dobře, na čemž mají významný podíl i členové vlády za STAN. Příkladně zvládáme uprchlickou krizi díky ministru vnitra Vítu Rakušanovi. Chci Vítkovi opravdu poděkovat za spolupráci, skutečně to není fráze. Jozef Síkela musí dnes a denně řešit dědictví minulé vlády, která podcenila energetickou bezpečnost a nedokázala nás zbavit závislosti na Rusku. Podíl na přípravě evropského předsednictví má Mikuláš Bek, který věnoval veškerou energii, abychom uspěli. Děkuji i Petru Gazdíkovi za jeho práci na MŠMT,“ uvedl Fiala.

Ocenil, že STAN rychle reagoval na kauzu Dozimetr. „Váš ministr školství Petr Gazdík okamžitě odstoupil, aniž by čelil jakémukoliv obvinění. To je změna politické kultury oproti předchozím rokům,“ dodal premiér Fiala.

Smutní rekordmani

Šéf hnutí Vít Rakušan byl směrem k hnutí značně sebekritický. Mimo jiné zmínil, že STAN je rekordmanem v tom, za jak krátkou chvíli se uskupení dostalo do tolika problémů. Veřejně se omluvil za zklamání, která způsobila série nedávných kauz.

„Naše hnutí se ocitá v nejsložitější době za celou svou existenci. A to paradoxně krátce poté, co zažilo svůj největší úspěch. Novou trajektorii musíme nastavit právě dnes. Je potřeba si říci, že si za to můžeme sami. Nebuďme ublížení, nedělejme ze sebe oběť, bylo by to nepravdivé. Jestli jsme obětí, tak vlastní nezkušenosti a nepřipravenosti, možná naší puberty,“ uvedl Rakušan v úvodu svého kritického vystoupení.

Delegáty vyzval k restartu. „Musíme se vzpamatovat ze svých problémů, chceme nepopulistickou a praktickou politiku. To jsme my, proto jsme tady. Ne problémy, ne kauzy, ne zlodějiny, ale poctiví lidé, kteří jsou tady,“ prohlásil ministr vnitra.

Rakušan ve svém emotivním proslovu k volbě předsedy zdůrazňoval ideové směřování STAN, které je podle něho v rámci české politické scény unikátní - a to princip decentralizace. Zároveň vyzval, aby do vedení kandidovali jen lidé, kteří jsou ochotní pracovat a mít členství ve vedení jako neplacený pracovní úvazek.

Postěžoval si zároveň, že takováto opora mu v poslední době ve vedení chyběla. „Potřebuju vedení lidí, kteří chtějí pracovat. Než tady vystoupíte, rozmyslete se, jestli jste schopní dostát tomuto mému zadání. Musíme být tým profesionálů,“ dodal.

Mužem č.2 hnutí STAN se stal poslanec a někdejší starosta Pacova Lukáš Vlček z Vysočiny. Sázka na něho byla přáním šéfa hnutí Rakušana. Nový 1. místopředseda hnutí se zaměří na vnitřní fungování Starostů. „Chci profesionalizovat naše hnutí a ukotvit jej v první politické lize,“ uvedl ve svém kandidátském projevu.

Ve volbě neměl protikandidáta a z odevzdaných 294 hlasů jich získal 291.

Reklama

Doporučované