Hlavní obsah

Vysoká hra Zemana a jeho okolí. Natočili jsme, kdo musel uhnout jejich plánům

Nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové popisuje, kdo všechno stál za nedokončenou cestou Sputniku V do Česka.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Tlak prezidenta, jeho okolí, tlak premiéra Andreje Babiše. To všechno jsou střípky v příběhu, jak se do Česka měla dostat vakcína Sputnik. Co víme půl roku od zveřejnění informací o Vrběticích a cestě Jana Hamáčka?

Článek

Politické tlaky, odstraňování těch, kdo se zpěčovali. Kulisy příběhu, který již půl roku rozplétají média, politici i policie. Právě před šesti měsíci vláda oznámila, že za výbuchy ve Vrběticích stáli ruští agenti. Těsně předtím ale plánoval vicepremiér a ministr vnitra (a v té době i ministr zahraničí) Jan Hamáček cestu do Ruska, kde chtěl získat vakcíny Sputnik.

„Z mého pohledu je víc než jasné, že na Sputniku a na jeho nákupu a distribuci u nás měly zájem určité kruhy. Že to byly kruhy okolo pana prezidenta Miloše Zemana,“ domnívá se předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer. Právě tento výbor se kauzou zabývá. A jeho předseda považuje ruskou necertifikovanou vakcínu za klíč k celému příběhu.

Jeho kolega z výboru, senátor Václav Láska, si události spojené se Sputnikem V a cestou Jana Hamáčka analyzuje takto: „Já ho snad ani nepodezřívám z toho, že by to byl nějaký promyšlený vlastizrádce, nebo že by chtěl ublížit České republice, ale někdy mi přijde tak hloupý a naivní, že mám za to, že s ním někdo celkem zdatně manipuloval. Někdo, kdo by měl skutečný prospěch z toho, že se sem vakcíny Sputnik přivezou.“

Jak moc už byla cesta Sputniku V do Česka nachystaná a kdo se v přípravách angažoval? Kdo se musel poroučet, aby nákupu vakcíny nebránil? Jak vidí po měsících své odvolání ministr Jan Blatný? A jaká byla role premiéra Andreje Babiše? To vše v novém díle publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové, který mapuje nová zjištění v kauze Vrbětice–Sputnik. Pustit si jej můžete v úvodním videu.

Reklama

Doporučované