Hlavní obsah
Online

ONLINE: Poražený Pellegrini už soupeře označil za toho, kdo chce válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vládní prezidentský kandidát Peter Pellegrini. Foceno po skončení projevu, ve kterém uznal vítězství svého soupeře Ivana Korčoka v prvním kole.

Reklama

aktualizováno •

Slováci vybrali v prvním kole voleb dvojici mužů, kteří mohou vystřídat v prezidentském paláci Zuzanu Čaputovou. Postup do druhého kola si zajistili bývalý šéf diplomacie Ivan Korčok a šéf parlamentu Peter Pellegrini.

Článek

Online přenos jsme již ukončili, děkujeme za pozornost.

Nejdůležitější informace

  • Volební místnosti byly ve většině otevřeny od sedmi hodin do 22:00, ve dvou případech déle. K volbám přišlo necelých 52 % oprávněných voličů.
  • Slovenští voliči vybírali z devíti kandidátů. Do druhého kola postoupili dlouhodobě favorizovaní Peter Pellegrini, šéf vládní strany Hlas, a diplomat Ivan Korčok, který má blízko k opozici. Mírným překvapením je vítězství Korčoka v prvním kole voleb, získal 42,5 % hlasů. (U Pellegriniho šlo o 37 %.)
  • Datoví analytici Seznam Zpráv Kateřina Mahdalová a Michal Škop už ve 23:30 zveřejnili přesnou predikci výsledků. Dění ve štábech vítězných kandidátů sledoval v Bratislavě reportér Filip Harzer.
  • Druhé kolo je plánované na 6. dubna. Nový prezident se ujme úřadu 15. června.
  • Ivana Korčoka přijel podpořit Michal Šimečka

    Do Korčokova štábu dorazil i předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka. „Jsem optimista, vyzývám ty, kdo ještě nešli volit, aby využili svého práva. Rozhodujeme o budoucnosti,“ říká a apeluje na mobilizaci ve druhém kole.

    Michal Šimečka ve štábu Ivana Korčoka.Video: Filip Harzer

  • Korčok si za sídlo vybral hotel v Bratislavě

    Prezidentský kandidát Ivan Korčok má sídlo svého štábu v hotelu Falkensteiner, kam má dorazit zhruba za hodinu.

  • Harabin bude výsledky sledovat z pizzerie

    Bývalý slovenský ministr vnitra Štefan Harabin si za sídlo svého předvolebního štábu vybral pizzerii.

  • Volby se snaží ovlivnit i známý politický provokatér

    Sám přiznává, že nemá šanci vyhrát. Předseda hnutí SLOVENSKO (dříve OLaNO) Igor Matovič se rozhodl kandidovat prý proto, aby „kryl záda“ demokratickému kandidátovi, za kterého považuje Ivana Korčoka. Matovič je pověstný ostrými výroky pronášenými na adresu politických konkurentů.

    V jedné z předvolebních debat před prvním kolem Matovič prohlašoval, že na Petera Pellegriniho existuje kompromitující materiál osobní povahy, který mají k dispozici redakce slovenských médií.

    „Váhají, zda to zveřejnit. Je to ve veřejném zájmu, ale zasahuje to do jeho soukromí,“ tvrdí expremiér. Sám má prý k materiálům přístup a zvažuje, že je zveřejní, pokud je neuveřejní média, ve kterých vidí hlavního hybatele kampaně. Nic takového ale neudělal a ani se nepotvrdila pravdivost jeho slov.

    Foto: Jozef Jakubčo/SME, Profimedia.cz

    Igor Matovič (vlevo) kritizuje předsedu Národní rady Petera Pellegriniho i kvůli tomu, že se podílí na politice vlády Roberta Fica.

    Igor Matovič je bývalý premiér z let 2020 až 2021, jehož vládu položila do značné míry nespokojenost koaličních partnerů s jeho řízením. V čele kabinetu ho pak vystřídal Eduard Heger a Matovič se přesunul do křesla ministra financí. I v této pozici ale později dalším stranám vadil, což nakonec vedlo i k pádu Hegerovy vlády.

