Hlavní obsah

14 dní války: Jak se podepsala na podobě ukrajinských měst

Ukrajina završila druhý týden pod nepřátelskou palbou. Invazní ruská vojska postupují zemí jen pomalu, cena je však vysoká. Ze země uprchly dva miliony lidí a mnohá místa jsou v troskách.

Reklama

Článek

Charkov

Foto: Shutterstock.com

Centrum Charkova tak, jak vypadalo před zahájením ruské ofenzivy.

Charkov je po Kyjevě druhé největší město Ukrajiny, leží 34 km od rusko-ukrajinské hranice a před válkou tu žilo více než 1 400 000 lidí. Město ostřelují ruské síly od začátku invaze na Ukrajinu. Zdemolována byla jedna z historických budov místní univerzity. Do středy 9. března se podařilo evakuovat vlakem 600 tisíc lidí.

+3

Irpiň

Foto: Profimedia.cz

Noční snímek města v roce 2020.

Zhruba šedesátitisícové město leží na stejnojmenné řece poblíž Kyjeva. Ukrajinské síly bojují s agresorem v okolí Irpině už řadu dní. Místo se stalo symbolem zoufalství, kdy evakuaci tisíců obyvatel komplikuje most vyhozený do povětří a cesta z města vede jen přes lávku. Podle místních představitelů asi třetinu šedesátitisícové Irpině okupují ruské jednotky.

+4

Kyjev

Foto: Shutterstock.com

Kyjevskopečerská lávra v Kyjevě, snímek z roku 2021.

Jedno z největších a nejstarších měst v Evropě. V roce 2020 zde žilo přes 2,96 milionu obyvatel (včetně aglomerace 3,65 milionu).

+5

Žitomir

Foto: Shutterstock.com

Letecký snímek města z roku 2018.

Historické město ležící na severozápadě Ukrajiny je vzdálené asi 130 km západně od Kyjeva a žije v něm přes 250 tisíc obyvatel. Reportéři Seznam Zpráv byli svědky bombardování civilní čtvrti.

+5

Lvov

Foto: Getty Images

Pohled na staré město Lvov. Na snímku radnice a dominikánský kostel.

Lvov, největší město západní Ukrajiny, se na příchod ruských jednotek připravuje. Díky své poloze se však nyní stalo poslední zastávkou pro válečné uprchlíky před cestou do Evropy. Ukrajinu opustily k úternímu datu dva miliony lidí.

+3

Z obléhaného přístavu Mariupol nebo ostřelovaného města Sumy fotografie nejsou.

Ruské obléhání města Mariupol trvá podle ukrajinských úřadů už osm dní. Civilisty se opakovaně nepodařilo evakuovat, takzvané humanitární koridory, které Rusko přislíbilo otevřít, vzápětí ruské jednotky ostřelovaly. O situaci v Mariupolu jsme psali zde.

Z města Sumy, které leží asi 30 kilometrů od hranic s Ruskem, se podařilo civilisty evakuovat v úterý 8. března.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované