Hlavní obsah

„Vnucovat pod stromeček“ se kandidáti nechtějí, s výjimkou sociálních sítí

Foto: Seznam Zprávy

Kandidáti na prezidenta.

Reklama

Prezidentští kandidáti omezí během Vánoc výjezdy do regionů, na sociálních sítích ale zůstanou aktivní. Vyplývá to z vyjádření uchazečů o Pražský hrad. Ptali jsme se jich, co plánují.

Článek

První kolo prezidentských voleb odstartuje za 36 dní. Předvolební kampaně jsou tak v plném proudu, kandidáti jezdí po Česku, účastní se různých debat, jsou vidět i na sociálních sítích.

Seznam Zprávy oslovily všechny uchazeče o Hrad s tím, jak pojmou svoje kampaně během Vánoc. Ti, co odpověděli, uvádějí, že výjezdy neplánují, s lidmi budou komunikovat hlavně na sociálních sítích.

„Na sváteční období bychom lidem rádi popřáli klid, věříme, že to je čas, kdy by si měli od politiky i dalších těžkých témat odpočinout, pokud to jen trochu jde, na sociálních sítích a vlastních kanálech vidět určitě budeme, ale velké kampaňové aktivity plánujeme až po Novém roce,“ vysvětluje Markéta Řeháková, která má na starosti komunikaci Petra Pavla.

Danuše Nerudová má podobný plán jako Pavel, o Vánocích bude s rodinou a výjezdy má poté naplánované na začátek ledna.

„Počítám s tím, že letos to nebudou svátky, kdy bych mohla úplně odložit telefon, určitě ale zpomalím a těším se, že si vánoční dny užiju s manželem a syny. Budu se také připravovat na závěrečný finiš kampaně. Do regionů znovu vyjedu po Novém roce,“ napsala Nerudová ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Vánoce s rodinou, výjezdy po Novém roce

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz Seznam Zpráv nereagoval. V kalendáři akcí na webových stránkách hnutí žádná akce zatím ale naplánovaná není.

„Během Vánoc nechám lidi s politikou na pokoji,“ napsal ve stručnosti senátor a kandidát na prezidenta Marek Hilšer.

Senátor Pavel Fischer bude o Vánocích s rodinou, v plánu má přijít na vybrané akce.

„Určitě budu okolo Vánoc také na různých veřejných akcích, kde mě lidé budou moci potkat. Podrobnosti připravujeme a najdete je včas zveřejněné v kalendáři na mém webu,“ napsal Fischer.

Jak si kandidáti stojí v průzkumech?

Seznam Zprávy průběžně sledují a analyzují, jak se vyvíjejí průzkumy veřejného mínění. Kdo má největší šance na Hrad?

Odborový předák Josef Středula během vánočních svátků výjezdy neplánuje, po nich už ano. „To jsou normální pracovní dny, tam využiju vše, co k tomu patří. Předpokládám, že budou i nějaké aktivity. Budou akce, kterých se rád zúčastním,“ řekl Seznam Zprávám Středula.

Ani bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo kandidát SPD Jaroslav Bašta neplánují během Vánoc žádnou masivní kampaň. „Během svátků necháme lidi vydechnout, jak říká pan poslanec ‚nebudu se vnucovat lidem pod stromeček‘,“ uvedla mluvčí SPD Barbora Šťastná.

Autor několika prezidentských kampaní Jakub Hussar si myslí, že záleží na svědomí kandidátů, jestli chtějí erodovat vánoční pohodu Čechů politickou agitací.

Sváteční čas vnímám jako pomyslnou přestávku mezi dvěma poločasy horké fáze kampaně.
Jakub Hussar, autor několika prezidentských kampaní

„V Česku kdysi vznikla (do jisté míry masochistická) potřeba konzumovat u nedělního oběda žlučníkem otřásající rtuťovité televizní diskuze politiků. Já osobně si během Vánoc od těchto témat rád oddychnu a sváteční čas vnímám jako pomyslnou přestávku mezi dvěma poločasy horké fáze kampaně,“ říká svůj názor expert.

Podle Hussara se kandidáti zaměří hlavně na sociální sítě. „Pevně věřím, že k podobným závěrům dojdou i týmy jednotlivých kandidátů a že se jejich ‚koně‘ omezí na neškodné a smířlivé proklamace na sociálních sítích.“

A jaký obsah budou kandidáti dávat na sociální sítě během Vánoc? Podle politologa Lubomíra Kopečka z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně to budou například fotky s cukrovím nebo rodinou.

„Spíš bych řekl, že to bude něco ve stylu Danuše Nerudové a pečení cukroví. U Andreje Babiše to budou spíš lehčí témata, totéž Petr Pavel a další kandidáti. Lidé mají jiné starosti a zájmy. Řekl bych, že to bude klidnější období do dnů před Novým rokem, kdy se to opět rozjede,“ vysvětluje politolog Kopeček.

Reklama

Doporučované