  • Volby skončí ve 22:30

    Volby skončí až ve 22:30, a to kvůli zpoždění předsedy místní volební komise v sobotu ráno. Podle ČTK to také znamená, že se v zemi posune volební moratorium. Až po uzavření všech volebních místností může statistický úřad začít zveřejňovat průběžné výsledky hlasování.

  • Podržtaška Pellegrini? Fico na něj má páky, říká politoložka

    „Sedni! Podrž,“ úkoluje kandidát Ivan Korčok chundelatého psa. „Páníčka má poslouchat pejsek, ne prezident,“ pokračoval ve volebním spotu, který zveřejnil v den, kdy oficiálně oznámil kandidaturu šéf parlamentu a lídr strany hlas Peter Pellegrini.

    Narážka na páníčka a psa má nepochybně cílit na vztah premiéra Roberta Fica a jeho koaličního partnera Pellegriniho. Ten, ačkoli těsně po loňských parlamentních volbách tvrdil, že nebude ničí „podržtaškou“, od svých kritiků právě tuhle přezdívku získal. A právě tašku dává Korčok podržet psovi ve svém volebním spotu.

    Volební spot Ivana Korčoka, ve kterém se vymezuje vůči protikandidátovi.Video: facebook/Ivan Korčok

    Přezdívka „podržtaška“ zaznívala na Pellegriniho adresu opakovaně při sérii opozičních demonstrací proti vládním změnám v systému prokuratury a trestním zákoníku.

    Robert Fico sice Pellegriniho zatím oficiálně nepodpořil, ale strana Směr jeho kandidaturu propagovala například během setkání, které organizovala k MDŽ.

    „Velmi by mě překvapilo, kdyby Robert Fico Petera Pellegriniho v druhém kole nepodpořil, protože on má na něho (na Pellegriniho) páky. Víc než deset let spolu spolupracovali. A i přesto, že se Pellegrini pokusil emancipovat a založil stranu Hlas, tak od vzniku společné koalice jde Pellegrini ve všem, co Fico vyžaduje a jak si svou vládu představuje, premiérovi na ruku,“ zhodnotila vztah obou mužů slovenská politoložka Soňa Szomolányi v podcastu 5:59.

  • Dva hlavní kandidáti se liší v názoru na pomoc Ukrajině

    Peter Pellegrini v pondělní debatě s Ivanem Korčokem zopakoval heslo Ficovy vládní koalice o „ani jednom náboji Ukrajině“, zastavení bojů a mírovém řešení. Ostatně i ministr zahraničí Juraj Blanár tento týden v Praze zopakoval, že Slovensko bude Ukrajině pomáhat jen humanitárně a nezapojí se do české iniciativy, která se snaží Kyjevu zajistit nezbytnou munici.

    Postoj české vlády, která politiku Bratislavy kritizuje, Pellegrini v té souvislosti označil za militantní. „Česká vláda dělá velkou chybu a budoucnost ukáže, že to bylo z její strany špatné rozhodnutí,“ řekl ke krizi ve vztazích s Českem. „Povýšili agendu nad vzájemné vztahy,“ uvedl a později dodal, že „Slováci nejsou váleční štváči“.

    „Mír, o kterém hovoříte, to je kapitulace,“ reagoval Korčok. „Mluvíte (vládní koalice) jako mírotvorci, ale neděláte pro ten mír vůbec nic, jen hazardujete se zahraniční politikou. Spojenci už se s vámi bojí sdílet informace,“ řekl bývalý ministr zahraničí a diplomat.

    Foto: Repro RTVS

    Středeční debata všech prezidentských kandidátů ve veřejnoprávní stanici RTVS.

    „Souhlasím se slovy Svatého otce. Je čas najít odvahu na vyvěšení bílé vlajky a zastavit zabíjení,“ řekl potom Pellegrini při další debatě ve středu s odkazem na nedávné výroky papeže Františka. Ten mluvil právě o bílé vlajce, což si řada lidí vykládá jako výzvu Ukrajině ke kapitulaci. Papež později uvedl, že jeho slova byla chybně interpretována.

