Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Proč skončil léčitel v lágru, příběh komunistického Ramba a glosy Lipa a Nesvadbové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záhady Josefa Klímy z 31. 10. 2019: Proč skončil léčitel v lágru, příběh komunistického Ramba a glosy Lipa a Nesvadbové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Jeho život byl tak plný zvratů a kotrmelců, že posloužil polské režisérce Agnieszce Hollandové jako předloha k filmu Šarlatán, který zanedlouho přijde do českých kin. Bylinkář Jan Mikolášek ošetřil více než pět a půl milionu pacientů, léčil i nacisty a komunisty. A komunisté ho dostali do vězení. Jeho osud zmapoval Josef Klíma.

Na film by vydal i příběh Štěpána Gavendy. Nezkrotný živel, který se už za první republiky dostával neustále do střetu se zákonem, se po komunistickém puči v roce 1948 stal jedním z nejpilnějších agentů chodců. Přecházel hranici, převáděl lidi do svobodného světa. Dvakrát byl chycen, dvakrát odsouzen k trestu smrti. O životě komunistického Ramba natáčel Jaroslav Mareš.

V aktuálním vydání pořadu nechybí ani tradiční glosy. Hudebník Lipo si vzal do hledáčku nákupy českých miliardářů. A spisovatelka Bára Nesvadbová se věnuje nedávné vraždě kurdské političky.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované