Hlavní obsah

Vyrobte v Chorvatsku kus chodníku a staňte se součástí světového rekordu

Foto: Facebook.com/Likovno.stvaralastvo/

Ukázka z práce na mozaikové stezce.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Na začátek malý přehled toho, kam lze z České republiky vycestovat zcela bez omezení. Státy Evropské unie si odhlasovaly, kterým zemím otevřou bez omezení své vnější hranice. Seznam čítá 15 států, Česká republika si ho však pro sebe zúžila na osm.

Světový rekord na Korčule

Právě dnes se na očekávanou cestu k Jadranu poprvé vydávají žluté vlaky RegioJetu. Ještě před prvním nástupem cestujících se ale objevily komplikace. Dle nařízení vlády Slovinska totiž musí cestující v dopravních prostředcích dodržovat rozestupy na metr a půl. Zatímco web Ministerstva zahraničí upozorňuje, že jde skutečně o nařízení, podle železnic jde pouze o doporučení. Vlaky jsou nicméně vyprodané a nejen cestovní kanceláře tak čekají na vysvětlení ze strany slovinské vlády.

Od 10. července se k RegioJetu připojí jeho konkurent Leo Express. Soukromý dopravce vypraví autobusy, které budou z Prahy vyrážet každý pátek se zastávkami například v Zadaru, Splitu nebo na Makarské.

Chorvatská Korčula se brzy pochlubí světovým „nej“. Cílem projektu Port of Mosaics je vytvořit nejdelší pěší stezku na světě pokrytou mozaikou. Dokončení prací bránila pandemická opatření a finanční problémy, nyní tomu však nic nestojí v cestě. Projít se po mozaikovém chodníku bude možné v nejbližších dnech na tří kilometrech promenády Vela Luka. Každá část mozaikového chodníku se skládá ze 4 tisíc kamínků, každý o velikosti centimetru až dvou. V místní opuštěné dílně zatím vzniklo 300 částí a přiložit ruku k dílu s lámáním kamenů a lepením mozaiky může kdokoli, místní i turisté. Fotografie z dílny i hotových částí stezky si můžete prohlédnout zde.

Na kole ke hvězdám

V případě, že vás neoslovila cesta hromadnými dopravními prostředky, můžete se inspirovat příběhem dvacetiletého Řeka Cleona Papadimitriou. Karanténní opatření a cestovní omezení ho zastihla v době studií ve Skotsku. Po Řecku a jeho rodině se mu ale stýskalo tak, že se rozhodl nasednout na kolo a urazit trasu dlouhou 3 500 kilometrů po vlastní ose. Cestu i se 30 kily na zádech zvládl za 48 dnů.

Za zastávku na cestě stojí ukryté planetárium na vrcholu hory poblíž vesničky Ypati. Asi 230 kilometrů od Athén a 30 kilometrů od Thermopyl stojí skromné, přesto plně funkční planetárium a vesmírná observatoř. Ukryté v hustém lese obklopujícím malebnou vesničku nabízí Kakoyianneio Star School mystický a hlavně poklidný zážitek z pozorování hvězd 480 metrů nad mořem.

Britové zůstávají v Řecku na „černé listině“

Řecký ministr cestovního ruchu Haris Theoharis si na Kosu v pondělí nenechal ujít přílet první skupiny německých turistů, kteří na ostrov dorazili s cestovní kanceláří TUI. O takové péči si Britové mohou nechat jenom zdát. Už proto, že se do Řecka kvůli koronavirové situaci ve své zemi minimálně do 15. července nedostanou.

Podle deníku The Times navíc lokální epicentra nákazy, jakým se stal anglický Leicester, mohou „den D“ dál oddálit. Navíc se nedá vyloučit, že své hranice pro britské občany uzavřou další státy. Podle šéfa TUI pro Spojené království a Irsko Andrewa Flinthama to může vést „ke zrušení pár dalších dovolených“. Jde o hodně eufemistické tvrzení, protože v případě Británie se zrušené zájezdy počítají v desítkách tisíc.

Původně se přitom podle Timesů předpokládalo, že britská vláda vyjedná s Athénami „vzdušný koridor“, který se měl začít realizovat už příští týden. Britové byli natěšení, že budou mít oblíbenou prázdninovou destinaci, kterou budou moci navštívit beze strachu z toho, že po návratu budou muset do povinné 14denní karantény.

Zachráněn je vorvaň i italská kultura

Do Chorvatska připluli plejtváci, do Španělska žraloci a k italským břehům se zatoulal vorvaň. Šťastnému konci příběhu ale předcházelo drama - kytovec se zamotal do nelegální rybářské sítě nedaleko Liparských ostrovů. Italská pobřežní hlídka okamžitě po ohlášení vyrazila na místo i s týmem potápěčů. Ti strávili více než hodinu odřezáváním sítě z ocasní ploutve velryby. Záchranná akce nakonec dopadla dobře a vorvaň se následně připojil k dalším velrybám, které čekaly nedaleko.

Na video ze záchranné akce se podívejte v článku:

A jedna dobrá zpráva pro milovníky opery - milánská La Scala se po čtyřměsíční přestávce vynucené koronavirem znovu otevře. V červenci v prostorách tohoto slavného operního domu zazní čtyři koncerty. Diváci budou muset mít při vstupu do divadla a také při odchodu nasazené roušky, ochranu obličeje si však budou moci sundat, až se usadí na svá místa. Sedadla v sále budou uzpůsobena sezení po dvojicích. Cena lístků se pohybuje mezi 24 a 28 eury (640-750 korun).

Koncert pro rostliny

Foto: Profimedia.cz

První posluchači v Gran Teatre del Liceu.

To významné historické barcelonské divadlo Gran Teatre del Liceu svůj první koncert po uzavření kvůli koronaviru uspořádalo pro sál plný rostlin. 2 292 míst Gran Teatre del Liceu zaplnili „chlorofyloví posluchači“, pro které zahrál smyčcový kvartet UceLi. Pro ostatní byl koncert přenášen online.

Reklama

Doporučované