    Podle Korčoka je slovenský zájem nedopustit, aby v 21. století zkoušel někdo jako Putin měnit státní hranice silou. „Mír na Ukrajině může být už zítra. Může být tehdy, když režim v Kremlu přestane zabíjet,“ reagoval na dotaz o „spravedlivém míru“.

  • Volby se protáhnou o 20 minut

    Volby skončí až ve 22:20. Dvacetiminutové prodloužení způsobilo zkolabování člena komise v Senici, píše web Sme.sk.

  • Momentky z kampaně Ivana Korčoka

    Foto: FB/Ivan Korčok

    Korčok v únoru „lovil“ voliče i v Praze a v Brně, kde se zúčastnil diskuzí s veřejností. Dorazili hlavně mladí lidé. Slováci v prezidentských volbách nemohou volit korespondenčně ani na velvyslanectví. Odevzdat hlas lze jen fyzicky na území Slovenska. Na snímku setkání s voliči v Prešově.

    Foto: FB/Ivan Korčok

    V úterý Korčok zorganizoval poslední volební mítink na Náměstí svobody v Bratislavě. Dorazily na něj tisíce lidí. Skandovala se hesla známá z protivládních demonstrací, například o tom, že je Pellegrini „Ficova podržtaška“ a že by měla odstoupit ministryně kultury Šimkovičová. Na pódiu se ale neobjevili aktivní politici. Korčoka podporují opoziční strany PS, SaS a KDH.

    Foto: FB/Ivan Korčok

    Původní slogan „Slušně, ale rázně“ diplomat v závěru obměnil heslem „Sloužit lidem, ne politikům“.

  • Jak favorité voleb tráví čas

    Favorité voleb ukazují, jak tráví čas voleb. Příspěvek od zpravodaje SZ Filipa Harzera.

  • Raději proruský Harabin než koaliční partner

    Předseda Slovenské národní strany (SNS), nejmenší součásti Ficovy vládní koalice, Andrej Danko v pondělí odstoupil z prezidentského klání. Nacionalistický a proruský politik podpořil ještě radikálnějšího bývalého předsedu Nejvyššího soudu Štefana Harabina, kterému průzkumy před prvním kolem připisují třetí místo.

    „Aby se národní síly netříštily,“ odůvodnil svůj krok. „Vím, že tak jako já zastávám mnohé názory, zastává je i on,“ dodal Danko.

    Na jeho kroku je pozoruhodné i to, že Danko upřednostnil Harabina před šéfem další koaliční strany Hlas Peterem Pellegrinim, který má i faktickou podporu Ficova Směru. Danko ho ale kritizuje dlouhodobě, považuje ho za příliš liberálního, byť i Pellegrini například podporuje zdrženlivou politiku současné vlády vůči Ukrajině.

    Foto: Repro: Slovenská národná strana/Facebook, Seznam Zprávy

    Andrej Danko (vpravo) zdůvodňuje své rozhodnutí podpořit Štefana Harabina.

    Už začátkem roku Dankovi vadilo, že Pellegrini nemluví o svém soukromí. „Každý kandidát se musí připravit na to, nejen jestli se umí usmívat, ale i kolik má dětí, koho má rád, s kým žije, z čeho je financována kampaň. A pak si lidé vyberou,“ uvedl v lednu lídr SNS. Následně si postěžoval, že dnes je nejhorší být „bílý chlap, který miluje ženy“.

    K detailům svého soukromého života se Pellegrini skutečně často nevyjadřuje. Jeho strana nevede aktivní homofobní rétoriku, zároveň ani neprosazuje politiku, která by na Slovensku zlepšila postavení LGBT+ lidí, tedy gayů, leseb, bisexuálů, trans lidí a dalších queer osob.

