Hlavní obsah

Volební účet neúspěšné prezidentské kandidátky Rohanové je terčem exekutora

Foto: Archiv Denisy Rohanové

Denisa Rohanová

Reklama

Denisa Rohanová, která chtěla zasáhnout do prezidentských voleb, má na svém transparentním účtu opět problémy s exekutorem. Část peněz, které má poslat na charitu, proto podle svých slov raději vybrala v hotovosti.

Článek

Na transparentní účet pro prezidentské volby, který si zřídila šéfka České asociace povinných Denisa Rohanová, se po několika měsících znovu zaměřil exekutor.

Zablokoval ho do minusu téměř půl milionu korun, strhl si z něj také tři platby v celkové výši 19 942 korun.

Rohanová tvrdí, že na to nemá právo. „Čekám, až mi k tomu pošle všechny dokumenty. Není to moje exekuce,“ řekla Seznam Zprávám někdejší uchazečka o Hrad.

Z jejího transparentního účtu lze rovněž vyčíst, že v první polovině ledna provedla dva výběry v celkové hodnotě 19 500 korun.

Jde prý o peníze, které chtěla před exekutorem „zachránit“. „Chci je poslat dětskému domovu v Kralupech nad Vltavou. Potřebují je tam,“ nastínila.

Podle zákona totiž musí kandidáti nevyužité prostředky z kampaně poslat na charitativní účely.

Peníze na účtu nepatří kandidátovi

Rohanová nevyloučila, že mohlo dojít k pochybení banky, která i transparentní účty vede na rodné číslo.

Seznam Zprávy se proto s dotazem obrátily na Komerční banku, kde je účet veden. „S ohledem na zákon o bankách nemůžeme váš dotaz jakkoliv komentovat,“ napsala pouze mluvčí bankovního domu Šárka Nevoralová.

Bez odpovědi zůstal i dotaz v exekutorské kanceláři, která si peníze z transparentního účtu strhla. Pracovnice kanceláře pouze redaktorce vyčinila a položila telefon.

Kdo je Denisa Rohanová

Profil vyřazené uchazečky o prezidentský úřad přinesly Seznam Zprávy loni na podzim. Připomeňte si, kdo je Denisa Rohanová.

Rohanová má na své jméno v současné době podle rejstříku exekuce za více než dva miliony korun. Už dříve uvedla, že jde většinou o dluhy jejího bývalého manžela, které vznikly za jeho podnikání. Historie dluhů sahá až do roku 2008 a pro Rohanovou byla zkušenost impulzem k založení České asociace povinných, která pomáhá právě lidem v dluzích.

Není to poprvé, co má exekutor v hledáčku její transparentní účet. Pokusil se ho obstavit už loni na podzim, kdy se na kontě najednou objevil minus milion korun. Rohanové se to podařilo zvrátit, neboť dokázala soudu vysvětlit, že prostředky na prezidentskou kampaň nejsou její.

To potvrdil i šéf Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí František Sivera. „Peníze na transparentních účtech, které se vybraly od dárců a nebyly využity v kampani jako výdaj kampaně, nejsou majetkem kandidáta. Ten je musí po skončení voleb v zákonem stanoveném termínu zaslat na veřejně prospěšné účely,“ řekl Seznam Zprávám.

Připomněl, že nakládání s penězi na transparentním účtu upravuje zákon. V něm se píše, že je lze „užít pouze na financování volební kampaně“. Pokud využity nebyly, pak s nimi „nelze nakládat po dobu, po kterou se vede řízení o správním deliktu týkajícím se porušení pravidel financování volební kampaně, nejméně však po dobu 180 dnů ode dne vyhlášení celkového výsledku volby“. Zákaz se nevztahuje na úhradu výdajů na kampaň.

Pře o kandidaturu

Sedmačtyřicetiletá Denisa Rohanová se letos v lednu chtěla ucházet o post prezidentky. Svoji kandidaturu podložila podpisy poslanců, kterým ovšem mandát zanikl na podzim roku 2021. Přihlášku sice podala ještě v době, kdy byli zákonodárci, ale dřív, než byl vyhlášen termín prezidentských voleb.

Ministerstvo vnitra ji nejprve do voleb zaregistrovalo, nakonec ale vše zrušil Nejvyšší správní soud (NSS). Dal za pravdu skupině senátorů, kteří považovali za nesmyslný sběr podpisů ve výrazně delší době před termínem voleb.

„Takhle by někdo mohl sesbírat podpisy pro kandidaturu, která bude třeba až za 50 let,“ uvedl tehdy jeden z podepsaných, senátor Michael Canov.

NSS rozhodnutí zdůvodnil tím, že zákonodárci si nemohou uměle prodlužovat politický vliv až hluboko za konec svého mandátu. Rohanová sice verdikt napadla u Ústavního soudu, ten ale její stížnost zamítl.

Senátoři si stěžovali na registraci Denisy Rohanové

Skupina senátorů, kteří dříve podpořili kandidaturu Marka Hilšera, si u Nejvyššího správního soudu stěžovala na registraci Denisy Rohanové. Soud jim nakonec dal za pravdu.

Reklama

Doporučované