Hlavní obsah

Scénář se mění. Přímá volba prezidenta má nové favority

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na čele prezidentských kandidátů se v posledním průzkumu objevil generál. Vůbec to neznamená, že nakonec vyhraje.

Reklama

Ostrý boj o křeslo prezidenta začal. Nově zveřejněný průzkum kandidátských preferencí ukázal, že Andrej Babiš ztrácí i první kolo.

Článek

Tři měsíce před volbami se favoritem přímé volby prezidenta stal Petr Pavel. Penzionovaný generál v průzkumu Medianu poprvé předstihl dosavadního lídra dotazníků Andreje Babiše.

Ani generál však nemá vyhráno, jak ukazuje zkušenost z roku 2013. Tehdy totiž průzkumy ani několik dnů před volbami neodhalily, že místo favorita Jana Fischera postoupí se suverénním náskokem do druhého kola Karel Schwarzenberg.

Sám ředitel Medianu Přemysl Čech také před přeceňováním odhadů varuje.

„Průzkumy dobře popisují současné klima ve společnosti, už se ale ukázalo, jak rychle se nálady mění,“ připomíná prudké změny v preferencích před loňskými volbami do Sněmovny.

Současné průzkumy přesto říkají jednu jasnou věc. „Panáčci jsou na šachovnici a už se čeká pouze na konkrétní jméno za ANO,“ vysvětluje výzkumník Čech, že reálné šance na postup do druhého kola má nejvýš šest kandidátů s minimálně pětiprocentní podporou.

Nikdo nový nepřijde, protože zbývá příliš málo času sestavit volební tým, který by kandidáta prostřednictvím médií a sociálních sítí předvedl občanům. Zažil to před pěti lety Mirek Topolánek, který se do voleb přihlásil až dva měsíce před prvním kolem.

Druhým místem v průzkumu se potvrzuje Babišův nedávný neúspěch ze senátních voleb. V Jihlavě rozjel konfrontační kampaň pro kandidátku ANO Janu Nagyovou, jak ovšem ukazují posuny hlasů mezi prvním a druhým kolem, mobilizoval tím především své odpůrce.

Těžko proto může následovat pět let starý příklad Miloše Zemana, který stál ve druhém kole proti Jiřímu Drahošovi podporovanému kandidáty, kteří v prvním kole skončili na třetím, čtvrtém a pátém místě. Spojenectví svých nepřátel dokázal Zeman přetlačit, protože na rozdíl od Babišova jihlavského neúspěchu přitáhl k volebním urnám příznivce, kteří první kolo vynechali.

Šéfovi ANO zbývá možnost změnit scénář tím, že v nejbližších dnech postaví místo sebe jiného kandidáta, který by dokázal voliče přesvědčit, že mu nejde o konfrontaci s vládou, ale že je v těžkých časech připraven spolupracovat. Sotva mohou takovou roli sehrát Alena Schillerová nebo Karel Havlíček, kteří se podíleli na dosavadních konfliktech. Změnu kurzu naznačuje i fakt, že spekulace o kandidatuře někdejšího ministra za ANO, smířlivého Martina Stropnického, vykoply počátkem týdne právě Lidové noviny z Babišova koncernu Agrofert.

Čas a prostor pro hledání přijatelného kandidáta zachovalo Babišovi váhání vládní koalice. Její členové se sice uměli shodnout na jednoznačné politice v rusko-ukrajinském konfliktu, teď však nedokázali označit lídra, který by měl jako prezident provést republiku přes těžké válečné časy.

Tím Petr Fiala a jeho spojenci propásli možnost, kterou o minulém víkendu využily při volbě prezidenta rakouské parlamentní strany. S jednou výjimkou se shodly na podpoře společného kandidáta, dosavadní hlavy státu Alexandera Van der Bellena. Díky tomu prakticky bez kampaně získal většinu už v prvním kole a vídeňští politici se nemuseli rozptylovat otázkou, jak velkou pomocí, či rizikem v časech krize bude nový šéf státu.

Babišův očekávaný ústup z první linie bitvy o prezidenta přinutí podle Přemysla Čecha z Medianu změnit volební scénáře také ostatní kandidáty.

Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Marek Hilšer a také Josef Středula podle něho už nebudou soutěžit o to, kdo postoupí do druhého kola jako nejlepší „Antibabiš“ a expremiéra pak slavně porazí. Teď musí získávat sympatie voličů nápaditou kampaní, nebo je aspoň přesvědčit o svých kompetencích. Právě během soubojů každého s každým se může zopakovat historie z roku 2013, kdy ještě těsně před hlasováním v prvním kole nebylo jasné, kdo z kvarteta Zeman, Fischer, Schwarzenberg a Dienstbier postoupí do kola druhého.

Reklama

Doporučované