  • V jedné z bratislavských škol je zatím účast přes 40 %

    Ve volební místnosti ve škole v bratislavské části Karlova Ves zatím hlásí účast něco přes 40 procent. Hlasování končí ve 22 hodin a odhadují tu, že výsledky budou kolem půlnoci.

    Foto: Filip Harzer

    Volby v bratislavské části Karlova Ves.

  • Vyloučený člen komise v Bratislavě vyhrožoval, že si přinese zbraň

    Do volební místnosti v Bratislavě přivolali policii. Muž vyhrožoval, že si přinese zbraň. Podle mluvčí Petržalky Márie Halaškové incident způsobil odvolaný nominant jedné z politických stran, která ho předtím nominovala za člena okrskové volební komise. Informoval o tom web SME.

    Strana ho již dříve na žádost okrsku odvolala, neboť se mělo jednat o konfliktní osobu. „Přesto přišel a nemohl pochopit, že byl odvolán. Začal vyhrožovat, že si přinese zbraň,“ řekla TASR Halašková s tím, že v reakci na tuto výhrůžku byla přivolána hlídka státní policie.

    Slovenská tisková agentura TASR později napsala, že muž byl agresivní. Vyloučený člen výboru vyhrožoval, že si přinese zbraň, protože ho strana o odvolání neinformovala a dozvěděl se to až na místě.

  • Snímek z únorového setkání prezidentů

    Končící prezidentka Zuzana Čaputová pravidelně pořádala setkání se svými předchůdci. Při posledním společném obědě letos v únoru řekla, že jsou pro ni zajímavé jejich vzpomínky na důležité politické události z minulosti.

    „Je úplně přirozené, že na některé věci máme rozdílné pohledy, ale navzdory tomu spolu umíme diskutovat i se společně zasmát,“ napsala tehdy Čaputová na sociální síti Facebook. Vyjádřila naději, že na tradici společných setkání naváže i její nástupce.

    Foto: Facebook Zuzany Čaputové

    Slovenští prezidenti během společného únorového oběda. Zleva Andrej Kiska, Rudolf Schuster, Zuzana Čaputová a Ivan Gašparovič. První prezident nezávislého Slovenska Michal Kováč zemřel v roce 2016.

  • Banská Bystrica jako prezidentské město

    „Město olympijských vítězů.“ Tak se Banská Bystrica označuje díky několika svým úspěšným olympionikům, například biatlonistce Anastasii Kuzminové. V roce 2017 neslo město dokonce titul evropského hlavního města sportu.

    Už dnes si s pravděpodobností hraničící s jistotou přidá další titul, tentokrát výsostně politický. Oba favorité slovenských prezidentských voleb, Peter Pellegrini a Ivan Korčok, se totiž v Banské Bystrici narodili a zakládají si na tom.

  • Žebříček transparentnosti: Korčok první, Pellegrini vzadu

    Podle organizace Transparency International Slovensko (TIS) měl ze všech 11 kandidátů nejtransparentnější kampaň, co se financování a výdajů týče, Ivan Korčok. Relativně dobře si vedli i nacionalista Štefan Harabin a kandidát maďarské menšiny Krisztián Forró.

    Na chvostu transparentnosti skončil Peter Pellegrini, kterému platí kampaň jeho strana Hlas. Podle TIS navíc rozsah jeho kampaně neodpovídá přiznaným výdajům. Pro kampaň platí limit 500 tisíc eur, v přepočtu 12,6 milionu korun. 

    Zakázaná je kampaň organizovaná třetími stranami. I na ni ale došlo. Do schránek po celém Slovensku dvakrát přišlo vydání měsíčníku Extra Plus. Ten přitom za normálních okolností stojí pět eur. Časopis s Pellegriniho fotografií na obálce vykresloval předsedu Národní rady v pozitivním světle. Jeho rivala Korčoka naopak hanil. Pellegrini tvrdí, že s periodikem nemá nic společného.

    Foto: Extra Plus/Repro SZ

    Měsíčník Extra Plus s Peterem Pellegrinim na titulní straně.

Reklama

Hlavní zprávy