Hlavní obsah

Vondráček navrhuje rozdělit volby na Čechy a Moravu se Slezskem

Foto: PSP ČR

Předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

Poslanci stále nemají jasno, jak se bude volit v podzimních volbách do Sněmovny.

Článek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček navrhuje, aby se Česko pro účely voleb rozdělilo na dva volební obvody.

„Můj návrh spočívá v tom, že bychom měli volební zemi Čechy a volební zemi Morava–Slezsko,“ uvedl Vondráček na plénu Sněmovny.

Hnutí ANO již dříve prosazovalo, aby byl pouze jeden volební obvod – tedy celá republika. Nezískalo pro to ale dostatečnou podporu. Většinová shoda mezi sněmovními stranami panuje na tom, že zákon by měl zachovat 14 volebních krajů.

Sněmovna by podle Vondráčka o úpravách mohla rozhodnout na mimořádné schůzi po Velikonocích, která by se konala zřejmě ve středu 7. dubna.

Shoda mezi většinou stran panuje také na přijetí Imperialiho kvóty, která zvýhodňuje úspěšné strany. Nebo na tom, aby se zbylé mandáty rozdělovaly v takzvaném druhém skrutiniu.

Mechanismus rozdělení je ale zatím předmětem sporů. Ústavně-právní výbor doporučil přijmout návrh poslance ODS Marka Bendy, aby o obsazení části poslaneckých křesel po volbách rozhodovala stranická vedení.

Proti je ale hnutí ANO a Piráti, kteří navrhli plně automatické přidělování mandátů. Podle návrhu bývalé karlovarské hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) by se křesla navíc měla rozdělovat podle preferenčních hlasů a každé volební uskupení by mohlo získat v kraji ve druhém skrutiniu maximálně jeden mandát.

Novela volebního zákona musí být přijata kvůli verdiktu Ústavního soudu, který zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké strany i dosavadní kvora pro koalice deset, 15 a 20 procent.

Reklama

Doporučované