Hlavní obsah

Analýzy Seznam Zpráv: Čína si kupuje svět, který hoří kvůli klimatické změně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jedna z analýz se samozřejmě věnovala požáru Českého Švýcarska. Podle vědců je zřejmá souvislost s klimatickou změnou. Přibývá totiž horkých, suchých a větrných dní.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí výběr pěti analýz, které vám v červenci možná unikly. Vydatné čtení vhodné třeba k vodě nebo pro víkendový letní večer…

Článek

Jak si Čína kupuje svět

Čína poskytuje obrovské půjčky zemím, u nichž je zjevné, že nemohou splácet, na projekty, které mnohdy už na první pohled nemají šanci uspět. Nesplácení je pak pro Čínu příležitost k šíření vlastního vlivu. Například Srí Lanka, která se aktuálně topí v ekonomických problémech, se stala klíčovou destinací iniciativy Pásu a stezky, což je dlouhodobý plán Si Ťin-pchinga na propojení Číny se zbytkem světa:

Vedro, které vás připraví o život

Nejsou to prudké bouře, orkány ani další extrémní jevy. Pokud jde o počasí, nejvíc smrtící je pro lidi horko. Dokud se člověku z kůže odpařuje pot, dokáže se ubránit i teplotám vysoko nad 40 °C, zdravý jedinec snese až 60 °C. Jak ale ukázaly jiné výzkumy, schopnost lidského těla potýkat se s vedrem prudce klesá s tím, jak stoupá vlhkost. Čím vyšší je vlhkost, tím hůř se z kůže odpařují tekutiny, což znamená, že základní mechanismus ochlazování lidského těla přestává fungovat. Za milník, od kterého už hrozí, že se lidský organismus přehřeje, což může vést i ke smrti, autoři výzkumu označili vlhkou teplotu 31 °C:

Nejen České Švýcarsko, všude hoří víc

Česko vyděsil rozsáhlý požár Českého Švýcarska. Vědci mají jasno: zásadní roli hraje klimatická krize. U vzniku požárů nejlépe vinu změny klimatu vyjadřuje zvyšující se počet dní, kdy panuje počasí vhodné pro jejich vznik i šíření. Tedy horkých, suchých a větrných. Takových dní přibývá po celém světě. Evropě se proti tomu v posledních letech nedaří bojovat a spolu s počtem rizikových dní roste i počet požárů a rozloha spálených ploch:

Princezny přebírají moc

V evropských královstvích dorostla nová generace šlechty. Celkem nedávno se hned několik princezen ujalo prvních vladařských povinností. V Norsku, Nizozemsku nebo Belgii budí dospívající aristokracie obrovský zájem. Média s gustem komentují nejen oblečení, které princezny volí pro nejrůznější příležitosti, ale i společenské přešlapy, jichž se mladá šlechta dopouštěla například během covidových lockdownů. Jasně se tak ukazuje, že se monarchové těší pozornosti nejen ve Velké Británii, jak by se při pohledu z Česka mohlo zdát:

Kyjev potřebuje tanky, ale nikdo je už nevyrábí

Za necelé tři týdny to bude půlrok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. A nezdá se, že by válka měla skončit. Dosud největšímu dodavateli zbraní na Ukrajinu, Spojeným státům americkým, navíc docházejí podle neoficiálních zdrojů zásoby. Není jasné, kolik tanků Amerika vyrábí. Napoví nedávná smlouva s Polskem na nákup 250 tanků – dodávka bude kompletní až v roce 2026. Ukrajina tolik času nemá. Musí doufat, že jí někdo zbraně věnuje, nebo prodá z vlastních zásob:

Reklama

Doporučované