Hlavní obsah

Berete si občany jako rukojmí svých firem, vyčetla Nerudová Babišovi

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš s manželkou Monikou při příchodu na debatu.

Reklama

Poslední televizní debaty před prezidentskými volbami se poprvé zúčastnil i Andrej Babiš. Diskuze s jeho největšími konkurenty Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem je jejich první společné střetnutí.

Článek

Červený koberec, drony a hostesky. Prezidentskou debatu Cesta na Hrad pojala televize Nova velkolepě. Po podvečerní diskuzi pětice kandidátů nepatřících mezi favority se v hlavním vysílacím čase před kamerou střetne trojice favoritů - Danuše Nerudová, Andrej Babiš a Petr Pavel. V průběhu debaty to mezi Pavlem a Babišem jiskřilo, zejména u debaty o covidu.

Andrej Babiš začal debatu velice mírně, Nerudové hned dal kytku, protože si prý všiml, že Petr Pavel na ni byl v předchozí debatě ostrý. „Ještě pro pana generála mám originál čepici Silné Česko,“ řekl Babiš. Reagoval tak na středu, kdy Pavel nechal pro Babiše na prázdném stolku na televizi Prima svoji červenou čepici „generál“.

+5

Tím předávání dárků nekončilo. Petr Pavel si pro Babiše rovněž připravil dárek. Rýpl si do jeho nedávné návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. „Všiml jsem si, že v poslední době má rád makronky, tak jsem jich pár přinesl,“ podal Babišovi papírový pytlík.

I on si pro Nerudovou připravil pugét. Nerudová tentokrát svým protivníkům žádný dárek nepřinesla.

Hned na začátek si moderátor pro kandidáty připravil poněkud nečekané téma - covid a covidová pomoc bývalé vlády Andreje Babiše. Nerudová s Pavlem tak měli možnost Babiše zkritizovat za chaos, který podle nich jeho vláda způsobila, především u podnikatelů.

„Tady jsme propadli ve srovnání s ostatními státy,“ uvedla Nerudová. Pavel o Babišovi řekl, že nebyl za covidu dobrý manažer. Sám Babiš se bránil tím, že za vlády Petra Fialy na covid zemřelo dalších sedm tisíc lidí. Pavla a Nerudovou označil za „kandidáty této vlády“.

U tématu covidu se do sebe Babiš s Pavlem i lehce pustili. Babiš generála ve výslužbě zkritizoval za to, že „nedělal nic pro naši zemi“. „Kde byl pan Pavel? Ve výslužbě, nic nedělal, čtyři roky se připravoval na tuto funkci, když my jsme s armádou bojovali s covidem,“ uvedl Babiš.

„Odešel jsem do důchodu, chtěl jsem být ale užitečný. Krátce poté začal covid, založil jsem proto Spolu silnější, dal jsem dohromady odborníky a tehdejšímu panu premiérovi jsme dávali doporučení a snažili se pomáhat. Myslím, že na důchodce to nebylo úplně špatné,“ usmál se Pavel. Babiš však tuto jeho pomoc hned označil za kampaň. „To už byla kampaň, kdo byl v jeho týmu odborníků? Kolář. Pro lidi neudělal téměř nic,“ odvětil Babiš.

Nerudová se do Babiše pustila kvůli nízkým úrokovým sazbám. „Vaše firmy z holdingu jsou předlužené a vy si berete občany jako rukojmí, potřebujete velmi levný úvěr,“ řekla. Babiš ji odbyl tím, že je jen teoretičkou, která nikdy nebyla v žádné firmě a pracovala jen pro stát. „Vy jste s Maláčovou akorát dělaly PR,“ řekl jí.

Babiš se poprvé vyjádřil i k tomu, že moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák z jeho strany ANO uvedl, že Babiše za prezidenta volit nebude. „Já jsem pana Vondráka přesvědčoval, aby přišel do hnutí. Udělal kariéru, je hejtman, zbytek nechám bez komentáře. Myslím, že všichni si o tom udělají ten správný obraz,“ řekl k tomu Babiš.

Hejtman Vondrák z ANO Babiše volit nebude

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák chce volit Petra Pavla. Důvody, proč nebude volit svého stranického šéfa, vysvětlil v rozhovoru.

Červený koberec pro kandidáty

Redaktoři Seznam Zpráv sledují poslední velkou prezidentskou debatu přímo na místě. „Kandidáti přijíždějí k červenému koberci, kde zapózují fotografům. Poté je přivítají šéf zpravodajství i ředitel televize,“ popsali Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, kteří na debatě Novy natáčejí svůj politický podcast Vlevo dole.

Čtvrteční debata na Nově je jediná, kam se rozhodl přijít Andrej Babiš. Ten se ve večerní debatě utká s dalšími dvěma favority Danuší Nerudovou a Petrem Pavlem.

Petr Pavel se do sídla televize nechal přivézt černým jeepem, přijel jako první. Doprovodila ho i manželka. „Jsem docela zvědavý a těším se na to,“ řekl na to, že se poprvé utká s Babišem.

„Doufám, že nerozhodnutí voliči se rozhodnou pro mě. Debaty, kde je devět kandidátů, ani moc nemají smysl. Tři kandidáti v debatě jsou akorát,“ řekl při příchodu do televize Babiš.

Už v podvečer od 17 hodin se na stejné televizi uskutečnila debata pětice kandidátů, kteří se neřadí k favoritům. Ti nakonec debatovali jen ve čtyřech, protože hned na začátku debatu opustil senátor Marek Hilšer, který označil tento formát za nefér.

Marek Hilšer z debaty předčasně odešel

Rozdělení kandidátů do dvou skupin označil senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer za neférové podmínky. Z debaty na Nově proto hned na začátku odešel.

Ještě před tím, než odešel, se potřesením rukou rozloučil s protikandidáty i moderátorkou a na stolku místo sebe nechal alespoň svůj zarámovaný portrét.

„Občané mají právo na to, aby kandidáti postupovali podle stejných podmínek. Podmínky si tady ale určují nějací mocní, ať si do toho dosadí, kdo chce, co chce,“ řekl novinářům.

S přispěním Lucie Stuchlíkové a Václava Dolejšího

Reklama

Doporučované