Hlavní obsah

Za kulisy ministerské výměny: Babiš ji u Zemana naťukl už před týdnem

Foto: ČTK

„Je to slušný a pracovitý mladý muž. Přivedl do naší politiky slušnost, což pro něho v politice byla nevýhoda,“ komentoval premiér rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Reklama

Výměna ministra zdravotnictví před volbami? Ještě nedávno o tom nechtěl Andrej Babiš ani slyšet. Epidemie však ukázala, jak bleskově umí virus situaci změnit. Premiéra postrašila uvadající důvěra veřejnosti, že krizi vyřeší.

Článek

Nový týden začal zostra. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ráno rezignoval na svou funkci, na jeho místo míří epidemiolog Roman Prymula. Na první pohled by se mohlo zdát, že výměna šéfa Ministerstva zdravotnictví přišla zčistajasna.

Jenže podle čtyř zdrojů Seznam Zpráv blízkých vedení Úřadu vlády, ANO, ČSSD a Hradu byla výměna v čele Ministerstva zdravotnictví několik dnů plánovaným tahem. Na jméno však nikdo zákulisní události minulého týdne popsat nechtěl.

Nejprve stručná rekapitulace, jak výměnu ministra podal premiér Babiš. Podle něj se s Vojtěchem v pátek „dohodli na rezignaci“. „Chápu jeho rozhodnutí, ty neustálé útoky opozice a novinářů, viděli jsme to v neděli. I ministři z koalice na něho útočili, v podstatě se neuměl bránit. Proto jsem mu na jedné tiskovce řekl, ať není slušný a brání se,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí na tiskové konferenci.

O tom, že by mohlo dojít ke změně v čele resortu, se ale podle informací Seznam Zpráv jednalo už několik dní předtím.

Důvěra na skluzavce

Poprvé padlo téma možných změn v čele zdravotnictví už na setkání premiéra a prezidenta v Lánech na začátku minulého týdne, tvrdí zdroje Seznam Zpráv. Premiér potřeboval alespoň v základu vědět, jak se Zeman k situaci staví a zda jsou případné personální změny ve vládě vůbec schůdné.

Babiš ještě před nedávnem nechtěl o výměně Vojtěcha ani slyšet – z důvodu, aby takový krok před volbami neoslabil hnutí ANO. Stažení ministra je do značné míry vždy chápáno jako potvrzení nějaké chyby či selhání.

Prudký nárůst nakažených v posledních dvou týdnech však přiměl Babiše konat, neboť do centrály hnutí začaly chodit zprávy o systematicky klesajících preferencích. Už v neděli zveřejněný volební model České televize od agentury Kantar CZ hnutí ANO ukázal 27,5 procenta – o 4,5 procentního bodu méně než v červnu. Sběr se však konal jen do 11. září, podle informací Seznam Zpráv v následujících dnech, kdy strmě vzrostla čísla nakažených, preference ANO propadly až k úrovni 25 procent.

Důvěra veřejnosti v to, že politici Babišova ANO zvládnou koronavirovou krizi vyřešit, se začala snižovat. Krizový moment nastal minulý čtvrtek, kdy se denní počet infikovaných zastavil na třech tisících.

Premiér nutně potřeboval změnit strategii, přijít s okamžitým rázným krokem a snahou ukázat, že na kritickou situaci reaguje. Jednou z možností bylo přivést nového ministra zdravotnictví. Z různých koutů republiky navíc přicházely signály, že lidé chaotické komunikaci mezi Ministerstvem zdravotnictví a vládou nerozumějí.

Vůči dnes již bývalému ministrovi Vojtěchovi začaly mezi lidmi sílit kritické ohlasy. Redakce Seznam Zpráv se o tom přesvědčila i na předvolebních reportážích. Například v Moravskoslezském kraji mají nadstandardní vztahy místní ANO a ODS, její předáci si přejí, aby spolu vládli v regionu i po krajských volbách. Jakub Unucka (ODS), náměstek moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO), charakterizoval v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy pohled místních lidí na řešení koronavirové krize takto:

„Prožívali jsme to s hejtmanem, seděli jsme spolu tři měsíce, těžko se mi teď říká něco špatného, když jsme to spolu celou dobu řešili. Kdo to nezažil, nemusí to pochopit. Lidsky nás to ale utužilo. Za mě je problém Ministerstvo zdravotnictví, komunikace je chaotická, ministr ztratil autoritu, lidé nepochopili ty neustálé změny.“

Voják s vlastní hlavou

Roman Prymula na jaře patřil mezi nejpopulárnější tváře boje proti koronaviru, v březnu jej lidé coby šéfa Ústředního krizového štábu hodnotili jako nejdůvěryhodnějšího vládního činitele. Bylo tedy logické poslat nyní Prymulu, špičkového českého epidemiologa, do funkce ministra zdravotnictví.

Jenže tak samozřejmé to nebylo. Prymula je voják s hodností plukovníka, je zvyklý sám či podle sebe rozhodovat. To nejsou atributy, které by se premiérovi úplně zamlouvaly. Je to spíše Babiš, kdo je zvyklý lidi kolem sebe komandovat.

„Prymula není typický ministr za ANO. On se nenechá v názoru na věc premiérem obrátit, bude si chtít prosadit svou,“ dodal podnikatel blízký vedení Úřadu vlády i prezidentské kanceláři.

To vše jsou důvody, proč podle zdrojů Seznam Zpráv z vedení Úřadu vlády a lidí blízkých prezidentské kanceláři Babiš jmenování Prymuly ministrem zdravotnictví zvažoval.

Nic jiného mu však nezbývalo, neboť post ministra zdravotnictví je v současném Česku jedním z těch nejožehavějších a nejriskantnějších – tudíž by se Babišovi jiný adept složitě hledal. Navíc Prymula má velice dobrý vztah s prezidentem Milošem Zemanem, o to bylo řešení situace snadnější, vezmeme-li v potaz příklady z minulosti, kdy hlava státu nástup nového ministra dlouhodobě a zatvrzele blokovala.

Teď bude mít premiér na výběr. Když se podaří koronavirovou situaci zpacifikovat, Babiš si může úspěch přivlastnit – Prymula je vnímaný jako nominant hnutí ANO. Pokud se ale epidemie ještě víc vyhrotí a nedostaví se výsledky, i v tom případě bude jasný viník.

Reklama

Doporučované