Hlavní obsah

Nerudová: Kandiduji i proto, že se k nám muži chovají blahosklonně a nadřazeně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Reklama

Zeptali jsme se Danuše Nerudové na to, proč opustila svoji pozitivní kampaň a pustila se do protikandidáta Petra Pavla. „Ozvu se, když na mě někdo útočí,“ říká.

Článek

Mezi lidmi, s úsměvem a pozitivní vizí. Tak plánuje prezidentská kandidátka Danuše Nerudová strávit poslední dva dny své kampaně. Kromě debat na dvou komerčních televizích bude besedovat s veřejností v Kutné Hoře a v Brandýse nad Labem.

Nerudová po obdivuhodném nárůstu popularity v závěru minulého roku zaznamenala v posledních publikovaných průzkumech mírný pokles preferencí. Seznam Zprávy se jí přes jejího mluvčího zeptaly, v čem vidí důvod a kde případně udělala v kampani chybu.

„Nekandiduji proti něčemu, ale pro lidi v této zemi,“ reagovala větou, která z jejích úst zazněla už několikrát.

Zároveň však dodala, že kandiduje i proto, aby ženy měly větší zastání a muži se k nim nechovali blahosklonně a nadřazeně.

Tato slova použila v reakci na dotaz Seznam Zpráv, proč upustila od pozitivní kampaně,  o které mluvila naposledy v neděli v diskuzi na České televizi, a hned v pondělí se pustila do svého protikandidáta Petra Pavla a vyčetla mu, že byl komunistický rozvědčík.

„V kampani neútočím. Neznamená to ale, že se neozvu, pokud někdo útočí na mě, a že nebráním hodnoty důležité pro naši zemi,“ vyjádřila se v e-mailem zaslaných odpovědích.

Připustila, že Petr Pavel možná slova o využití jejích znalostí účetnictví nepronesl ze zlé vůle. Sama by ale prý nikdy v rozhovoru neřekla, že mu nabízí místo u hradní ochranky.

„V naší společnosti je bohužel úplně normální, že se muži k ženám, ve vysokých pozicích obzvlášť, chovají blahosklonně a nadřazeně. I to je jeden z důvodů, proč kandiduji. Aby tu panovala větší rovnost, aby ženy měly více zastání, aby tu byl hlas, který říká, že takové chování není ve 21. století v pořádku,“ uvedla.

Pavel: Necítím potřebu se omlouvat

Petr Pavel svá slova o tom, že by v případě zvolení mohl využít na Hradě znalosti Nerudové v oblasti účetnictví, vysvětloval v pořadu Ptám se já.

„Byl jsem už před rozhovorem tázán, zda bych si dokázal Danuši Nerudovou představit v roli poradce. Odpověděl jsem, že respektuji, že Danuše Nerudová má expertizu v účetnictví a daních. A pokud by byla ochotná podělit se se mnou o radu, tak to odmítat nebudu. Záleželo by to na ní. Nevidím v tom nic urážlivého. Za jeden titulek vinu nenesu a necítím ani potřebu se za to omlouvat,“ prohlásil pro Seznam Zprávy.

Pavel o roztržce s Nerudovou

Nejen o útoku Danuše Nerudové mluvil v rozhovoru pro Seznam Zprávy její hlavní protikandidát Petr Pavel.

Nerudová každopádně potvrdila, že kdyby neuspěla, Petra Pavla by v druhém kole jednoznačně podpořila proti Andreji Babišovi. Pavel v půli prosince sice uvedl, že by se rozmýšlel, zda Nerudovou ve druhém kole podpořit, ale po pár dnech ujistil: „Andrej Babiš je pro mě daleko větší nebezpečí. Takže bych ji podpořil, kdyby spolu byli v druhém kole.“

Reklama

Doporučované