Hlavní obsah

Babišovy „válečné“ billboardy firma nestáhne. Zákon podle ní neporušují

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Plakát kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO).

Reklama

aktualizováno •

Spolek Mluvme spolu požaduje stažení plakátů s Andrejem Babišem, kde slibuje: „Nezavleču Česko do války.“ Podle reklamní společnosti BigMedia, u které si prezidentský kandidát plochy objednal, ale neporušují zákon.

Článek

Spolek Mluvme spolu poslal otevřený dopis společnosti BigMedia, ve kterém firmu vyzývá, aby stáhla reklamní plakáty Andreje Babiše. Na těch je slogan: „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“

Podle spolku se billboardy pokoušejí vzbuzovat v lidech strach ze zatažení do války. Navíc podle nich Babišovo gesto připomíná gesto v amerických náborových plakátech.

„Billboard naznačuje, že pokud se stane prezidentem druhý kandidát, který byl vojákem z povolání, zavleče Česko do války. Tento billboard rozhodně strach působí a manipulace strachem je jeho evidentním účelem. Věříme, že budete všem měřit stejným metrem a naší žádosti obratem vyhovíte,“ stojí v otevřeném dopisu iniciativy Mluvme spolu.

Společnost BigMedia vyhovět spolku ale odmítá. „Za obsah reklamního sdělení zodpovídá zadavatel, a proto se v případě dotazů obracejte na něj,“ napsal jednatel společnosti BigMedia Marek Pavlas v odpovědi na otevřený dopis.

„Mezi našimi klienty neděláme rozdíly z důvodu názorových sympatií nebo příslušnosti k preferované politické straně. Pokud tedy zadané reklamní sdělení neporušuje zákon, kampaň vždy šíříme, bez ohledu na kvalitu a obsah sdělení,“ uvedl dál ve vyjádření Pavlas. Další komentář, nebo rozhovor k tématu redakci Seznam Zpráv odmítl.

Spolek Mluvme spolu si podobně jako Babiš loni v dubnu pronajal reklamní prostory společnosti BigMedia na vylepení billboardu. Jako první na to upozornil Deník N. Plakát vyzýval lidi k podpoře nákupu zbraní pro Ukrajinu. Na billboardu byla fotografie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a QR kód vedoucí na sbírku ukrajinské ambasády pro nákup výzbroje pro napadenou zemi.

BigMedia však billboard po měsíci a půl stáhla. Svůj krok zdůvodnila tím, že si lidé stěžují, že u nich billboard vyvolává strach.

Podle Pavlase reklama spolku Mluvme spolu chybovala ve dvou bodech, jedním z nich mělo být vyvolávání strachu. Jinak ale spolek nesplňoval podmínky pro šíření reklamy na střelné zbraně a střelivo. Podle zákona může být taková reklama cílena pouze na odborníky a podnikatele v oblasti střelných zbraní, případně se musí místo reklamy ke střelným zbraním vztahovat.

Společnost BigMedia se loni odvolávala i na jiný článek zákona o regulaci reklamy. Podle něj reklama nesmí podporovat u mladistvých chování ohrožující jejich zdraví, psychický nebo morální vývoj či je nevhodným způsobem ukazovat v nebezpečných situacích.

„Reklamní motiv vzbuzuje u veřejnosti negativní reakce z avizovaného násilí,“ uvedla firma.

Spolek Mluvme spolu však tvrdil, že firmu s obsahem seznámili dopředu a na základě jejích připomínek dokonce sdělení před vylepením upravili. Poukázal také na to, že sbírku na obranu Ukrajiny podpořily orgány České republiky či ukrajinská ambasáda.

Skupina BigBoard, do které BigMedia spadá, se bránila, že samotná firma Ukrajinu podpořila částkou přesahující dva a půl milionu korun, a zadavatelům podobných plakátů poskytli výhodnější podmínky.

„Celkem jsme vylepili plakáty a spustili spoty v počtu více než 450 kusů. V porovnání s tím je jeden plakát, na který se sešly stížnosti, pouhými a zanedbatelnými 0,2 procenta,“ sdělila dříve Novinkám mluvčí společnosti Pavlína Stránská.

Strašení válkou

Zatažením do války pokládá prezidentský kandidát Petr Pavel za „zbabělost a zneužívání strachu“, řekl dnes na brífinku, kde se sešel s Danuší Nerudovou. Dodal, že kvůli zkušenostem z války mu na míru záleží víc než řadě politiků. Slogan Andreje Babiše „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“ naráží na to, že Pavel je vysloužilým vysokým představitelem české armády a NATO.

„Jsem poslední, kdo by chtěl zemi vtáhnout do války,“ uvedl Pavel. Dodal, že celá jeho práce v NATO byla o tom, jak mír udržet, prezentovat sílu Aliance a odrazovat možné agresory od útoku na její členy.

Strašení válkou, zatažením do války či vyhlášením mobilizace je zbabělost a podlost nejhlubšího zrna, uvedl dnes Pavel. „Je to zneužívání strachu ve vlastní politický prospěch,“ řekl. Má podle něj smysl chránit mír a usilovat o něj. Doplnil, že jako voják by nikoho do konfliktu netlačil. „Armády plní politické zadání, války začínají politici,“ uvedl.

Konfrontační kampaň hájil v pořadu Ptám se já místopředseda ANO Karel Havlíček:

„Lidé mají strach z války. Chtějí mír, chtějí, aby se situace zklidnila. Pan Babiš jasně řekl, že mezinárodní společenství musí usilovat o to, aby se válka ukončila,“ řekl Havlíček.

Na dotaz, jestli chce Pavel Česko zavést do války, řekl: „To netvrdíme. Říkáme, že Česko už má jednoho náčelníka generálního štábu, a není nezbytné, aby druhým byl ještě prezident. Česká společnost dnes řeší závažnější problémy, z ekonomického, sociálního a energetického ohledu. A se vším respektem, tam je pan Pavel vedle,“ dodal Havlíček.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakci společnosti BigMedia na žádost o rozhovor, nebo další komentář.

Reklama

Doporučované