Hlavní obsah

Inaugurace bod po bodu: Tradiční fanfára z Libuše u Pavlova nástupu nezazní

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jak vypadají přípravy a jak proběhne samotná inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, popsal Seznam Zprávám bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Měsíc a pár dní zbývá do dne, kdy Petr Pavel oficiálně převezme funkci prezidenta republiky. Inaugurace, které se zúčastní stovky hostů, proběhne na Pražském hradě 9. března. Její přípravy patří mezi první úkoly protokolu nového prezidenta.

Některé její prvky – jako například složení prezidentského slibu – jsou dané zákonem, další vyplývají ze zvyklostí a některé může tým nového prezidenta naplánovat podle svého uvážení.

Na uspořádání slavnosti se podílí zástupci Sněmovny, Senátu, prezidentské kanceláře i týmu nového prezidenta. Chystá se i Hradní stráž.

„Hradní stráž se na inauguraci budoucího prezidenta připravuje zatím pouze všeobecně, a to zejména intenzivnějším výcvikem pořadové přípravy. Konkrétní podoba ceremoniálu není Hradní stráži zatím známa. Činnost Hradní stráže se v tomto ohledu řídí požadavky protokolu prezidenta republiky,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Hradní stráže Jiří Havel.

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt pro Seznam Zprávy podrobně popisuje, jak vypadaly jednotlivé fáze inaugurace, se kterou má osobní zkušenosti z minulosti. V letech 2004–2016 pracoval pro exprezidenta Václava Klause a současného prezidenta Miloše Zemana.

Přípravy

Už nyní se řeší, jak bude inaugurace vypadat. S končícím kancléřem Vratislavem Mynářem toto téma řešila jeho nástupkyně Jana Vohralíková a kancléř Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

„Pražský hrad je v podstatě město ve městě se stovkami zaměstnanců a nový tým Petra Pavla by si vzhledem k velikosti komplexu měl pořídit mapu,“ říká Forejt.

Řešit se bude předem seznam hostů, bezpečnostní opatření a omezení pro návštěvníky Pražského hradu, která budou kvůli inauguraci nutná.

Podívejte se, jaká místa by měla být součástí inaugurace Petra Pavla:

Půlnoční stažení standarty

Známky toho, že se chystá inaugurace, budou podle Jindřicha Forejta vidět už den před samotnou inaugurací.

„Inaugurační den začne už v předstihu večer předtím, kdy o půlnoci z 8. na 9. března bude nad Hradem stažena standarta, měla by být, protože to takto bylo za posledních dvou podobných případů. Při konci mandátu Václava Havla a při konci mandátu Václava Klause nastoupila před půlnocí na první nádvoří jednotka Hradní stráže a přesně s úderem půlnoci se stáhla standarta nad Hradem a současně se zahalila standarta prezidenta republiky i u vojáků, kteří stojí čestnou stráž,“ popisuje.

Forejt také vzpomíná, že při konci mandátu Václava Klause se zavřel hlavní vchod, který vede z Hradčanského náměstí na první nádvoří. Brána se tehdy uzamkla a otevřela se až následující den, kdy přijel nový prezident Miloš Zeman.

Vladislavský sál

Po příjezdu Petra Pavla se veškeré dění přesune do Vladislavského sálu, kde bude schůze obou komor Parlamentu. Čas inaugurace určí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Přichází (nový prezident, pozn. red.) nikoliv na fanfáru z Libuše, ale na fanfáru nějakou jinou zvolenou, protože fanfára z Libuše se může ozvat až ve chvíli, kdy složí sliby,“ vysvětluje bývalý hradní protokolář.

Do Vladislavského sálu se vejde více než 700 hostů. V jeho přední části budou sedět členové vlády, poslanci a senátoři, pozván bývá diplomatický sbor, rektoři, zástupci soudní moci nebo představitelé církve. Konání akce ve Vladislavském sále je dáno tradicí sahající k poslední inauguraci prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Složení slibu

Po příchodu Petra Pavla bude důležitým momentem složení slibu, protože v ten okamžik se stává prezidentem.

„Prezident získává mandát až v okamžiku, kdy složí slib do rukou šéfa Senátu. Buď ho přečte, nebo řekne spatra, podepíše se a potom podáním ruky předsedovi Senátu slib stvrdí. V tom okamžiku zazní nad Prahou dělové salvy, v ten okamžik se nad Hradem vztyčí prezidentská standarta, protože v ten okamžik budeme mít už fungující hlavu státu. Do té doby se jedná o prezidenta zvoleného,“ popisuje Forejt, jak bude složení slibu vypadat.

Jak zní prezidentský slib

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

– článek 59 Ústavy ČR

Hosté

Forejt upozorňuje, že v první řadě půjdou pozvánky jménem šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Limit je daný logicky kapacitou Vladislavského sálu.

„Čestnými hosty inaugurace jsou bývalí prezidenti, to znamená prezident Václav Klaus s manželkou, potom by tam měl být prezident Miloš Zeman s manželkou a paní Dagmar Havlová. Bude tam zřejmě i předseda Ústavního soudu,“ vyjmenovává čestné hosty Forejt.

Chybět nebude ani premiér Petr Fiala, poslanci nebo senátoři. Na výběr hostů bude mít vliv i Petr Pavel. „Bezesporu, v minulosti se to týkalo zejména členů rodiny nebo nejbližších spolupracovníků. Bude záležet na tom, jaké projeví nově zvolený prezident přání.“

Petr Pavel se ve středu na tiskové konferenci k tématu hostů vyjádřil. „Inaugurace není tak úplně exkluzivně věcí nového prezidenta, je to společná schůze obou komor Parlamentu, pozvání hostů bude koordinováno v rámci těchto tří stran. Budou tam nejen zástupci stran vládních, ale i opozičních, diplomatického sboru. Jestli budeme rozšiřovat pozvání i za hranice našeho státu, ještě diskutujeme, ale i to je ve hře,“ řekl nově zvolený prezident.

Třetí nádvoří Pražského hradu

Poté, co skončí slavnostní program ve Vladislavském sále, se podle Jindřicha Forejta přesouvá prezident po složení slibu na III. nádvoří Pražského hradu.

„Bývá zvykem, že prezident přechází na III. nádvoří Pražského hradu, kde jsou na svých pozicích jednotky Armády České republiky nebo Hradní stráž. Tímto aktem, vojenskou přehlídkou, se vlastně ujímá funkce vrchního velitele ozbrojených sil v doprovodu mistryně obrany,“ uvádí Forejt, jak vypadala v minulosti další část programu.

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha

Dalším bodem během inaugurace podle Forejta bylo, že nový prezident šel do katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha a v kapli svatého Václava uctil památku.

Před pěti lety v katedrále přivítal nového prezidenta kardinál Dominik Duka a pomodlil se za něj.

Pomník Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí

Je také pravděpodobné, že jedním z bodů inaugurace Petra Pavla bude návštěva pomníku prvního československého prezidenta a položení věnce.

„Což je vlastně vojenský ceremoniál, kterým nově zvolený prezident vzdá hold prvnímu z té řady 12 prezidentů, a paralelně se může taky ještě položit věnec na hrob prezidenta Masaryka a jeho rodiny v Lánech,“ uzavírá Jindřich Forejt.

Reklama

Doporučované