Hlavní obsah

Vyvinula vakcínu, dostala za to vlastní panenku Barbie

Foto: Profimedia.cz

Profesorka Gilbertová a její panenka Barbie.

Reklama

Hračkářský obr Mattel chtěl oslavit ženy, které bojovaly a bojují s pandemií covidu-19. Své panenky se tak dočkala i spolutvůrkyně vakcíny od AstraZenecy.

Článek

Profesorka Sarah Gilbertová prožila unikátní rok. Spolutvůrkyně vakcíny od AstraZenecy se dostalo povýšení do šlechtického stavu a ovací vestoje na stadionu ve Wimbledonu.

A její úspěch oslavili i hračkáři od Mattela – vytvořili na její počest Barbie panenku. Uvedl to server Guardian.

Gilbertová, která vede výzkum covidové vakcíny na univerzitě v Oxfordu, nejdřív gesto považovala za „velmi zvláštní“, ale pak podle svých slov dospěla k závěru, že by panenka mohla inspirovat dívky k zájmu o přírodní vědy.

„Doufám, že moje panenka ukáže dětem cesty, které by je třeba nenapadly. Třeba jako vakcinologie,“ prohlásila Gilbertová. Dodala, že nadchnout další generaci dívek pro matematiku, technologie či inženýrství považuje za jeden ze svých cílů.

Kromě Gilbertové vytvořil Mattel panenkovské zmenšeniny pěti dalších žen působících v oborech přírodních věd. Na pulty se tak dostaly americké zdravotnice Amy O’Sullivanová a Audrey Cruzová, kanadská lékařka Chika Stacy Oriuwaová, brazilská biomedička Jaqueline Goes de Jesusová a vynálezkyně opakovaně použitelného ochranného oděvu pro lékaře v první linii Kirby Whiteová z Austrálie.

„Barbie oceňuje nasazení všech pracovníků v první linii boje proti covidu, kteří se mimořádně obětovali. Abychom jejich úsilí zdůraznili, sdílíme jejich příběhy a chceme inspirovat další generaci,“ prohlásila za Mattel viceprezidentka zodpovědná za panenky Barbie Lisa McKnightová.

Mattel zkouší nové věci

Světová hračkářská dvojka s panenkami experimentuje poměrně běžně, významné milníky ve svých kariérách tak mohli slavit třeba plastový Johnny Depp, Jennifer Lopez nebo Cher. Minulý měsíc Mattel uvedl na trh postavičku japonské tenistky Naomi Ósakové, vyprodala se během několika hodin.

Mattel dlouho čelil výtkám, že jeho panenky vytvářejí nereálné standardy krásy a řada kritiků poukazovala na to, že pokud by původní panenky měly žít ve skutečném životě, trpěly by ukrutnými bolestmi, pokud by vůbec dokázaly chodit.

Velkým tématem se v posledních letech stala také rozmanitost – proto vznikla například panenka bojovnice proti segregaci a rasismu Rosy Parksové, která odmítla v roce 1955 uvolnit v autobuse své místo muži bílé pleti.

V obchodech jsou k mání i panenky na invalidním vozíku, černošky s tradičnímui účesy nebo Ken, který je místo vysochaných břišních svalů poněkud zaoblený.

Reklama

Doporučované